Новоукраїнська та Маловисківська ОТГ представили інвестиційні проекти в Києві

  • 30 жовт. 2017 12:03
  • 1281
    • Новина Новоукраїнська та Маловисківська ОТГ представили інвестиційні проекти в Києві Ранкове місто. Кропивницький
     
    Минулого тижня, протягом 25–26 жовтня, у столичному готелі «Хрещатик» відбулася конференція «Перший хаб інвесторів та громад», у якій взяли участь і представники двох об’єднаних територіальних громад (ОТГ) з Кіровоградщини (Новоукраїнської та Маловисківської), а також журналісти з Кропивницького й Новомиргорода.
     
    Global Communities, міжнародна неурядова організація, працює над виконанням п'ятирічного проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), який називається «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (Dobre). Його реалізацію заплановано здійснювати із середини минулого року й до середини 2021-го. Більшу частину коштів проекту Dobre спрямовано на допомогу ОТГ в технічному й фінансовому напрямках, на навчання правильно управляти тим, що має громада, на розвиток місцевої економіки.
     
    Програма Dobre діє в семи областях України. Окрім Кіровоградської, це ще й Дніпропетровська, Івано-Франківська, Харківська, Херсонська, Миколаївська й Тернопільська. Уже проведено відбір серед ОТГ, відібраним програма надає пряму допомогу. На Кіровоградщині — Новоукраїнській,Маловисківській та Бобринецькій ОТГ.
     
    На конференції зібралися разом представники інвестиційних фондів, великого та місцевого бізнесу, фінансисти й члени самих ОТГ. Зібралися, щоб проаналізувати інвестиційні проекти громад, налагодити взаємодію, що має призвести до плідної співпраці.
     
    На другий день конференції перед її учасниками виступили Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України; Сьюзан Фріц, директор Місії Агентства США з міжнародного розвитку в Україні, Білорусії та Молдові; Альгірдас Шемета, бізнес-омбудсмен України, й Світлана Спажева, голова Покровської ОТГ Дніпропетровської області. А потім відбулося обговорення нагальних для ОТГ питань на декількох майданчиках конференції. На одному з них розглядали інвестиційні проекти ОТГ. Переваги й недоліки цих проектів проаналізували керівник програми місцевого економічного розвитку Western NIS Enterprise Fund Ірина Озимок та член правління громадської організації «Платформа розвитку публічно-приватного партнерства» Євген Радченко.
     
    Разом з іншими ОТГ свої інвестиційні проекти представили й наші земляки. Представники Новоукраїнської ОТГ — проект виробництва альтернативного (екологічного) палива з тріски, а Маловисківської — створення сучасних виробничих потужностей для потреб місцевої влади і громади.
     
    Однією з основних порад експертів авторам проектів стало побажання не займатися бізнесом, а створювати сприятливі умови для бізнесменів на своїх територіях, у результаті чого податки біснесу поповнюватимуть місцевий бюджет, члени ОТГ отримуватимуть нові робочі місця. І цьому потрібно вчитися, бо держава, яка вже в результаті децентралізації лишає на місцях чималі кошти з податків, не зможе надто тривалий час утримувати ОТГ, які не хочуть самостійно розвиватися. 
    Конференція «Перший хаб інвесторів та громад» окреслила можливості їхньої співпраці, а проект Dobre — свою роль у становленні й розвитку ОТГ.
     
    Юрій Сергійчук
     
    Кіровоградська ОДА підписала угоду з національним комітетом МТП ICC Ukraine