Вугільна компанія, величезний маєток та гроші на тендерах: чого нема у Наталії Королевської

  • 10 лист. 2017 13:31
  • 1464
    • Новина Вугільна компанія, величезний маєток та гроші на тендерах: чого нема у Наталії Королевської Ранкове місто. Кропивницький
     
    Нардеп від «Опозиційного блоку» Наталія Королевська не задекларувала жодного автомобіля або бізнесу. Однак «Мерседес», який регулярно возить нардепа, належить нинішньому формальному власнику “колишнього” бізнесу родини Королевської. А що ж ще належить «водію» нардепа і чим володіє сама депутат? Про це йдеться у розслідуванні Надії Бурдєй для програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”.
     
    Народний депутат чотирьох скликань, лідер політичної партії «Україна – вперед» Наталія Королевська. За часів Віктора Януковича була міністром соціальної политики. У 2014 році навіть балотувалася на пост Президента, виступаючи за мир. Потім на два роки зникла з телеекранів. З’явилась у 2016-му, тепер виступаючи за мир в Україні пліч-о-пліч із колишніми регіоналами – Юрієм Бойком, Вадимом Новинським та іншими нардепами від «Опозиційного блоку». Знову переймається долею простих людей, багато говорить про реформи, пенсії, переселенців. 
     
    Це - публічний образ Наталії Королевської. Політик, який живе проблемами свого народу. Але є й інший образ.  
    Залишки бізнес-імперії
    До походу у політику Королевська та її чоловік Юрій Солод володіли великою бізнес-імперією: мали заводи з виробництва морозива, нерухомості, металобрухту та вугілля. 
    Але нещодавно Наталя Королевська заявила, що продала бізнес відразу, як пішла у політику, понад десять років тому. 
     
    «Сьогодні у моєї сім’ї немає підприємств ані на неконтрольованій, ані на контрольованій території, - заявила Наталя Королевська.  – Ще якийсь час бізнес контролював чоловік, але потім і він відійшов від справ, коли став депутатом».
    Так, Наталя Королевська переступила поріг Ради у 2006 році і бізнес продала. Її чоловік став депутатом у 2014 році і також формально позбувся бізнесу. 
    Але у тому ж 2014 році, після того, як родина Солода-Королевських продали бізнес, вони задекларували лише 15 тисяч гривень на рахунках у банках та 86 тисяч гривень зарплати. Однак після запровадження кримінальної відповідальності за брехню про статки у декларації чоловіка Королевської раптом з’явились 37 мільйонів гривень заощаджень. Жодного бізнесу, великої нерухомості чи автомобілів подружжя нардепів не вказало. 
     
    Загадка родини Ігнатьєвих
    Нещодавно ж журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» декілька днів поспіль фіксували, як одна і та ж іномарка привозить і забирає Королевську із парламенту. При цьому сама Наталія чомусь не хоче, щоб журналісти її бачили у цьому авто. 
    Рослідувачі з’ясували – власник автівки – земляк Королевської, луганчанин Денис Ігнатьєв. Втім, факт знайомства з Ігнатьєвим та пересування на його авто при запитанні журналістів Наталя Королевська заперечила. 
    Між тим Денис Ігнатьєв з дружиною були членами виборчих комісій у партії Королевської. Брат Ігнатьєва Руслан балотувався у депутати від партії Королевської «Україна – вперед», а його дружина представляла Королевську у комісії. І це подружжя екс-міністр соцполітики дуже добре знає: у соцмережах вона активно коментує фотографії родини Ігнатьєвих. Більше того  - хрестила їхню доньку. Але Наталя Королевська факт знайомства з родиною заперечує та стверджує, що машина, яка возить її на роботу, належить її батьку. У батька Наталі є схожий «Мерседес», але журналісти зафіксували біля Ради машину з іншими номерами. І вона належить Денису Ігнатьєву.
     
    Ані зарплати, ані технічного оснащення
    Але він власник не тільки авто. На нього зареєстрована ще й «Львівська вугільна компанія», через яку проходить все чорне золото Західного регіону. Воно тут збагачується – адже у структуру компанії входить Червоноградська збагачувальна фабрика. І саме у «Львівській вугільній компанії» вже кілька місяців не платять зарплату. Цього року компанія отримала 107 мільйонів від держави на тендери на збагачення вугілля. Та попри таку солідну суму, борги перед шахтарями не зникли. 
     
