Жанна Скрипник: Своїй стезі не зрадимо ніколи…

  • 30 лист. 2017 16:08
  • 1983
    • Новина Жанна Скрипник: Своїй стезі не зрадимо ніколи… Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вже понад тридцять років вони представляють Кіровоградщину на різних конкурсах та фестивалях. Вони – це вихованці народного художнього фольклорного колективу «Джерельце» Олександрівського районного центру дитячої та юнацької творчості.
     
    Починаючи з вересня 1999 року з ними працює керівник гуртка –  методист Любов Халецька – колишня випускниця  Олександрійського культосвітнього училища за спеціальністю керівник академічного та народного хору.
     
    Станом на сьогодні колектив «заселений» 60 вихованцями віком від 6 до 17 років. Працює за програмою фольклорної студії «Лебедея» обласного центру дитячої та юнацької творчості, адаптованоюдо умов роботи народного художнього фольклорного колективу «Джерельце»  та  розрахованою на 8 років навчання.
     
     
    - Завданням гуртка передбачено забезпечення колективної та  індивідуальної формроботи з обдарованими дітьми в процесі безпосереднього вивчення ними фольклорно-пісенного матеріалу та орієнтації на розвиток творчих можливостей і здібностей, - розповідає директор РЦДЮТ Жанна Скрипник.
     
    -  Працюючи над реалізацією педагогічної проблеми «Відродження українських звичаїв та обрядів засобами фольклорного жанру в умовах позашкільного навчального закладу», Любов Іванівна постійно впроваджує нові форми  і методи роботи з дітьми, опираючись на їхні індивідуальні та психологічні особливості, використовуючи ігрові методики, дискусії, концерти, музичні вечори, збір фольклорного матеріалу, індивідуальну роботу, інсценізацію обрядів для поліпшення змісту навчального процесу. У практичній роботі з дітьми  педагог використовує  побутову атрибутику, елементи  одягу, звертається до народних традицій, формує естетичні смаки, виховує любов до рідної землі, маминої пісні, бабусиного слова, навчає дітей автентичному фольклору. 
     
    А до того  Любов Іванівна  розробила систему практичних завдань із  пошуку музичного  матеріалу, яка сприяє виробленню у дітей навичок самостійної роботи, дослідницького характеру. Разом з членами колективу «Джерельце» педагог збирає, записує від старожилів звичаї і обряди рідного краю. Працює над поповненням репертуару колективу українськими народними піснями. 
     
    Скажу ще одне. Колектив відвідують діти з неповних та малозабезпечених сімей, школярі з багатодітних сімей. Колектив  - переможець обласного етапу Всеукраїнського фестивалю «Червона рута» (І місце) 2012 р., Всеукраїнського заочного конкурсу фольклорних колективів  «Подоляночка», номінація «Народні ігри та забавлянки»  (Гран-прі ) 2012 р., дипломант другого ступеня ХІІІ Всеукраїнського фестивалю «Червона рута», 2013 р., дипломант третього ступеня Всеукраїнського фестивалю «Сходинками майстерності», номінація «Вокал» 2014 р., дипломант першого і другого ступенів Всеукраїнського фестивалю  «Сходинками майстерності», номінація «Вокал» 2016 р. А на початку жовтня цього року наші діти брали активну участь у концертній програмі з нагоди святкування Дня працівників освіти в приміщенні обласної філармонії. 
     
    - Народний художній фольклорний колектив «Джерельце» Олександрівського РЦДЮТ заснований в 1985 році на базі вокального колективу Наталією Усатенко разом із керівником оркестрової групи  Валерієм Усатенком, - підключається до розмови заступник директора закладу Людмила Дудник. -  У 1991 році колективу рішенням колегії Міністерства освіти  УРСР присвоєно звання «Зразковий художній колектив», а вже через чотири роки потому на республіканському святі фольклору в місті Чернівці за показ обряду «Бгання короваю» колективу присвоєно звання «Народний художній фольклорний колектив», яке пізніш було підтверджено на високому рівні. До репертуару виступів включено автентичні пісні різних жанрів, обрядові дійства, створені на основі експедиційних досліджень Олександрівщини. Наразі він складається з 15 обрядових дійств, пізнавальних програм. Автентичною манерою виконуються понад 20 пісень, більшість з яких записано під час фольклорних експедицій рідним краєм. Наведу приклад. У 2004 році під час зустрічі з  жителькою села Бірки Пересунько Галиною Максимівною, 1930 року народження,  вихованці збагатили уявлення про українські народні звичаї та обряди, зібрали унікальний фольклорний матеріал, записали чумацьку пісню «Туман яром», рекрутську пісню «Ванюшка», українську народну пісню «Ой, сиділа дівчина край віконця», козацькі: «Ой, із-за гори», «Вітер віє буйний», «Ой, у полі» та інші.
     
