Ген знищення та злиднів У Кропивницькому вандали розтрощили лавки біля пам’ятника Хачкар

  • 18 лист. 2017 10:41
  • 1464
    • Новина Ген знищення та злиднів У Кропивницькому вандали розтрощили лавки біля пам’ятника Хачкар Ранкове місто. Кропивницький
     
    Ген знищення та злиднів 
     
    Шпальти інтернет–видань досить часто майорять заголовками про вандалізм у Кропивницькому. Невідомі особи задля отримання чергової порції адреналіну готові нищити чужу працю та майно. Що це? Ген, який спонукає нищити? Чи бажання бути в злиднях?
     
    В ніч з неділі на понеділок минулого тижня горе–відпочивальники, випивши алкоголю, взялися ламати лавки навколо нещодавно збудованого пам’ятного знака Хачкар, розташованого на набережній біля дамби по вулиці Михайлівській. Спільнота вірмен Кіровоградщини тривалий час збирала гроші, аби в місті з’явився дороговартісний різблений на камені хрест (Хачкар). Вони не  шукали кращої території біля центральних площ чи вулиць для його встановлення. Майданчик для Хачкара та сам хрест збудували на місці, де колись були чагарники, смітник та болото.
     
    Щоб дізнатися більше про цей сквер, ми поспілкувалися з головою Спілки вірмен України в Кіровоградській області Тіграном Хачатряном.
     
    — Тігране Самвеловичу, розкажіть, як дізналися про випадок вандалізму?
     
    — Щоранку мій сусід вигулює на набережній собаку та приглядає за пам’ятником. Після побаченого він зателефонував мені, і я одразу ж прибув на місце. Побачив розтрощені лавочки та кинуті на них бетонні конструкції. Поруч були розкидані обгортки від цукерок, пляшки та інше сміття, яке свідчило, що тут відпочивали люди. Ми зателефонували до поліції та написали заяву.
     
    — Раніше вже були посягання вандалів на це місце?
     
    — Тиждень тому на цьому ж місці був зламаний стенд, що розповідав про історію пам’ятки, а також про те, хто встановив та для чого… Також напередодні відкриття пам’ятника ми посадили близько 60 туй. Їх викрали наступного ж дня.
     
    — Чи відновили лавочки, та якого покарання проситимете для зловмисників?
     
    — Лавочки ми відреставрували. Наразі чекаємо результатів слідства. Треба притягнути тих осіб до відповідальності. Покарання має бути пов’язане з фізичною роботою біля Хачкара. Людина має відчути, що не можна ламати те, чого вона не створювала. Якщо своїми руками попрацює там, то зрозуміє важку працю інших.
     
     
     
    — Розкажіть, як цю територію ви зробили привабливою?
     
    — Це місце було звалищем, куди сміття несли з усього кварталу. Вивезли ми його звідси дуже багато. Доставили щебеню та відсіву і навели порядок. Також встановили освітлення і висадили алею національних культур біля райського дерева. В нас багато планів і щодо подальшого благоустрою території, але, як бачимо, люди своїми вчинками зводять нашу працю нанівець.
     
    — Скільки загалом витратили на перетворення з чагарників на сквер?
     
    — На сквер було витрачено близько 600 тисяч гривень. На ці кошти вивезли сміття, привели до порядку паркан, вивезли багнюку, а завезли щебінь, глину та відсів. Заасфальтували та освітлили.
     
    — Хто долучився до ініціативи?
     
    — Вся діаспора вірмен допомагала нам у створенні цього скверу. Містяни також долучалися до цієї ініціативи.
    Наразі поліція займається пошуками негідників, які поглумилися над вірменською святинею. За повідомленням керівниці сектору зв’язків з громадськістю ГУНП в Кіровоградській області Віталіни Бевзенко, інформація про подію надійшла о сьомій ранку. На місце виїздили поліцейські. За фактом вандалізму розпочато кримінальне провадження за ст. 194 ККУ (умисне пошкодження майна). Наразі проводяться слідчо–розшукові заходи та встановлюються особи підозрюваних.
     
    Дмитро Семенюк 
     
    Нагадаємо: Вандали викопали зелені кущі біля пам‘ятника Жертв Голодомору