Невже на Кіровоградщині селянам компенсують матеріальні втрати, заподіяні стихією

  • 10 лист. 2017 20:00
  • 2031
    • Новина Невже на Кіровоградщині селянам компенсують матеріальні втрати, заподіяні стихією Ранкове місто. Кропивницький
     
    6 листопада депутат Новоархангельської селищної ради від ВО «Свобода» Євгеній Козакул повідомив про скасування запланованого раніше пікетування органу місцевого самоврядування з вимогою припинення бездіяльності селищного голови Ю. Шамановського. Про це повідомляє Новоархангельська РО ВО "Свобода"
     
    Акція в Новоархангельську скасована у зв’язку з тим, що Ю. Шамановський під тиском свободівців і громади таки розпочав, бодай частково, виконувати свої обов’язки.
     
    Зокрема, націоналіст повідомляє про можливість отримання матеріальної компенсації за шкоду, заподіяну стихійним лихом численним оселям селища ще в липні. За словами Євгенія Козакула, «раптові» зрушення в справі виплати передбачених Законом коштів мешканцям Новоархангельська розпочалися одразу після спільної наради представників громади та депутатів-свободівців, в ході якої учасники вирішили провести чергове пікетування  селищної ради 7 листопада 2017 року. На думку депутата-націоналіста, саме це спонукало пана Шамановського розпочати почати підписання Актів про обстеження приватних домоволодінь з метою визначити обсяг заподіяної стихійним лихом шкоди. Відомо, що ці акти є бодай якоюсь гарантією виплати компенсації людям за пошкоджені стихійним лихом оселі ще 1 липня цього року оселі.
     
    «Чотири місяці Шамановський Юрій Павлович всіляко уникав виконання своїх посадових обов’язків, годуючи виборців брехнею і порожніми обіцянками. Чотири місяці посадовець, за його ж словами, провадив «тривалу переписку» з Петром Порошенком та Володимиром Гройсманом. Зі слів селищного голови, він «бився як риба об лід». І от, нарешті, заступник голови Новоархангельської селищної ради візує Акти, котрі приносять мешканці Новоархангельська. Звісно, це наш спільна перемога», - коментує Євгеній Козакул.
    Разом з тим, свободівець наголошує, що громада перемогла, по-суті, там, де будь який притомний голова селищної ради жодної боротьби й не спровокував би – за адекватного посадовця подібне питання просто не постало б. Як приклад, Євгеній Козакул приводить ряд сільських рад того ж Новоархангельського району, де люди вже отримали компенсації, полагодили пошкоджені стихією будинки і навіть почали забувати про лихо, яке їх спіткало влітку.
     
    Проте, навіть зважаючи на численні факти бездіяльності Шамановського, громада таки вирішила дати йому шанс бодай частково виправити свої помилки, відмінивши заплановане пікетування. Про подальший перебіг протистояння мешканців Новоархангельська з селищним головою, якщо воно не припиниться, ми повідомлятимемо згодом.
     
     
    Довідково: На початку липня 2017-го р. Новоархангельщиною прокотився надпотужний буревій. Лихо спричинило до тяжких поранень людей, зламаних товстелезних дерев і залізобетонних стовбів, обірваних ліній електропередач, знищених будівель і дахів багатоповерхівок та приватних домоволодінь, автомобільного транспорту, тощо.
     
     
    На жаль, мешканці Новоархангельська зіткнулись з повною байдужістю і небажанням виконувати тимчасово керуючою сімейкою Шамановських, визначені Законом України "Про місцеве самоврядування", обов’язки.
     
     
    "Завалені бетонні стовби і порвані вщент дроти електромереж.
    Зірвані і кинуті за декілька метрів дахи будинків, подекуди проломані стіни, розчавлені стовбурами приватні авто і, найстрашніше - трьоє постраждалих з переломами та черепно-мозковою травмою...
    За три доби, нарешті, і на моїй вулиці з"явилось світло...
    До речі. Отримали шанс почати призвичаюватись до перебування в екстремальних ситуаціях в межах населеного пункту: без світла, води, зв"язку, (газу і не було ніколи) тощо.
    Корисний досвід, звісно..." - пише на ФБ Євгеній Козакул.
     
     
    Нагадаємо: Які статки у новообраних голів ОТГ на Кіровоградщині?