У Кропивницькому є на вулиці з дивною назвою Дворцова доволі оригінальний пам’ятний знак

  • 7 жовт. 2017 20:09
  • 2879
    • Новина У Кропивницькому є на вулиці з дивною назвою Дворцова доволі оригінальний пам’ятний знак Ранкове місто. Кропивницький
    Трамвай  із минулого
     
     
    Є на вулиці з дивною назвою Дворцова (бо ніяких «дворців» на ній немає, окрім колишнього імператорського палацу, але не «дворца», а імені чоловіка, на честь якого її могло б бути названо, ніхто не знає) доволі оригінальний пам’ятний знак, присвячений сторіччю появи в нашому місті трамвайного сполучення (хоча такого зараз у Кропивницькому й немає).  
     
    Річ у тім, що перша трамвайна лінія з'явилася в Єлисаветграді (перша назва нашого обласного центру) в липні 1897 року і частково проходила теперішньою вулицею Дворцовою...
    Тролейбусний парк міста 1997 року готувався відзначати своє тридцятиріччя. Із цією датою збігалося й сторіччя появи у нас іншого електротранспорту — трамвая. Керівництво тролейбусного парку, цілком логічно вважаючи тролейбус нащадком трамвая, запропонувало встановити на території тролейбусного депо пам’ятний знак на честь першого трамвая, а поряд із місцем першої трамвайної лінії — пам’ятник. (Проходила ця лінія від депо, що знаходилося на території теперішнього факультету фізичного виховання педуніверситету, — до залізничного вокзалу). Проектів пам’ятника було кілька. За одним із них на місці теперішнього пам’ятного знака на рейках мала стояти відтворена модель трамвая кінця позаминулого сторіччя.
     
    Однак не так сталося, як гадалося. Грошей вистачило лише на виготовлення і встановлення пам’ятного знака, автором проекту якого став наш місцевий скульптор Аркадій Мацієвський. Перед знаком знаходиться невеличка ділянка бруківки, на яку мали намір покласти по метру рейок, та знову щось у реалізаторів цієї ідеї з рейками не склалося.
    Варто згадати добрим словом і працівників тролейбусного парку, які при встановленні знака й облаштуванні території навколо нього добряче попітніли, увіковічнюючи пам'ять про попередника тролейбуса в нашому місті. 
     
    Юрій Сергійчук
    Нагадаємо,