Райкович&Аптеки: скільки коштуватиме кропивницьким медзакладам ультиматум посадовця

  • 15 груд. 2017 13:09
  • 1739
    • Новина Райкович&Аптеки: скільки коштуватиме кропивницьким медзакладам ультиматум посадовця Ранкове місто. Кропивницький
     
    Наприкінці листопада, а точніше 29 числа, під час ранкової апаратної наради міський голова Кропивницького Андрій Райкович озвучив досить болючу для містян тему про малу кількість аптечних кіосків у віддалених районах міста. На думку посадовця така ситуація склалась через значний заробіток фірм на тих аптеках, що розташовані в центральній частині Кропивницького, а також у міських лікувальних закладах.
     
    Про це пише сайт Центр медіарозслідувань ПРОЗОРО
     
    Визначившись з причинами, Райкович вирішив піти ва-банк та поставити ультиматум приватникам: «До кiнця року на окраїнах, зокрема Балцi, Кущiвцi, Балашiвцi та iнших повиннi з'явитися аптеки. Це питання доручаю управлiнню охорони здоров'я та головним лiкарям, у чиїх лiкарнях аптеки орендують території. Вони заробляють там грошi, i непоганi, однак не хочуть створювати новi аптеки на околицях мiста. Тому я офiцiйно заявляю, якщо до кiнця року аптечнi пункти у таких мiкрорайонах не з'являться, то з 1 сiчня ми створимо комунальне пiдприємство, i в жоднiй лiкарнi не буде комерцiйної аптеки".
     
    Журналісти Центру медіарозслідувань «Прозоро» вирішили поцікавитись, а скільки ж аптек в підпорядкованих місту лікувальних закладах та скільки на цьому заробляють самі лікарні, що здають свої площі в оренду власникам фармбізнесу.
     
     Хто є хто
     
    Загалом за даними управління охорони здоров’я міської ради Кропивницького, у дев’яти комунальних лікувальних закладах розташовано 36 аптечних кіосків, більшість з яких належать приватним структурам. Єдиним комунальним підприємством, якому заклади здають в оренду свої квадратні метри, виявилось КП «Кіровоградфармація», та й те засноване не міською, а обласною радою.
     
    Аби розібратись, хто отримує прибуток від продажу ліків кропивничанам на території медзакладів, ми звернулись до держреєстрів та публікацій колег-журналістів. І от що нам вдалось дізнатись про власників аптечного бізнесу, які мають аптеки на орендованих у лікарень територіях.
     
    Комунальне підприємство «Кіровоградфармація» Кіровоградської обласної ради облаштувало на території лікувальних закладів підзвітних міськраді Кропивницького 6 аптечних кіосків площею від 18 до 38 квадратних метрів. Засновником підприємства є облрада, а от директором, а точніше виконуючою обов’язки директора, з вересня 2017 року, призначена Олена Георгіївна Дульша, яка до цього займала посаду замдиректора.
     
    Найбільше аптек, аж 7 штук, наразі знаходиться у власності ПрАТ «Ліки Кіровоградщини». Контрольний пакет акцій підприємства – 91,1% - знаходиться у власності ТОВ «Міжнародна юридична компанія «Євролойєр», засновниками котрої, у свою чергу, є Валентина Федорівна Яцків та ТОВ «Холдингова компанія «Міжнародний економічний комітет», що належить Ігорю Федоровичу та Вікторії Василівні Шаровим.
     
    Прізвища Шарових загалу досить відомі. Ігор Шаров – екс-нардеп п’яти скликань, що починав політичну кар’єру з «Трудової України», а завершував уже як член фракції «Партії регіонів». Наразі Ігор Шаров значиться як співвласник більш ніж двох десятків підприємств по всій території України, що спеціалізуються на широкому спектрі послуг – від торгівлі продуктами харчування до передачі в оренду власного майна та, звісно, реалізації фармпродукції. Вікторія Шарова є дружиною колишнього депутата та, маючи спеціалізацію диригента-хориста, також активно займається бізнесом.
     
    Валентина Яцків має дівоче прізвище Шарова та насправді є сестрою Ігоря Шарова. За родинною традицією – співвласниця півтора десятків фірм.
     
