Кропивницький: МАФи в законі

  • 8 лист. 2017 15:19
  • 2291
    • Новина Кропивницький: МАФи в законі Ранкове місто. Кропивницький
              
     
    У листопаді 2016 року на 5–й сесії міської ради депутати підтримали ідею запровадити мораторій на видачу паспортів прив’язки та дозволів на земельні ділянки під МАФи — малі архітектурні форми, або кіоски. Фактично це була підтримка тимчасової заборони встановлення МАФів у Кропивницькому.
     
    І ось у жовтні 2017 року, коли згаданому мораторію виповнився рік, на вулиці Волкова поставили новий торговельний павільйон — якраз упритул до «Західної галереї», про яку наша газета неодноразово писала. Ставили швидко, на нещодавно заасфальтовану територію. І, мабуть, поспішаючи, загородили новим кіоском інші заклади, розташовані поблизу, ще й вилізли на дорогу.
     
    Поява нового об’єкта торгівлі в час дії мораторію на встановлення МАФів в обласному центрі викликала здивування у власника «Західної галереї», в минулому — захисника Донецького аеропорту Ігоря Поповича. Обурившись новобудовою, він написав на своїй сторінці в соцмережах: “Анексія території по–кропивницьки. Якійсь людині надали дозвіл, недарма асфальт напередодні катали.  Іронія в іншому — «Східні ласощі» (цей МАФ) затьмарюють «Західну галерею». Хавай, піпл, — це про життя, це про мистецтво, це про місто Кропивницький”. 
     
     
    У телефонній розмові з журналістом Ігор розповів, що минулої зими спецінспекція змушувала його, як власника «Західної галереї», прибирати сніг з прилеглої території. 
     
    — Поруч невелика ділянка з сухими вже деревами, та їх зносити не можна — цей мораторій виконується дуже показово. Цієї зими спецінспекція виписала нам протокол, що ми на це місце, де зараз уже розташований МАФ, «складували сніг на місце загального користування». Пояснювали просто — це дорога. Виявляється, МАФ можна встановлювати прямо на дорозі! Усього кілька тижнів, як поставили. Зараз усередині вже затвердів бетон і передовими темпами йде укладка керамічної плитки. Процес контролює поліція поруч, — каже Ігор Попович.
     
    Тож чи законно новобудова з’явилася в місті? З цим питанням ми звернулися до спеціалізованої інспекції Кропивницького, оскільки їхнє управління знаходиться майже по сусідству з кіоском. Начальник спецінспекції Андрій Максюта запевнив: законно, та порадив звернутися до управління архітектури. 
     
    — Кіоск встановлений відповідно до паспорта прив’язки в абсолютно законний спосіб. Усе законно, — пояснив чиновник. 
     
    У відомстві, без дозволу якого не відбуваються жодні будівельні процеси (управління містобудування та архітектури), слова очільника спецінспекції підтвердили та пояснили, що мораторій у Кропивницькому діє лише умовно. 
     
    — Рішення щодо мораторію на встановлення кіосків ніхто не приймав. Певний час його хотіли ввести, але досі його немає. Головне, щоб конструкція відповідала усім будівельним нормам та був весь список документів, — прокоментував головний архітектор Кропивницького Вадим Мездрін.
     
     
     
    Міський голова Андрій Райкович підтвердив, що домовленість між владою та підприємцями про тимчасове призупинення встановлення МАФів у Кропивницькому не має правових підстав, проте після оголошення його в ЗМІ будівництво цих самих МАФів значно скоротилося, особливо порівняно з 2015 роком. 
     
    — Зрозуміло, що будівництво на сьогодні проводиться. Декілька МАФів з’явилося і в незаконний спосіб. Вони дозволів на роботу не мають, тому будуть прийняті рішення щодо їх знесення… В місті припинили встановлювати 
    МАФи в паркових зонах та на набережній, бо спроби були, — повідомив Андрій Райкович.
     
    — У Кропивницькому з’являється тенденція до оптимізації. Якщо це кіоск місцевого товаровиробника і в нього немає місць для реалізації своєї продукції, то йому треба надавати ці місця. Вони, звісно, мають відповідати архітектурним стандартам, у тому числі — естетичним нормам. На сьогодні підприємець, який хоче встановити свій кіоск, звертається до міської ради, і він буде почутий. Він отримає дозвіл за умови чесної підприємницької діяльності. Він має легально вести свій бізнес та у легальний спосіб сплачувати заробітну плату робітникам і всі  необхідні податки, — розмірковує міський голова.
     
    Очевидно, власник «Східних ласощів» зміг довести міській владі, що його торговельна точка встановлена на законних підставах, а головне — приноситиме користь місту. І, мабуть, набагато більшу, ніж мистецька галерея. 
    Тож кропивничанам, які живуть на Волкова, доведеться вибирати між «Західною галереєю» та «Східними ласощами». Пахлава і поп–корн — ось новий поп–арт.
     
    Дмитро Семенюк 
    Людмила Макей
     
     Нагадаємо: Підліток з Кропивницького створив робота, який очищує річки від сміття