Наталка Сняданко презентувала роман про українізованого австрійця

  • 10 лист. 2017 12:35
  • 1474
    • Новина Наталка Сняданко презентувала роман про українізованого австрійця Ранкове місто. Кропивницький
     
    У київській "Книгарні Є" відбулася презентація нового роману львівської письменниці Наталки Сняданко про Василя Вишиваного (Вільгельма Габсбурга). Книга має назву "Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма".
     
    Модераторкою заходу була ведуча "Громадського радіо" Ірина Славінська. Зустріч відбувалася у форматі "запитання-відповідь". Письменниця розповіла про історію написання роману та відповіла на запитання глядачів.
     
    - Я зацікавилася постаттю Вільгельма Вишиваного, коли мені запропонували перекласти опис австрійського документального фільму про нього. "Охайні прописи..." - десята моя книга, видана в Україні. Працювала над нею три роки. Це не історичний роман і не біографія: у ній є елементи обох цих жанрів, а також побутового роману. Це твір кількох часових площин: назви розділів позначають часові рамки дії. Я мала на меті передати атмосферу та антагонізм традицій у Львові за "бабці" Австрії та за СРСР. У творі є кілька вигаданих жіночих персонажів, розповідь ведеться від імені онуки Вільгельма. Досліджуючи документи, листи та мемуари, натрапила на згадку про роман Вишиваного з українкою. Тому не виключено, що ця онука справді існує, - розповіла Наталка Сняданко.
     
     
    - Відомо, що Вільгельм Габсбург, відвідуючи Андрія Шептицького у Львові, зустрічався з оперною співачкою і мав від неї доньку, у майбутньому балерину. Можливо, ця сторінка життя Вишиваного скоро стане сюжетом для моєї опери. Сподіваюся на співпрацю з вами, - звернувся до письменниці Василь Пилипчак.
     
    Після презентації охочі мали змогу отримати автограф Наталки Сняданко.
     
     
    Довідка
     
    Наталка Сняданко - українська письменниця, журналістка, перекладачка з польської, німецької та російської мов. Авторка романів "Колекція пристрастей, або Пригоди молодої українки", "Країна поламаних іграшок та інші подорожі", "Чебрець у молоці" та інших. Лауреатка премії ім. Джозефа Конрада-Коженьовського.
     
    Вільгельм Франц фон Габсбург - нащадок австрійської елітної династії початку ХХ століття. Вивчивши українську мову та взявши псевдонім Василь Вишиваний, ерцгерцог очолив загін Січових стрільців. Знаний як герой українського визвольного руху. Реальне життя Вільгельма Габсбурга обірвалося у Лук'янівській в'язниці, тож подальша доля персонажа роману є вимислом авторки.
     
    Наталя Нічишина
     
     
    Нагадаємо: Українські письменники-фантасти відвідають Кропивницький