У кого з можновладців сама багата теща?

  • 12 лист. 2017 16:08
  • 1837
    • Новина У кого з можновладців сама багата теща? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Тещу мамою називаю: ТОП-10 посадовців, які записали статки на батьків дружин.
     
    Елітні квартири, будинки площею до 1500 квадратних метрів, бізнес та комерційна нерухомість на вісім мільйонів доларів. Це  - далеко не повний список того, чим володіють літні та не дуже родичі українських можновладців.
     
     Хтось з чиновників декларує користування житлом чи авто тещі, а хтось залишає декларацію порожньою. Та все ж таки привертає увагу журналістів-розслідувачів. При цьому, як з’ясувалося, на тещ та тестів реєструють статки всі – і прем’єр, і секретар РНБО, і прокурори, і фіскали, і поліцейські. Так хто ж краще з усіх взуває тещу у чоботи? 
     
    На першому місці прем’єр-міністр України Володимир Гройсман із тещею Аліною Іполітівною. На жінку зареєстровані чотири квартири у Вінниці та Києві. З них дві – столичні елітні у Новопечерських Липках, вартість яких експерти оцінили у 500 тисяч доларів. При цьому прем’єр факт користування київською квартирою у декларації вказав, та і при повній перевірці податкового звіту ознак незаконного збагачення у нього не знайшли.
    Срібло дісталося секретарю Ради Нацбезпеки та Оборони Олександру Турчинову. У самого секретаря РНБО задекларована квартира та «Тойота», а от його теща – Тамара Беліба – несподівано стала власницею маєтку на 1000 кв. м. у передмісті Києва. Ще «друга мама» пана Олександра володіє і нежитловими приміщеннями площею 6000 кв. м. у столиці. Щоправда, як раніше повідомляли ЗМІ, теща та тесть Турчинова є успішними бізнесменами.
     
    Бронза  - у начальника головного слідчого управління поліції Дмитра Бута. У його тещі, як і у «другої мами» Володимира Гройсмана, дві квартири у Новопечерських Липках загальною площею 200 кв. м. При цьому сам Дмитро не є власником нерухомості, а квартири тещі подарувала його дружина. 
     
    Четверте місце – у заступника прокурора Київщини Ярослава Бендика. Його теща Марія Лук’яненко має дім площею 357 кв. м. на Київщині. Прокурор же, згідно декларації, живе у цьому будинку разом з дружиною та дітьми. 
     
    Люблять взувати тещу і не тільки не лише прокурори, міністри і військові. У середині рейтингу – начальник відділу СБУ Павло Данюков. До речі, він начальник саме антикорупційного відділу та заступник керівника управління СБУ у Києві та області. Будинок теща Павла Данюкова придбала у грудні 2015 року. Він має площу понад 200 кв. метрів та розташований у елітному передмісті Києва – Михайлівській Рубежівці. Експерти оцінюють вартість будинку такої площі у Рубежівці у 190 тисяч доларів. 
     
    Шостий у рейтингу – відомий своїми статками народний депутат Антон Яценко. У минулому регіонал, нині – член депутатської групи «Відродження». Він записав на тестя Івана Кравчука будинок площею 1500 кв. м., три квартири та офісні приміщення на вісім мільйонів доларів. До появи електронного декларування декларації Антона були порожніми, і тільки нещодавно він вказав користування цим маєтком. При цьому журналісти довідались, що теща та тесть Антона насправді живуть у звичайному будинку у селі Маковище на Київщині. 
     
    Наступні два місця посідають губернатор Львівщини та заступник голови ОДА Закарпаття. На тещу і тестя першого – Олега Синютки – зареєстрований бізнес зі здачі нерухомості, «Хонда» та квартира у Львові. А на батьків дружини першого заступник голови Закарпаття Івана Дурана записані два будинки загальною площею 500 кв. м. та джип «Тойота Хілукс». 
     
    Дев’ятий у рейтингу – екс-керівник Волинської фіскальної служби Олександр Юристовський. Не встиг він стати виконуючим обов’язки голови податкової, як розслідувачі відразу знайшли іномарку, квартиру та маєток, зареєстровані на тещу та тестя податківця – Івана та Олену-Надію Гнатюк. Маєток тестя має площу понад 400 кв. м. та оцінюється у 500 тисяч доларів. 
     
    І закінчує рейтинг голова господарського суду Києва Валерій Князьков. Він записав на тестя, що мешкає у Донецьку, квартиру у столиці площею 200 кв. м. 
     
    Тещі, яких взували не тільки у чоботи – явище не нове. Ще за часів Стародавнього Риму Пліній писав, що мати його другої дружини дуже вправно керує фінансами. Українські чиновники у цьому сенсі не лише наздогнали, а й обігнали давню цивілізацію.  
     
    За матеріалами видань «Наші гроші», bihus.info, dengi.ua. 
    Підготовлено ГО «Інтерньюз-Україна» в рамках проекту «Декларації». 
     
    Нагадаємо: Аваков є власником коштовних колекцій картин, монет, книг, марок, ікон та вина