Кропивницький: Двадцять років фотоклубу «Колаж»

  • 18 лист. 2017 09:35
  • 1845
    • Новина Кропивницький: Двадцять років фотоклубу «Колаж» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Восьмого грудня в галереї «Єлисаветград» буде відкрито XХІ Всеукраїнську фотовиставку «Погляд–2017», організовану фотоклубом «Колаж» та названою галереєю.
     
    За словами очільника фотоклубу Сергія Гусарченка, на даний час свої роботи на виставку надіслали вже майже сто фотомайстрів з різних куточків України, зокрема й із окупованого Криму. 
    Всеукраїнська фотовиставка «Погляд» у Кропивницькому є місцем, де збираються фотомитці, що мають власний індивідуальний погляд на світ і спроможні донести його до глядача. Назву «Погляд» фотовиставці дали її ж засновники з огляду на індивідуальні особливості світосприйняття кожного митця. За роки проведення цього мистецького заходу його популярність настільки зросла, що він став відомим не лише в нашій області, а й далеко за її межами. Мета фотовиставки — розвиток та популяризація фотомистецтва, виявлення та залучення до нього нових авторів.
    Та про цьогорічну виставку докладно йтиметься вже після її відкриття. А зараз — про знаний у мистецьких колах кропивницький фотоклуб «Колаж».   
     
     
    Потреба самовираження народила фотоклуб 
    У травні 1997 року тоді ще кіровоградські фотомитці зібралися, щоб організувати і провести виставку, присвячену не якійсь загальній даті, що було звичним для того часу, а яка б засвідчила їхнє художнє бачення, здатність світлини не гірш від інших художніх площин показати глибинну сутність буття, його красу, осяйність, а подекуди й трагізм. Тоді наші фотографічних справ майстри відчували непереборну потребу показати свій доробок людям і почути від них, наскільки він емоційно насичений. 
    Були це методист з кінофотомистецтва (зараз, на жаль, такої посади не існує, її чомусь ліквідували) тодішнього обласного Будинку народної творчості (тепер — обласний Центр народної творчості) Сергій Гусарченко, фотомайстри Олександр Железняк, Олександр Віницький, Павло Мінаєв (уже покійний), Андрій Гагарін, Ігор Демчук, Олег Шрамко, Валентин Сирота. Вони разом з іншими місцевими приборкувачами світла й тіні самотужки організували декілька вільних від тематичних канонів виставок, які були виставлені в міському Палаці культури, у вітрині тодішнього магазину «Дитячий світ», в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського (згодом відбулися загальні виїзди на фотопленери до Світловодська, Гайворона, Розумівки, парку «Веселі Боковеньки»). 
    Невдовзі директор обласного Будинку народної творчості Василь Селін запропонував фотомайстрам «оселитися» в центрі й підписав наказ про створення в ньому фотоклубу «Колаж», а разом із цим — і статуту цього творчого об’єднання. Ідею його створення кіровоградські фотомитці вже виношували кілька років, аж тут випала нагода реалізувати її.
     
    Очолив фотоклуб Сергій Гусарченко. Та очільництво це лише номінальне, бо яке може бути керівництво творчими людьми? Керують його діяльністю самі члени фотоклубу. Тому й стала зразу ж головною для них найбільша розкіш, доступна людині, — спілкування з однодумцями. Згодом відбулися знайомства з фотоклубами та фотомитцями з Києва, Вінниці, Кривого Рогу, Дніпропетровська тощо, спільні фотопленери та фотовиставки. Перегляд світлин, професійні поради, різноманітні святкування здружили людей, які з огляду на свій фах є конкурентами. Однак «Колаж» за два десятиріччя свого існування довів: навіть на ниві підприємництва можливі творчість і товариські стосунки. 
     
    А «Колаж» створив виставку «Погляд»
    Фотоклуб став місцем для творчого самовиявлення не лише професіоналів, а й аматорів з усієї області, а тепер і всієї України. Завдяки зв’язку з його членами, своєрідним теоретичним і практичним майстер–класам багато початківців досягли високого рівня майстерності. «Колаж» запрошує всіх поціновувачів фотомистецтва — не лише членів клубу — брати участь у його фотовиставках, а до спілкування — на свою сторінку у Фейсбуці (нині фотоклуб не має власного приміщення, тож перебування в цій соціальній мережі замінило його членам і прихильникам традиційні засідання). Це дуже важливо для новачків, бо вони мають можливість дізнатися від маститих майстрів багато корисного для себе.
    Однак фотоклуб — це все ж не фотогурток. Тут не навчають азам фотосправи. Та якщо людина відчула, що її полонила магія миті, яка триває вічність, то саме із членами «Колажу» їй буде про що поговорити.
     
    Фотоклубові у травні виповнилося двадцять років. Саме стільки ж років тому було проведено першу його відкриту виставку «Погляд», участь в якій з того часу беруть усі охочі. Спочатку вона була міською, потім стала обласною, а зараз уже й усеукраїнською. Назва виставки відображає основне кредо клубу: кожен може висловитися у своїх роботах так, як це притаманно саме йому, його світоглядові й світосприйманню. У кожного митця свій погляд на світ, своє бачення його. І не можна визначити, в кого він кращий. За 20 років багато людей пройшли через фотоклуб, чимало з них стали відомими майстрами, виросли творчо, дехто виїхав за кордон, комусь стало затісно в ньому, а когось уже й немає на цьому світі…
     
    Відповідаючи на зaпитання про те, з якого ж віку можна стати членом «Колажу», Сергій Гусарченко нaголосив, що це не залежить від віку, головне — аби людина була сповнена бажання творити. Творче зростання в клубі багатьом відкрило двері до Національної спілки фотохудожників України.
    Своєї мети — дати людям можливість висловитися, зростати як у творчості, так і особисто — фотоклуб «Колаж» досяг. Його два десятиріччя причетні до створення й діяльності клубу сприймають як свідчення завершення становлення в Кропивницькому й області власної, неповторної школи фотомистецтва. А попереду в «Колажу» — нові творчі злети, сходження на нові вершини задля пізнання світу і свого місця в ньому за допомогою поєднання можливостей сучасної техніки й оригінального та неповторного світосприйняття кожної талановитої людини.
     
    Юрій Сергійчук