Як залучити батька до виховання дитини?

  • 15 груд. 2017 14:14
  • 936
    • Новина Як залучити батька до виховання дитини? Ранкове місто. Кропивницький
    Виховання дитини – це справа обох батьків
     
    Таким є лейтмотив круглого столу "Відсутність батька: наслідки та шляхи подолання". У засіданні взяв участь перший заступник голови ОДА Сергій Коваленко. Організатори зустрічі – управління освіти, науки, молоді та спорту ОДА та громадська організація "Міжнародний центр батьківства". Про це повідомляє сайт Кіровоградської облдержадміністрації.
     
    В роботі круглого столу також взяли участь директори профільних департаментів облдержадміністрації, духовенство, представники громадських організацій, ділових кіл та спорту.
    "Інститут сім'ї є важливою ланкою суспільства, оскільки саме в родині відбувається формування дитини як особистості та майбутнього члена суспільства. Певні економічні, соціально-політичні, духовно-культурні трансформації, які мають нині місце в українському суспільстві, інколи призводять до того, що діти виховуються у неповних сім'ях", - зазначив перший заступник голови ОДА.
     
     Сергій Коваленко висловив сподівання, що у процесі дискусії учасники круглого столу обговорять рекомендації, які дозволять вплинути на проблему і сприятимуть тому, щоб підростаюче покоління виховувалось у повноцінному родинному колі.
    Виконавчий директор ГО "Міжнародний центр батьківства" Сергій Цвєтков пов'язує проблему відсутності участі батька у вихованні дитини передусім із стереотипом, характерним для нашого суспільства, що дитина має виховуватись матір'ю. "Однак, це хибна модель, відповідальність за виховання дитини лежить на обох батьках", - підкреслив він. Звертаючись до результатів соціологічних досліджень, Сергій Цвєтков навів невтішні дані щодо наслідків виховання дитини у неповній сім'ї або родині, в якій складні емоційні стосунки батька з дитиною. Діти, які зростають в таких сім'ях, більш хворобливі, схильні до антисоціальної поведінки, тривожні, із заниженою самооцінкою.
     
    "Соціологічне дослідження у США свідчить про те, що у таких дітей у 35 разів збільшується вірогідність втечі з дому, у 20 разів – можуть потрапити до в’язниці, у 14 разів – стати наркозалежними, у 9 - покинути навчання в школі тощо", - повідомив громадський активіст.
     
     
    Тому, за його словами, головна мета зібрання полягає у пошуку інструментів, за допомогою яких можна налаштувати чоловіків на відповідальне ставлення до своїх обов’язків як батька. Для цього громадською організацією запропоновано активізувати на теренах області рух для залучення батьків у виховному процесі. Серед запропонованих заходів – проведення курсу для чоловіків з розвитку батьківських якостей і навичок, семінару "Батько 24/7" з основ відповідального батьківства, родинних подорожей "Вікенд або Велика пригода", Дня батька та інших заходів.
     
    Після обміну досвідом та обговорення ресурсів задля посилення руху за відповідальне батьківство учасники круглого столу підписали резолюцію, що передбачає розробку плану на період 2018-2022 роки з реалізації спільних програм та заходів з популяризації образу відповідального батька.