Кому міська рада Кропивницького виділила 10 гектарів землі?

  • 11 жовт. 2017 13:20
  • 1580
    • Новина Кому міська рада Кропивницького виділила 10 гектарів землі? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вчора, 10 жовтня, в ході чергового засідання 9-ї сесії міської ради Кропивницького, з порушенням Закону «Про доступ до публічної інформації» та Регламенту, ймовірним тиском на депутатів і вмовляннями було «протягнуте» рішення щодо надання земельної ділянки розміром 10 га ТОВ «ЕКОБЕЗПЕКА-К» в оренду на 49 років. Про це повідомляє прес-служба Кропивницької міської організації ВО "Свобода".
     
    Фракція ВО «Свобода» в міській раді виступила категорично проти виділення землі підприємству, яке абсолютно не викликає довіри.
     
    Нагадаємо, що напередодні, 9 жовтня, на засіданні «земельної» комісії її заступник, голова фракції ВО «Свобода» в міськраді Сергій Капітонов єдиний заперечив можливість виділення землі підприємству, не здатному надати місту жодних гарантій щодо подальшого виконання взятих на себе обов'язків. 
     
    За словами свободівця, фірма, яка нібито бере на себе зобов'язання побудувати в Кропивницькому сміттєпереробний завод, насправді існує лише на папері, і то – впродовж кількох місяців. Крім того, статутний капітал фірми, утвореної в серпні цього року, становить всього одну тисячу гривень. Націоналісти заявляють, що настільки бездумне, але дуже потрібне для певних осіб рішення є злочинно безвідповідальним, оскільки гарантії того, що на виділеній землі колись стоятиме сміттєпереробний завод, немає ніякої. Та найбільше насторожує той факт, що віддати 10 га землі намагалися з особливою поспішністю.
     
    Так, ще на початку сесії громадські активісти заявили про невідповідність запропонованого порядку денного вимогам статті 15 Закону «Про доступ до публічної інформації», оскільки частина питань не були вчасно оприлюднені на сайті органу самоврядування для детального ознайомлення громадськості. Міський голова Андрій Райкович, заслухавши заяву, в якій активісти обіцяли оскаржити прийняті без дотримання необхідної процедури рішення в суді, сам вніс пропозицію зняти з розгляду проблемні питання. Серед них був і проект про виділення землі сумнівному підприємству. Втім, згодом стало зрозуміло, що жага якомога швидше задовольнити потребу імовірних шахраїв у земельній ділянці як для міського голови, так і для більшості представників депутатського корпусу, виявилася більш звичною, ніж дотримання законів. За пропозицією депутата від БПП «Солідарність» Андрія Кролевця скандальне питання таки включили до порядку денного.
     
     
    Цікаво, що найактивнішими лобістами ухвали цього рішення стали окремі депутати з «Опоблоку», «Нашого краю» та партії «Рідне місто», на чолі з міським головою Андрієм Райковичем. В ході обговорення охочі до «швидкого» розподілу землі застосували неабияке красномовство. Як засвідчують присутні в сесійній залі, вже після першого невдалого голосування у бік депутатів, що мали об’єктивні причини не підтримувати рішення, прозвучали звинувачення у «політичній змові» та «небажанні» працювати на благо міста, озвучені А. Райковичем. Для «пошуку» голосів була організована перерва на годину, щоб згодом повернутися до переголосування вже за пропозицією депутата з «Рідного міста» Олександра Шамардіна.
     
    «Фракція «Свободи», як і всі адекватні люди, зацікавлена в будівництві сміттєпереробного заводу. Але вважаємо, що це безвідповідально: віддавати землю в оренду на 49 років абикому. Навіть враховуючи пропозицію про можливість в односторонньому порядку розірвати угоду у разі невиконання орендарем зобов’язань перед містом, ми не зможемо цього зробити – що б там не було, але як з’явиться майно, доведеться судитися. Що місто відсудить? Тисячу гривень, передбачену в статутному фонді? Ми не можемо гарантувати громаді, що тут постане саме сміттєпереробний завод. Ця фірма, яка не має ні техніки, ні персоналу, існує лише на папері, не є комунальним підприємством, нам підконтрольним. ТОВ не дає жодних серйозних документів, лише «красиві» екологічні байки. Тут може з’явитися що завгодно, навіть полігон для львівського сміття, – і міська рада не зможе цьому запобігти. «Свобода» категорично заперечує можливість виділення землі без відповідних гарантій. Ми вважаємо, що сьогодні відбулося банальне ошуканство громади Кропивницького, яке з подачі влади рясно розтиражують в ЗМІ під виглядом «благого діла», - коментує ситуацію з ТОВ «ЕКОБЕЗПЕКА-К» та сміттєпереробним заводом на папері депутат-свободівець Сергій Капітонов.
    Але, незважаючи на голос здорового глузду, поклавшись лише на кілька паперів і красиве слівце про «екологічне диво», депутати таки віддали землю в оренду ТОВ «ЕКОБЕЗПЕКА-К». До слова, за даними громадських активістів сусідньої області, ці самі люди, лише без Кропивницького представництва, утворили в Черкасах «Екобезпеку-Че», вже отримали землю і не ведуть жодних будівельних робіт.
     
    Якому з поколінь доведеться розплачуватися за таке депутатське недбальство, стане зрозуміло нескоро. Але свідоме ігнорування депутатами очевидних фактів можливої появи проблеми для міста в майбутньому, помітне, на жаль, вже сьогодні.
     
    Нагадаємо: кропивницькі націоналісти запрошують містян на відкриті партійні збори "Свободи"