У Кропивницькому ВІЛ-позитивній жінці відмовили у наданні направлення до лікаря

  • 14 лист. 2017 14:16
  • 1555
    • Новина У Кропивницькому ВІЛ-позитивній жінці відмовили у наданні направлення до лікаря Ранкове місто. Кропивницький


    «Я прийшла у лікарню за допомогою, натомість повернулася з претензіями… У мене були помітні виділення з пупа. Лікар запідозрила у мене цукровий діабет. Я здала аналізи, на підставі них лікар повідомила, що я повністю здорова. Але ж у мене ці виділення не припинилися, тому я попрохала направлення до іншого спеціаліста. Однак лікарка почала на мене кричати. Вона сказала: «Навіщо ви до мене ходите? Звертайтеся до Центру СНІДу! У мене й так вистачає роботи!»

    Саме ця історія трапилася з клієнткою Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Мариною у жовтні в одному з медичних закладів Кропивницького. Власне, до організації жінка і звернулася за допомогою, оскільки не знала, як себе захистити.

    Юрист зустрівся з лікарем, вказав про даний випадок, не розголошуючи персональні дані клієнтки. І хоча лікар казав, що чує про такі випадки вперше, фахівець роз’яснив про можливі негативні наслідки для лікаря та пацієнта у разі подібних відмов з боку лікаря.

    - Право на надання медичної допомоги закріплене у ст. 49 Конституції України. Всі без виключення особи мають право на кваліфіковану медичну допомогу. Ця конституційна норма уточнюється у низці законодавчих актів. Так, у ст. 78 «Основ законодавства України про охорону здоров'я» зазначено, що медичні працівники зобов’язані надавати медичну допомогу своєчасно та кваліфіковано. У статті 16 Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» зазначено про заборону відмови у наданні медичної допомоги та обмеження інших прав на підставі ВІЛ-позитивного статусу людям, які живуть з ВІЛ, а також обмеження прав їхніх родичів на цій підставі. Більш того, за невиконання зазначеного обов’язку медичним працівником передбачена  відповідальність. Звертаю увагу, що ВІЛ-інфіковані отримують спеціалізовану медичну допомогу у СНІД-центрах виключно щодо ВІЛ-інфекції, а лікування інших захворювань, звернень за медичними послугами тощо відбувається у загальній мережі закладів охорони здоров'я. Тобто в даному випадку лікар порушив право пацієнтки, яка звернулась до нього не через наявне в неї хронічне захворювання «ВІЛ-інфекція», - коментує дане порушення відносно клієнтки юрист проекту «RESPECT: Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, до представників груп найвищого ризику в медичних закладах України» Арсен Арутюнян.

    Фахівці Кіровоградського обласного відділення зауважують: якщо подібні випадки трапляються із ВІЛ-позитивними, можна звертатися за адресою: м. Кропивницький, вул. Преображенська, 2, поверх 6, каб. 614.

    Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує проект «Через зниження стигми до своєчасного виявлення та ефективного лікування ВІЛ» в рамках проекту RESPECT: «Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, до представників груп найвищого ризику в медичних закладах України» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

    Матеріал підготувала
    Семененко Вікторія,
    PR-менеджер КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»
    099 65 73 923
    Semenenko_vik@ukr.net

    Цей матеріал було створено в рамках проекту RESPECT: «Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, до представників груп найвищого ризику в медичних закладах України» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). За зміст публікації повну відповідальність несе КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД».

    Нагадаємо: Громадська активістка отримала орден за благодійництво