Ось так і тримаються разом ті, хто свого часу рятував життя іншим, забуваючи про своє власне

  • 18 груд. 2017 13:11
  • 2101
    • Новина Ось так і тримаються разом ті, хто свого часу рятував життя іншим, забуваючи про своє власне Ранкове місто. Кропивницький
    У Кропивницькому на набережній Героїв Чорнобилю містяни вшанували память учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи, серед яких - Михайло Мохонько (на фото разом із дружиною Ольгою та дочкою Оленою, які працюють на викладацькій роботі в Кропивницькому інженерному коледжі Центральноукраїнського національного технічного університету).
     
    - Вже понад десять років я очолюю міську ветеранську організацію "Союз Чорнобиль України" у складі понад 1 120 членів організації, яка увійшла до Кіровоградської обласної координаційної спілки чорнобильських організацій "Союз Чорнобиль разом із ще сімома громадськими організаціями і двома комітетами, - розповідає Михайло Мохонько.
     
     
    - Загалом Чорнобильський рух на Кіровоградщині розпочався з 1989 року. Його першими ініціаторами були Сергій Колесников, Микола Єлісеєв, Василь Татаров, Микола Мусик, Іван Коляда і я. Вже наступного року була створена та офіційно зареєстрована Кіровоградська регіональна організація "Союз Чорнобиль", керівниками якої стали Сергій Колесников та я. Згодом вона була перереєстрована в Кіровоградську міську ветеранську організацію "Союз Чорнобиль України".
     
    Усі гарні починання та становлення Чорнобильського руху на Кіровоградщині в цей період виходять від членів нашої організації, керівниками якої є Мохонько, Татаров та Дикий. Члени нашої організації є безпосередні учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, вдови та діти загиблих, померлих учасників ліквідації та особи, переселені з Чорнобильської зони.
     
     
    - Які завдання стоять перед організацією? - цікавимося у керівника.
     
    - Насамперед це соціальний захист осіб, які постраждали черед Чонобильської катастрофи, а також моральна, правова, духовна та матеріальна підтримка і допомога, захист довкілля від забруднення виробничим сміттям, особливо від уранових шахт.
     
    - Хто є колективними членами організації?
     
    - До складу організації увійшли ПРАТ "Міжнародна акціонерна компанія "Урга", ПРАТ "Гідросила - Груп", ПРАТ "Креатив", ПАТ "Кіровоградолія", завод "Дзеркальник", Обласна незалежна профспілка трудящих, Кровоградський академічний театр ляльок, Кровоградський обласний академічний українсько-драматичний театр імені М.Л.Крпопивницького - нащі надійні друзі і меценати. Не можу оминути увагою і волонтерів, зокрема Олену Михайлівну Мохонько - викладача іноземних мов Кропивницького інженерного коледжу ЦНТУ, Ольгу Петрівну Клименко - викладача англійської мови цього ж навчального закладу, які надають допомогу інвалідам та ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС у написанні листів і звернень до міжнародних організацій, роблять переклади листів, отриманих від міжнародних організацій на іноземних мовах, а також сприяють у проведенні культурно-масових заходів в Кропивницькому.
     
    Поряд із моїм давнім знайомим на світлинах - чорнобилець, член Національної Спілки письменників України Сергій Колесников - переможець і лауреат престижних літературних конкурсів на Кіровоградщині. (На жаль, наразі мій колега по перу дуже хворіє - авт.)
    Ось так і тримаються разом ті, хто свого часу рятував життя іншим, забуваючи про своє власне..
     
    Анатолій Саржевський. 
    фото автора