Командир у військовому й цивільному житті: як кропивницький атовець з інвалідністю став успішним

  • 13 груд. 2017 13:18
  • 1252
    • Новина Командир у військовому й цивільному житті: як кропивницький атовець з інвалідністю став успішним Ранкове місто. Кропивницький
     
    Станіслав Карпинський — 27–річний уродженець Кропивницького, який прослужив у Збройних cилах України шість з половиною років та отримав інвалідність після поранення. Він один з тих, хто знайшов роботу в мирний час за допомогою служби зайнятості. 
     
    — У січні 2011 року я підписав контракт у нашому 3–му окремому полку спеціального призначення, — розповідає Станіслав. — Коли почалась війна на сході, був там з самого початку. Виконував спостережну роботу на Донецькому напрямку. Спочатку був розвідником–кулеметником групи спеціального призначення, а потім командиром групи. У вересні 2016 року отримав мінно–вибухову травму і III групу інвалідності: провів 10 місяців на лікарняному ліжку, вчився заново писати й розмовляти. Демобілізувався 26 червня цього року.
     
    Через кілька місяців після повернення додому Станіслав вирішив влаштуватись  на роботу. Самостійні пошуки не дали результатів, тому колишній військовий звернувся до Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості. Оскільки атовець має вищу освіту у сфері механіки (заочно вчився у м. Харкові на інженера–дослідника і отримав рівень магістра), фахівці відділу організації працевлаштування населення запропонували чоловікові спробувати свої сили на ПАТ «Ельворті».
     
    Тепер Станіслав — майстер продуктової команди пропашних машин дільниці № 03031 обробки металевих деталей та алюмінієвих корпусів. У його підпорядкуванні 30 людей (хоча наразі штат недоукомплектований). До обов’язків колишнього бійця входить контроль за якістю виконання роботи та своєчасним ремонтом обладнання, а також допомога в адаптації новим робітникам.
     
    — Я обрав «Ельворті» за прогресивність та сучасність і можливість втілювати в життя свої знання. Працевлаштувався наприкінці жовтня, тож тепер, через місяць роботи, я можу висловити вдячність працівникам центру зайнятості і моєму новому колективу, які допомогли адаптуватись до нормального життя,  — зазначив С. Карпинський.
     
    Наразі демобілізований учасник АТО планує вдосконалюватись у своїй новій роботі і продовжити навчання за спеціальністю, пов’язаною з конструюванням.
    Служба зайнятості надає комплекс соціальних послуг військовослужбовцям, демобілізованим із зони проведення АТО, сприяє їхньому працевлаштуванню на вільні робочі місця та вакантні посади, а ще допомагає започаткувати власний бізнес, пройти професійне навчання. Протягом поточного року соціальними послугами центрів зайнятості скористались 2161 особа, у т.ч. 63 учасники АТО з інвалідністю. Всього працевлаштовано 548 осіб — учасників АТО. Через те, що ця категорія є дуже специфічною і складною, на сьогодні працевлаштовано лише чотирьох демобілізованих бійців, які мають інвалідність.
     
    Катерина Білоконь, 
    провідний фахівець
    із зв’язків з громадськістю і пресою обласного центру зайнятості
     
    Нагадаємо: Усі бажаючі безробітні можуть безкоштовно вивчитися на електромонтера