    «Було сім місяців заборгованості, ми перекривали дороги, - говорить представник профспілкового комітету компанії Ірина Маїк. - Ми і до міністерства зверталися, щоб нам допомогли виправити становище. А виправити ми його могли б тільки тоді, коли б  дізналися, хто наш безпосередній власник». 
     
    Журналісти з'ясували, що компанія належить трьом фірмам – ТОВ «АСП «Трейд груп», ТОВ «Іфорас» та ТОВ «Вантажно-транспорте управління». Всі три компанії знаходяться в одному офісі в Києві. Перша веде в офшори, друга – до колишнього заступника міністра-Королевської, третя - оформлена на «водія» Королевської Дениса Ігнатьєва. Раніше серед бенефіціарів «Львівської вугільної компанії» був і чоловік Наталії Юрій Солод. Працівники ж говорять, що за чутками власник «Львівської вугільної компанії» - саме Королевська. 
     
    Про негаразди у компанії говорять і в профспілках:
    «Немає грошей на технічне оснащення, - підкреслює голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.  – Через невиплату зарплати шахтарі постійно страйкують, не вирішується питання забезпечення техніки безпеки й охорони праці». 
     
    Вирішити цю проблему робить спробу прокуратура. Вже декілька років поспіль вона намагається повернути 100% акцій вугільного підприємства у державну власність. Підстави для повернення - такі: приватизація підприємства у 2008 році, за версією прокурорів, була незаконною – по заниженій вартості і без аукціону. Суди тягнуться роками, а сам позивач – «Міненерговугілля» - не ходить на засідання щодо повернення у державну власність активу вартістю щонайменше 240 мільйонів гривень, бо не має грошей на відрядження до Львова. Не ходять на суди ні «водій» Королевської, ні інші фірми. Ігнорує засідання і фонд держмайна. Незмінно ходять лише самі шахтарі. Працівники компанії хвилюються, що при зміні власника отримати борги із зарплати їм буде набагато складніше. 
     
    Але вугільним бізнесом статки родини Ігнатьєвих не обмежуються. Декілька місяців тому компанія дружини кума Королевської виграла на тендері в «Укрзалізниці» 117 мільйонів гривень. Вона поставлятиме залізничникам кабель виробництва російської компанії «Росскат». При тому, як стверджує редактор видання «Наші гроші» Юрій Ніколов, тендерна ціна «Укрзалізниці» вища запропонованої російською компанією втричі. 
     
    «Ця трикратна різниця не пояснюється ані податками, ані санкційними справами, ані транспортуванням. Тож ціна виглядає неймовірно завищеною», - стверджує редактор видання «Наші гроші».  
    Але офіційно ані до російського кабелю, ані до вугільної компанії Наталія Королевська стосунку не має. Сама ж Наталія просто збирає капусту у незадекларованому маєтку вартістю кілька десятків мільйонів гривень. 
     
    І хата не моя
    Машина, що належить Денису Ігнатьєву, доставляє Королевську у елітне селище Лісники на Київщині. Комплекс на гектарі землі, куди привозять нардепа, більше нагадує ландшафтний парк: тут і хвоя, і кущі різної форми, і штучне озеро. Також на території – три будинки: два двоповерхових і один одноповерховий. Людина на їхньому фоні виглядає мурахою. Те, що у домі живе Наталія Королевська, підтверджують сусіди. 
    Але сама нардеп проживання у домі заперечує.
    «Це будинок, який орендують мої батьки, - говорить Наталія Королевська. - Я лише відвідую батьків, а не проживаю там, не веду з ними ніякого спільного господарства, то я це не вказую». 
     
    У декларації Королевської вказана лише київська квартира. 
    Вартість маєтку у Лісниках експерти оцінюють у 2 мільйони доларів, ціну ж на оренду такого комплексу -  у кілька сотень тисяч гривень на місяць.
     
    «Оренда може бути й значно дорожчою, - зауважує Президент Спілки фахівців з нерухомого майна України Віктор Несін. - Треба враховувати той факт, що там потрібен персонал, тому що просто так не можна утримувати такий великий комплекс. Вартість приблизно буде починатись від 200 тис. грн на місяць. Я думаю, що вона може бути й вищою, до півмільйона гривень», - говорить Президент спілки фахівців з нерухомого майна України.
    Між тим півмільйона гривень на місяць – це цифра цілком співставна з фондом зарплати Львівської вугільної кампанії, де люди не бачили грошей вже півроку. 
     
     
    Нагадаємо: Хто не сплачує аліменти в Кіровоградській області?