    Свого часу саме це сімейство отримало у володіння територію Козачого острову, однак нічого прибуткового з нею зробити так і не зуміло. Крім того фірмі екс-нардепа та його сім’ї свого часу було наддешево віддано в оренду землю під колишнім міським палацом культури імені І.С. Компанійця, що наразі належить ТОВ «Кіровоградський міський Палац культури» все тих же Шарових. 
     
    Пов’язане з сім’єю Шарових і ще одне підприємство - ТОВ «Інкопмарк Медсервіс», що орендує у міських лікарень 4 приміщення під аптечні пункти. Головним співвласником, що вклав 95% статутного капіталу підприємства, є Приватне науково-виробниче мале підприємство фірма «Інкопмарк», що належить вже відомому нам Ігорю Шарову. А от другим співвласником значиться брат екс-нардепа Юрій Шаров, колишній «рятувальник», який після роботи пожежником раптово отримав посаду начальника відділу УПОЗу МВСУ. Крім того встиг попрацювати Юрій Шаров і помічником у свого брата та іншого нардепа від Партії Регіонів – Миколи Джиги. Останній свого часу очолював Вінницьку ОДА, а в період «міліцейського» періоду в житті Шарова саме очолював Головне управління боротьби з організованою злочинністю МВС України.  
     
    Директором ТОВ «Інкопмарк Медсервіс» з 2014 року є Валентина Миколаївна Оксьом, котра також є співзасновником первинної профспілкової організації відомого нам ПрАТ «Ліки Кіровоградщини».
     
    ТОВ «Епсілон», що належить Володимиру Яковичу та Ользі Миколаївні Хом’як, має три аптечні пункти на території підпорядкованих місту медзакладів.  Підприємці не світились у гучних скандалах та, судячи з даних держреєстрів, не мають проблем з податковою. Станом на сьогодні статутний капітал підприємства складає 7 тисяч гривень.
     
    Ще три приватні аптеки має у лікарнях ТОВ «АПТЕКАР-ГРУП», яке повністю належить єдиній засновниці – Вікторії Миколаївні Заболотній.  Ще три аптеки орендовано підприємицею вже як ФОПом.
     
    Вікторія Заболотна відома у Кропивницькому не лише певними конфліктними ситуаціями з Антимонопольним комітетом, а й чоловіком - президентом Федерації легкої атлетики Кіровоградської області, а від вересня 2015 року головою Березівської РДА Одеської області Геннадієм Заболотним.
     
    Має Вікторія Заболотна і ще один бізнес – ПП «Бон Вояж Груп», що спеціалізується на продажу продовольчих та непродовольчих товарів.
     
    Усього 18 квадратних метрів під одну аптеку орендує ТОВ «Сальве», засновниками якої є батько та син Дікусари – Сергій Андрійович та Михайло Сергійович. Попри 20-річну історію роботи фірма не надто світилась у Кропивницьких ЗМІ, що вказує, однак, скоріше на стабільну та безпроблемну роботу торгівців лікарськими засобами. 
     
    ТОВ «Ліки плюс», котре має 2 аптеки у підпорядкованих місту медзакладах, знають не лише як постачальника медпрепаратів, а й як непримиримого «борця з деревами». Протягом декількох років біля аптек даної фірми, розташованих на вулицях Кропивницького, було незаконно вирізано більше трьох десятків дерев. Належить ТОВ «Ліки плюс» Інні Олександрівні Поповій, дружині місцевого підприємця Ярослава Попова, якому свого часу міська рада продала за 1,5 мільйона гривень приміщення на 330 «квадратів» у самому центрі міста, та Олегу Миколайовичу Баркару, екс-члену Ради обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка». Крім того Баркар входить до числа засновників Організації роботодавців у галузі фармацевтики та медицини Кіровоградської області. Серед інших засновників організації можна помітити екс-депутата Олександрійської міськради Олександра Рушковського та нардепа Костянтина Яриніча.
     
    За даними управління охорони здоров’я два аптечних кіоски є у ТОВ виробнича фірма «АПЕК», що зареєстроване у місті Києві. Попри столичну реєстрацію підприємство має місцевий контактний телефон – (0522)22-66-12, що значиться як номер аптек під брендом «Аптека НОВА» Володимира Цеюкова. Належить фірма львів’янину Сергію Борисовичу Пашинському, який є також власником будівельної фірми ТзОВ «Радана», що нині знаходиться в стадії ліквідації.
     
