Віртуальна історія Кіровоградщини

  • 3 груд. 2017 14:34
  • 1568
    • Новина Віртуальна історія Кіровоградщини Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вийшов компакт—диск зі світлинами Василя Ковпака 
      
    Двадцятого листопада в галереї «Єлисаветград» її власник Микола Цуканов та співробітники галереї презентували компакт—диск з матеріалами із архіву фотожурналіста Василя Ковпака, робота над яким тривала рік. 
     
    Так сталося, що після смерті фотокореспондента і фотохудожника з нашого міста, який пішов з життя 12 жовтня 2005 року (народився 5 липня 1937 року), частина його архіву опинилася в приміщенні обласного осередку Національної спілки фотохудожників України, а інша частина — у редакції газети «Народне слово». Торік у червні заступник редактора обласної газети «Украина— Центр» Олена Нікітіна написала про осиротілий доробок фотомайстра й закликала до його збереження. На цей заклик відгукнувся Микола Цуканов.
     
    Галерея  «Єлисаветград»  та обласна організація Націо–нальної спілки фотохудожників розпочали систематизувати та впорядковувати цей архів. Задля цього було створено робочу групу, до якої увійшли голова та секретар обласного осередку спілки Олег Шрамко і Сергій Гусарченко, члени спілки Таїсія Антоненко, Володимир Мощинський, а також Олена Нікітіна, молодший син Василя Ксенофонтовича Василь Ковпак та Микола Цуканов. Вони переглядали знімки з архіву й намагалися з’ясувати, що на них зображено, створили у Фейсбуці сторінку «Из архива фотожурналиста Василия Ковпака», де виставляли архівні світлини й просили допомогти у з’ясуванні того, що зображено на непідписаних фотографіях. 
     
    Згодом у галереї, до вісімдесятиріччя Василя Ковпака, відбулася виставка його ідентифікованих робіт. Після цього надійшла черга попрацювати над негативами, які виявилися набагато різноманітнішими (на значній же частині світлин зображено різні урочистості й заходи). За цю справу взялися Микола Цуканов, співробітник галереї «Єлисаветград» Сергій Каракулін та фотохудожник Дмитро Мішин… 
     
     
    На презентації компакт–диска «Фотоархів Василя Ковпака», примірники якого отримали всі її учасники (журналісти, представники сфери культури, музейники тощо), Микола Цуканов розповів, що цей компакт— диск із близько трьома тисячами фото, розсортованих за темами, є лише проміжним етапом роботи над надзвичайно великим архівом знімків і негативів Василя Ковпака, який з 50–х років минулого століття й до кінця його 80— х років фотографував трудові будні і свята, офіційні заходи й спортивні змагання, дітей і дорослих наших міста й області передусім для газет «Молодий комунар» і «Кіровоградська правда», де працював. Він фіксував на фотоплівці важливі для міста й області події (будівництво Кременчуцької ГЕС, міста Світловодська і його підприємств, відкриття вугільних розрізів в Олександрії, заснування дендропарку, будівництво «спальних» мікрорайонів, корпусів заводів радіовиробів, «Червона зірка», «Гідросила», «Друкмаш» у Кіровограді тощо) та передовиків виробництва, учнів, студентів, школярів, різноманітні заходи як в нашій області, так і в Києві та Москві.
    Окрім самого компакт— диска, існує і його онлайн— версія на сайті галереї «Єлисаветград» www.elisavetart.com/about/ (розділ «Віртуальний музей міста», підрозділ «Кіровоград»).
     
    За словами Миколи Цуканова, в архіві дуже багато плівок, присвячених подіям, що відбувалися в районах Кіровоградщини, та людям з усієї області. І цим, зазначила краєзнавець Лариса Гайда, мають скористатися працівники районних музеїв, де бракує якісних фотоматеріалів, що ілюструють історію тих районів. Галерея «Єлисаветград» запрошує земляків з усієї області до співпраці (вони мають можливість взяти участь у проявленні тих плівок та оцифруванні тих знімків, які стосуються саме їхніх територій).
    А ще, додав Микола Цуканов, галерея готова передати оцифрований матеріал до державного архіву чи до краєзнавчого музею, де є умови для його зберігання й демонстрування. 
     
     
    Юрій Сергійчук