У Кропивницькому успішно впроваджують нові методи подолання епідемії ВІЛ/СНІД

  • 3 груд. 2017 17:12
  • 1488
    • Новина У Кропивницькому успішно впроваджують нові методи подолання епідемії ВІЛ/СНІД Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому добіг завершення проект «Respect», що останні 10 місяців спільно реалізовувався активістами КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», представниками міської влади та медичними закладами міста. про це на ФБ повідомляє сайт Управління охорони здоров’я кіровоградської міської ради.
     
     
     Проект став новацією у роботі щодо профілактики ВІЛ/СНІД серед населення та був покликаний на зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, до представників груп найвищого ризику в медзакладах.
    Проект був спрямований на роботу з пацієнтами та медпрацівниками. У рамках проекту для лікарів та медичних сестер був розроблений ефективний алгоритм перенаправлення пацієнтів з підозрою на ВІЛ-інфекцію від лікаря до соціального працівника. За рахунок вперше виділених з міського бюджету коштів на закупку експрес-тестів для виявлення ВІЛ-статусу пацієнти кропивницьких медичних закладів мали можливість безкоштовно пройти експрес-тестування і перевірити, чи не належать до категорії ВІЛ-позитивних осіб.
     
    Участь у проекті брали сім комунальних лікувально-профілактичних закладів міста: Поліклінічне об’єднання, ЦПМСД № 1, ЦПМСД № 2, Центральна міська лікарня, Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги, Пологовий будинок № 1 та Амбулаторія загальної практики-сімейної медицини, що розташовується на селищі Гірничому. 
     
    Вперше цього року, в рамках проекту і Всесвітньої стратегії подолання епідемії ВІЛ/CНІД («90-90-90»), кожному хворому, що звертався до цих закладів по медичну допомогу, пропонували пройти безкоштовне ескпрес-тестування на ВІЛ. У разі позитивного результату пацієнта переадресовували на проведення базового тесту для підтвердження статусу та проходження медичної консультації. Окрім того пацієнтам пропонували соціальний супровід, у рамках якого він міг отримати психологічну і юридичну підтримку, а також стати на диспансерний облік до обласного СНІД-центру, щоб розпочати антиретровірусну терапію. За словами координатора проекту «Respect» у Кіровоградській області Павла Давлєтбаєва, експрес-тестування у закладах міста пройшли понад 2 тисячі осіб, з яких 68 осіб дізнались про свій ВІЛ-позитивний статус. 42 особи із вказаного числа осіб стали на диспансерний облік та розпочали лікування, що становить 90%, як і передбачено всесвітньою стратегією «90-90-90». Торік, наводить статистику активіст, на облік стали лише 42%, що доводить ефективність роботи розробленого алгоритму.
     
    Для лікарів та медичних сестер у рамках проекту було розроблено та проведено тренінги щодо зниження стигми та дискримінації. Участь у тренінгах взяли 748 медпрацівників.
     
    «Це принципово новий підхід в реалізації проектів, адже ми не лише орієнтувались на роботу з профілактики чи супроводу пацієнтів, а й працювали з лікарями. За результатами тренінгів ми проводили анкетування. За отриманими відповідями ми відслідкували те, що медсестри стали менше боятися ВІЛ-інфікованих осіб (з 60% таких осіб після проекту про страхи говорили тільки 19%), лікарі стали частіше направляти пацієнтів з позитивним статусом далі по маршруту.
     
    Зросла кількість людей, які сказали, що ВІЛ-інфіковані можуть лікуватися у спільних медичних закладах. Негативне ставлення до таких осіб знизилось», - розповів Павло Давлєтбаєв.
     
     
    Окрім того вперше у всіх закладах охорони здоров’я, що брали участь у проекті, було створено спеціальні комісії з розгляду випадків стигми та дискримінації ВІЛ-позитивних пацієнтів та впроваджено гендерно-чутливі та дружні політики по відношенню до таких пацієнтів та груп найвищого ризику.
    Успіх реалізації проекту відзначила і начальник міського управління охорони здоров’я Оксана Макарук. Цього року були зроблені ефективні кроки у подоланні епідемії ВІЛ/СНІД.
     
     
    «Цей рік співпраці показав, що співпраця бюджетних установ, гілок влади та громадських організацій може бути ефективною та результативною. Ми бачимо покращення показників виявлення у населення ВІЛ/CНІД. На початку в мене була певна пересторога щодо реалізації цього проекту, особливо в частині проведення тренінгів для медпрацівників: останніх треба було мотивувати відвідувати їх у неробочий час. Однак зараз ми бачимо зацікавленість лікарів працювати з ВІЛ-інфікованими пацієнтами, вже немає страхів. Утім, ми маємо стверджувати, що експрес-тестування на ВІЛ у наших закладах не є масовим, пацієнтів не приваблює навіть безоплатність цієї послуги, адже ми вперше за кошти галузевої програми закупили експрес-тести для наших закладів, витративши на це 170 тис грн. Хочеться, аби подібна співпраця продовжувалась і надалі», - прокоментувала Оксана Макарук.
     
    У рамках круглого столу, що відбувся після прес-конференції, також було відзначено подяками керівників закладів, які брали участь у проекті.
     
     
    Нагадаємо, у березні цього року між управлінням охорони здоров’я та КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» було підписано меморандум про співпрацю у подоланні високих показників захворюваності на ВІЛ/СНІД. Співпрацю проводять за всесвітньою стратегією, що була затверджена міжнародними організаціями у 2014 році і покликана на прискорення подолання епідемії СНІДу до 2030 року. Завдяки співпраці планували досягти показника містян, які знають про свій статус, з 29% до 35%. Очікували, що показник охоплення антиретровірусною терапією зросте з існуючих 13% до 23%.
     
    Фото активістів КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»
     
     
    Нагадаємо:  Медичні заклади Кропивницького вчились, як правильно відкривати свої дані