    ПП приватна виробнича фірма «Ацинус» поставила на території лікарень підпорядкованих Кропивницькій міськраді лише одну аптеку. Належить фірма торакальному хірургу вищої категорії, Заслуженому лікарю України Григорію Миколайовичу Урсолу, що є власником ПП «Лікарня святого Луки», яке також встановило одну свою аптеку. Крім того Урсол входить до складу засновників ряду організацій, зокрема вже згаданої Організації роботодавців у галузі фармацевтики та медицини Кіровоградської області, всеукраїнської ГО «Асоціація торакальних хірургів України» та ГО «Спілка підприємців Кіровоградської області». Партнерами хірурга-підприємця по останній є депутат міської ради Кропивницького, координатор депутатської фракції політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Ігор Волков.
     
    Ще один аптечний пункт, площею понад 21 квадратний метр, належить ТОВ «Аптека нова». Досить молода фірма, зареєстрована у липні 2012 року, одноосібно належить підприємцеві Володимиру Михайловичу Цеюкову, який має значний інтерес у добувній галузі. Зокрема йому належать ПП «Пісокспецкар’єр», яке спеціалізується на добуванні декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди, глинистого сланцю, та ПП «Гранітспецкар’єр».
     
    ФОП Скрипнікова Наталія Федорівна, до речі, сусідка Олега Баркаря (співвласника ТОВ "Ліки Плюс") по будинку 1/7 на проспекті Університетському, також має одну орендовану площу під аптечний кіоск - на території "Центру первинної медико-санітарної допомоги № 1 м. Кіровограда" по вулиці Миколи Левитського. Цікаво, що саме від даного закладу Наталія Скрипнікова отримала свій поки єдиний підряд через систему ProZorro.
     
    Ну і на завершення, ПП «Акцесоріус», що отримало площі для розміщення двох аптек. Власницею бізнесу є Ганна Георгіївна Бевз, яка не зупиняється лише на торгівлі медпрепаратами та має в активі ще дві фірми: ТОВ «Швейна фабрика «Україна» та ТОВ НВФ «Хорос». Донедавна підприємиця також володіла ТОВ ТГК «Марінер ЛТД», однак з грудня цього року власницею фірми значиться Зінаїда Смутчак. Окрім власне аптечної діяльності ПП «Акцесоріус» спробувало себе у публічних закупівлях, однак невдало. В єдиному тендері, у якому фірма взяла участь, їхня пропозиція була найдорожчою, тож програла. 
     
    Від чого готовий відмовитись Райкович
     
    Враховуючи кількість аптек, ми вирішили підрахувати, скільки може коштувати лікарням голослівна заява очільника міста. Адже створення комунального підприємства, що спеціалізуватиметься на продажі ліків, справа не одного місяця.
     
    Виявилось, що за оренду площ щомісячний прибуток лікувальних закладів, що підпорядковані раді, складає 91 тисячу 30 гривень 55 копійок. У рік же цей цілком легальний бізнес приносить лікарням 1 мільйон 92 тисячі 366 гривень 60 копійок. І це лише на аптеках. Не варто забувати ще й про банкомати, каво-машини, продавців канцелярії та кореспонденції, які також поповнюють бюджет закладів, орендуючи площі у поліклініках і лікарнях міста.
     
    Загалом, дослідивши орендний ринок, ми прийшли до висновку, що чіткої градації вартості квадратного метра орендної площі у лікарень немає. Вартість одного квадратного метра під аптекою коштує орендарям від 12,91 гривень до 220,78 гривень на місяць. Найдорожчу орендну плату, в середньому 163,17 грн/м збирає з підприємців КЗ «Центральна міська лікарня». Враховуючи, що майже у половини договорів – 17 з 36 - строк дії договору завершується уже в 2018 році, не виключено, що розмір орендної плати буде переглянуто.
    Що ж до площі, яку медзаклади готові віддати під реалізацію фармпродукції та супутніх товарів, то загалом вона коливається від 18 до 38 квадратних метрів.
     
    Враховуючи все вищевикладене, видається, що заява міського голови Андрія Райковича є не більше, ніж намаганням налякати підприємців та натякнути на можливий адміністративний тиск у разі відмови від співробітництва. Однак чи готовий посадовець щорічно компенсувати втрачений мільйон для лікарень, стане відомо вже невдовзі, на початку 2018 року.
     
    Нагадаємо: Десята сесія міської ради Кропивницького продовжить свою роботу 19 грудня