На Компаніївщині вшанували пам’ять отамана Холодного Яру (ФОТО, ВІДЕО)

  • 10 лист. 2017 08:40
  • 3181
    • Новина На Компаніївщині вшанували пам’ять отамана Холодного Яру (ФОТО, ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    На Компаніївщині, у селі Червоновершка, відкрили меморіальну дошку отаману Холодного Яру Нестеренку-Орлу.
     
     
    У Компаніївському районі розташоване мальовниче село Червоновершка, в якому у 1890 р. народився отаман Холодного Яру Герасим Нестеренко-Орел. 
     
     
     
    Герасим Онуфрійович працював вчителем, мав дружину і трьох дітей. Та у 1917 р., коли почалася революція, він приєднався до армії УНР, щоби боротися з більшовицькою навалою, мав псевдо Орел.
     
     
    Учора, 9 листопада, за ініціативи Василя Бондаря, голови обласної спілки письменників, на будівлі Червоновершської середньої школи відкрили меморіальну дошку Герасиму Нестеренку-Орлу.
     
     
    До цього заходу приєдналися і Кропивницька організація ВО "Свобода", і представники молодіжної організації "Сокіл", голова Компаніївської райдержадміністрації Вадим Спіктаренко, а також учні цієї школи.
     
     
    Меморіальну дошку урочисто відкрив Віктор Луганщук, який є автором досліджень про отамана, а також автором самої меморіальної дошки. Старшокласники зачитали патріотичні вірші з даної нагоди.
     
    До учасників цієї події з промовами звернулись Василь Бондар, Сергій Капітонов, Геннадій Маламен, а також Вадим Спіктаренко.
     
     
    Віктор Луганщук подарував директорці школи Світлані Михайлівні книгу з дослідженнями про Герасима Нестеренка-Орла для шкільної бібліотеки, а Сергій Капітонов, депутат міської ради Кропивницького від ВО "Свобода", до 100-річчя Української революції презентував для школи книгу Ю. Митрофаненка та А. Домаранського про отаманів Холодного Яру. 
     
     
    Геннадій Маламен, голова обласної ГО "Сокіл" , звернувся до присутніх і зазначив, що: "У кожного із вас був предок, який був із Нестеренко у війську і який разом із ним намагався боронити нашу державу".
     
     
     
    Довідка: 
    Герасим Нестеренко-Орел
     
    Вчитель, член Єлисаветградської повітової земської управи (1917),
    В 1917 році — отаман кінної сотні (30 осіб) Ревучанського куреня Вільного козацтва.
    Військове звання — сотник (згодом — полковник) Армії УНР.
    У повстанському русі, принаймні, з 1919 року. Організаційно підпорядковувався отаману Катеринославщини і Херсонщини Андрію Гулому-Гуленку. Організатор Єлисаветградсько-Олександрійського повстанкому.
     
    Другу світову війну, за свідченням Нестеренка, він перебув у Румунії. Коли війська червоної Армії підступили до кордонів Румунії у 1944 році, він переїхав із сім’єю в глиб Румунії – в село Удени повіту Влашка. Перевіз і пасіку. Восени 1944-го перебрався поближче до Чорного моря, в повіт Констанца. Арештовано співробітниками відділу контррозвідки “Смерш” Одеського військового округу 7 червня 1945 р. Допити тривали до середини липня, вирок ухвалено 15 квітня 1946 року Особливою нарадою Міністерства внутрішніх справ СССР – 10 років ув’язнення у виправно-трудових таборах.
    Подальша доля невідома.
     
    Олена Скочко
    Нагадаємо: Василь Шкляр: Їдучи Кропивницьким, завжди міркую, якими вулицями з тюрми тікав Горліс–Горський