У Кропивницькому вчилися створювати об’єднані громади

  • 5 жовт. 2017 13:30
  • 1264
    • Новина У Кропивницькому вчилися створювати об’єднані громади Ранкове місто. Кропивницький
     
     Про перебіг створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) в  Україні, проблеми, що виникають при цьому, та позитивні приклади йшлося  на тренінгу для представників засобів масової інформації області, що відбувся третього жовтня в Кропивницькому.  Тренінг організував Український кризовий медіа-центр у межах реалізаці  Програми USAID (Агентство США з міжнародного розвитку) DOBRE («Децентралізація приносить кращі результати та ефективність»). Переважну частину допомоги, технічної й фінансової, Програми DOBRE спрямовано на  місцевий рівень. Таким чином, відбувається створення умов для нових об’єднаних територіальних громад успішніше управляти ресурсами, підвищувати якість  комунальних послуг, стимулювати економіку об’єднаних територіальних громад та  процвітанню ОТГ у результаті поліпшення системи місцевого самоврядування та створення найкращих умов для розвитку. Що є позитивом для інших громад, котрі  планують об’єднуватися. І сприяє широкій суспільній підтримці процесу  децентралізації в цілому.
     
     
     Захід, у якому взяли участь близько трьох десятків осіб, відкрила координатор з комунікації щодо децентралізації Українського кризового медіа-центру Ірина  Малик. Присутні спочатку слухали експерта з питань реформування місцевого й територіальної організації влади Юрія Ганущака, який розлого повідомив про завдання й мету децентралізації, а також про її втілення в життя.
     Директор Департаменту з питань місцевого самоврядування й територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово- комунального господарства України Сергій Шаршов окреслив стан справ у царині децентралізації, а голова Новоукраїнської ОТГ Олександр Корінний розповів про  те, яким чином розвивається об’єднана територіальна громада, яку він очолює, які  постають перед нею виклики і як громада їх долає.
     
      Журналісти не лише слухали доповідачів, а й цікавилися багатьма аспектами децентралізації, конкретними прикладами вирішення нагальних проблем мешканців ОТГ.
    Описаний тренінг став початком ознайомлення журналістів Кропивницького й області з тим, як в Україні проходить децентралізація влади. Наступними етапами будуть подібний захід у Києві за участі членів Кабінету Міністрів України, а також  відвідини ОТГ по всій країні, мешканці яких уже досягли успіхів у розбудові своїх  громад.
     
     
     Юрій Сергійчук 
     
    Нагадуємо, ЦВК призначила перші вибори у шести ОТГ Кіровоградщини!