Куріння чи здоров’я — обирайте самі

  • 25 лист. 2017 11:02
  • 3469
    • Новина Куріння чи здоров’я — обирайте самі Ранкове місто. Кропивницький
     
    Тютюн завдає шкоди тілу, 
    руйнує розум, отупляє цілі нації
     
                                                     Оноре де Бальзак
     
    Куріння тютюну — найпоширеніша звичка, яка руйнує здоров’я людини. Немає сумніву у тому, що з вживанням тютюну пов’язана велика кількість усіляких хвороб, а при зловживанні курінням — можуть виникати надто небезпечні недуги. Пристрасть до тютюну вважається хворобою, що відноситься до розряду наркоманій. Численними науковими дослідженнями доведено підвищений рівень смертності серед курців.
    У наш час боротьба з курінням є не тільки медичною, а й соціальною проблемою. Незважаючи на існуючі заходи проти вживання тютюну, значних успіхів у його подоланні поки що не досягнуто. Ця шкідлива звичка міцно тримається в побуті людей і продовжує розповсюджуватись. Викликає занепокоєння поширення куріння у більш ранніх вікових групах населення та серед осіб жіночої статі.
     
    Вплив куріння на організм людини
    Тютюн (від іспанського «табако») — рослина з родини пасльонових. Дим, що утворюється під час куріння тютюну, містить в собі багато шкідливих для здоров’я речовин. Серед них головне місце посідає нікотин — складна органічна сполука, яка є однією з найсильніших отрут. Крім нікотину, до складу тютюнового диму входять багато інших органічних та неорганічних речовин, серед них: окис вуглецю (чадний газ), синильна кислота, вуглекислота, сірководень, ефірні олії, смола, метиловий алкоголь (деревний спирт) та інші компоненти — всього близько 200 шкідливих речовин, у тому числі й такі, що викликають небезпеку захворіти на рак.
    Хоча шкідливість куріння була відома дуже давно, проте й до цього часу тютюн широко вживається населенням усієї земної кулі. Ця звичка побутує фактично на всіх континентах, кількість курців не зменшується, а навіть зростає. Відзначається подальше захоплення курінням молоді, у тому числі дівчатами, що неминуче шкідливо позначається на загальному стані здоров’я підростаючого покоління, згубно впливає на відтворення населення. Через поширення куріння в усіх країнах світу з року в рік зростає і випуск тютюнових виробів. 
     
    Відомо, що повітря наших міст ніколи не буває абсолютно чистим. Окрім шкідливих домішок у вигляді газів, міська атмосфера забруднюється великою кількістю пилу та мікроорганізмів. Враховуючи незадовільну екологічну обстановку в містах, неабияке значення слід надавати курінню тютюну, особливо в місцях громадського призначення. За цих умов куріння слід вважати джерелом додаткового екологічного забруднення, а курців — забрудниками навколишнього середовища.
    Куріння — надто негігієнічна звичка. Забруднене тютюновим димом атмосферне повітря не придатне для нормального дихання. Особливо несприятлива екологічна обстановка складається в місцях, де скупчується велика кількість курців. У зв’язку з цим боротьба проти куріння набуває особливого значення.
     
    Багато хто вважає, що вживання тютюну не завдає шкоди здоров’ю. Це одна з причин поширення цієї згубної звички. Почавши палити, людина швидко звикає до нікотину, організм пристосовується до отрути, настає фізична залежність від неї, і курець надовго залишається у полоні своєї пристрасті.
    Людина, котра звикла до тютюну, після кожного куріння відчуває наркотичний «комфорт»: поліпшується настрій, знімається нервове напруження, дещо підвищується працездатність. Проте такий період триває недовго. Після короткочасного збудження настає тривала втома — і самопочуття стає гіршим, ніж було до куріння. Для того, щоб підняти бажаний рівень бадьорості і відновити самопочуття, курець знову хапається за цигарку. Це і є тютюнова наркоманія — той «комфорт», за який доводиться розплачуватися власним здоров’ям.
     
    Більшість курців познайомилися з тютюном у підлітковому та юнацькому віці. Починається куріння під впливом товаришів–курців: з пустощів, наслідування прикладу, прагнення показати себе перед іншими дорослим. Однією з причин цієї хиби є незадовільне виховання та низький культурний рівень людей.
    Отруєння тютюном погіршує перебіг будь–якого захворювання, частіше трапляються ускладнення, хвороби потребують тривалого лікування. Складові тютюнового диму знижують лікувальний ефект медикаментів. В окремих випадках жодні лікувальні заходи не можуть дати бажаних наслідків, поки людина не кине палити. Багато хто не усвідомлює всієї небезпеки для власного здоров’я від куріння. Важко зрозуміти тих, хто знає, як це загрожує здоров’ю, і разом з тим не бажає кинути палити. Дуже шкідливе куріння для людей творчої праці, де потрібні кмітливість та підвищена працездатність, а також для осіб похилого віку.
     
    Куріння шкідливо впливає на здоров’я не тільки людини, що палить, а й тих, хто перебуває в оточенні курців і змушений дихати забрудненим тютюновим димом повітрям. Це так зване пасивне, або змушене, куріння. Адже, спалюючи цигарку, курець поглинає тільки половину отруйних речовин, інша — потрапляє в навколишню  атмосферу. Надто небезпечні продукти згорання містяться у димі, що виходить безпосередньо з кінчика запаленої цигарки. В ньому міститься понад 2000 токсичних компонентів. Змушене куріння призводить до патологічних змін в організмі, які відбуваються і при активному курінні, тобто воно викликає такі ж захворювання, якими страждають споживачі тютюну. 
    Тож, не чекайте, допоки хвороба набуде обертів: кидайте палити негайно, рішуче, а не поступово, аби зберегти собі життя і здоров’я до старості! Будьте здорові!
     
    Алла Щаслива,
    лікар-фтизіатр Кіровоградського обласного
    протитуберкульозного диспансера
     
    Нагадаємо: На Кіровоградщині офіційно утворено Кропивницький госпітальний округ