     
     З метою підбору репертуару для фольклорних програм пройшла експедиція до села Розумівка. Його мешканка Зеленько Анастасія Павлівна, 1935 року народження,  повідала про народні забавлянки, колискові пісні, пісні–«чукикалки», прозивалки. Анастасія Павлівна не лише володіла автентичним фольклором, а  й продемонструвала відповідні рухи, жести, міміку, котрі заохочували б дитину до слухання твору.Записані також і українські народні пісні «Летить галка», «Ой на горі калина», «Ой побреду, побреду», «Ой ти дочко, чи ти чула?», «А в городі жито, жито», «Ой Дудик, ой ду-ду», рекрутська «Козак у похід собирався». До слова, вихованці «Джерельця» були частими гостями у жительки селища Олександрівки Тищенко Марії Миколаївни, де  було записані заклички, примовки, прозивалки, лічилки, скоромовки. Гуртківці легко переймали та запам’ятовували від господарки оселі фольклорний матеріал, залюбки спілкувалися. З її розповіді дізналися, що ігровий ефект скоромовок будується на навмисному утрудненні вимови певного тексту. Пошукова робота дає змогу поповнити репертуар колективу «Джерельце». Важливим залишається і виховний момент експедицій, оскільки почута та записана інформація є найсправжнісіньким скарбом українського народного фольклору. 
     
    Юні аматори сцени пропагують українську народну пісню серед школярів району, області та України, беручи участь у фольклорних святах «Батьківські пороги», «Дитинства пісня Великодня», «Чисті роси», «Моя земля – земля моїх батьків», «Благослови, мати…» та інші. За активну участь у Х Міжнародному фестивалі дитячої та юнацької творчості, присвяченому Всесвітньому Дню Землі, колектив нагороджений Дипломом управління освіти та науки облдержадміністрації. Цього року аматори сцени відкривали  обласне свято фольклору «Невичерпні джерела», вітали своїм виступом педагогів під час урочистостей з  нагоди відзначення Дня вчителя в обласній філармонії, який дуже сподобався освітянам. Наші випускники продовжують здобувати спеціальну освіту в Національній музичній академії України імені Петра Чайковського, Центральноукраїнському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка, Олександрійському державному вищому училищі культури. 
     
    Як приклад. Випускниця «Джерельця» Ірина Гирич, закінчивши педуніверситет, працює на посаді педагога-організатора Олександрівської ЗШ №2 та керівником  гуртка «Вишиванка». Горбань Анна закінчила Олександрійське вище училище культури і працює режисером в будинку культури Світловодська. Над створенням та пошиттям костюмів для колективу «Джерельце» багато  мудрує костюмер закладу Людмила Олексіївна Волк. Вже багато років працює з дітьми на посаді  акомпаніатора  Геннадій Бугаєнко, який досконало володіє інструментом і має необхідну професійну кваліфікацію для супроводження на високому рівні занять народного художнього фольклорного колективу та масових заходів РЦДЮТ.                                                                                                                                      
     Велику увагу Геннадій Васильович приділяє набуттю гуртківцями практичних навичок і уміньпід час роботи над музичним твором, залучає дітей до участі у творчих конкурсах тощо.  По роботі – й шана, бо за концертні виступи вдячні глядачі віддячують творчому колективу щирими вітаннями та побажаннями бути завжди на висоті, за що вихованці одного з кращих самодільних народних колективів Кіровоградщини дуже вдячні.
                                                                                               
     Анатолій Саржевський
     Фото автора
     
    Нагадаємо: Шанувальники класичної музики насолоджувались творами Маестро Бетховена