Як на Кіровоградщині взялися активно ремонтувати дороги

  • 7 жовт. 2017 12:07
  • 2840
    • Новина Як на Кіровоградщині взялися активно ремонтувати дороги Ранкове місто. Кропивницький
    Дороги Кіровоградської області
            
    Протягом останніх років на території Кіровоградщини взялися активно ремонтувати дороги, вкладаючи кошти переважно не в ямкові ремонти, а будуючи фактично нові автошляхи. За три роки в асфальт закатали понад мільярд гривень. Кошти на ремонти, як правило, виділяються з кількох джерел: держбюджет, за рахунок коштів від перевиконання планів по митниці, за рахунок кредитних коштів та за кошти обласного та міських бюджетів. 
     
     
    В 2015 році держава виділила на ремонт 92 млн. гривень на утримання доріг. В 2016 році ця сума збільшилася до 310 млн гривень, і за ці кошти почали капітальний ремонт дороги М–04 “Знам’янка–Луганськ–Ізварине”. Цьогоріч на продовження ремонту з держбюджету виділено рекордну суму — 700 млн. гривень.
    — 700 мільйонів гривень на рік — це, порівняно з минулими роками, а саме 300 мільйонів, які ми освоїли, більше, ніж в два рази. Є близько двох місяців сприятливої погоди, щоб освоїти ці великі кошти. Наступного року ставитимемо перед собою нові цілі та більше доріг на Кіровоградщині відремонтуємо та побудуємо нових, — прокоментував голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко під час зустрічі з журналістами. — 36 кілометрів дороги Знам’янка — Луганськ — Ізварино збудовано, і ми маємо сьогодні гарну дорогу та умови… Зараз ми контролюємо вагу автотранспорту пересувними ваговими комплексами, щоб  зберегти дорожнє покриття. Пізніше будемо будувати і стаціонарні майданчики, аби контролювати вагу автомобілів. 
    Цьогоріч дорожники планують завершити 22 кілометри шляху М–40 на Дніпро. При гарній погоді частину запланованого завершать у запланований термін.
    Паралельно з автошляхом в Дніпровському напрямку підрядники працюють над ліквідацією бездоріжжя  по вулиці Єгорова в місті Світловодськ. Ця дорога перебуває на балансі міста, яке багато років на неї уваги не звертало. В результаті автошлях перетворився на напрямок. 
     
     
    Для відновлення дороги область залучила кошти фонду регіонального розвитку (близько 9 мільйонів гривень), а також з обласного бюджету виділили додатково 10 мільйонів для капітального ремонту. Підрядник вже отримав 3 мільйони авансу, на який виготовив 400 плит (третина від усього проекту) для будівництва там нової бетонної дороги.
    Така ж історія із запущеним шляхом і на світловодській дамбі протяжністю близько 12 кілометрів. Половина цього шляху стоїть на утриманні держави, інша половина — на балансі міста Світловодськ. Бюджет міста сьогодні не в змозі утримати цю дорогу, тому влада населеного пункту звернулася по допомогу до керівництва області. Відповідно, за сприяння області там цього року відбувся ямковий ремонт на 2,5 мільйони. Принаймні таку суму оголосили фахівці облавтодору, які виїхали і порахували вартість робіт. Під час виконання ремонту з’ясувалося, що там досить багато ушкоджень, які треба більш ретельно латати. Відповідно, тих коштів, що виділялися обласною радою (2,5 млн гривень), було недостатньо. 
     
    — Я буду просити депутатів обласної ради, щоб вони на черговій сесії виділили додатково 2,5 мільйони гривень для завершення ремонту шляху частини дамби, що перебуває на балансі Світловодська, — розповідає Сергій Кузьменко.
    Після ремонту область буде міркувати над передачею цього відрізку шляху на державний баланс.
    — Треба знайти механізм, щоб цю дорогу передати на держбюджет, щоб вони ремонтували її регулярно. Ми прийняли рішення, щоб з обласного бюджету виділити субвенцію місту Світловодськ і виконати ямковий ремонт, щоб забезпечити проїзд і запобігти руйнуванню дамби, — додав Кузьменко.
     
     
    За інформацією голови Кіровоградської ОДА, цьогоріч роботи плануються в Київському напрямку, де через Олександрівку буде відремонтований великий відрізок шляху. Також забезпечать проїзд з Маловисківського до Новоукраїнського  та  Новомиргородського районів до Новомиргорода. Виключенням не стане і будівництво об’їзної дороги навколо міста Знам’янка. Там будівельники активно працюють. Фінансування на цю дорогу є достатнім.
    Щодо планів, то область планує наступного року завершувати ремонт дороги в напрямку Дніпра та активно ремонтувати шлях у напрямку Умані. В найближчі роки дорожники також візьмуться і за трасу на Миколаїв.
     
    Дмитро Семенюк     
     
    Нагадаємо, ваговий контроль на дорогах здійснюватимуть вагові комплекси
     
    Нагадаємо, ремонт доріг на Кіровоградщині триває