Як кропивничанам дешево піднятися на Говерлу

  • 30 вер. 2017 10:12
  • 3280
    • Новина Як кропивничанам дешево піднятися на Говерлу Ранкове місто. Кропивницький
    Дешево на Говерлу
     
    Продовження, початок - Як дешево можна відпочити в Карпатах
     
    Крокуючим вулицями міста Яремче, туристам чи не на кожних десяти метрах пропонують приєднатися до екскурсії на гору Говерлу. Середня вартість такої поїздки станом на літо 2017 року становить 440 гривень (на двох). Проте дістатися до найвищої точки України можна набагато дешевше, особливо якщо подорожуєте веселою компанією.
     
    З собою на підйом необхідно взяти аптечку, харчі (консерви, їжу в лотках, солодощі тощо), пляшку з водою або пусту пляшку, теплий одяг, дощовик, поліетиленовий пакет або водонепроникний чохол для телефону. Одягатися обов’язково потрібно в закритий одяг та взувати міцне закрите взуття.
    Потяг з Яремче до селища Ворохта відправляється з вокзалу о 5:40 ранку. Квиток на залізничний транспорт можна придбати вже в поїзді. Його вартість становить близько 15 гривень.
    Прибувши через годину до Ворохти, туристам потрібно вийти з вокзалу на центральну вулицю. Як правило, там вже чекають приватні автобуси. Вони везуть людей до КПП в природоохоронну зону, або до бази відпочинку Заросляк (початок підйому на Говерлу). Чим більше в автобус біля вокзалу назбирається туристів, тим дешевший проїзд до Заросляка. Як правило, одна поїздка до місця призначення коштує в середньому 300 гривень (загальна вартість для всіх пасажирів автобуса). Також водії вам можуть запропонувати проїхати до КПП. Зазначимо, що звідти до бази Заросляк потрібно йти 12 кілометрів пішки, але там часто їздять машини або туристичні автобуси, які люб’язно підвозять туристів.
    Нам з компанією (чотири чоловіки) поїздка до КПП обійшлася у 130 гривень, і водій безкоштовно провів нас через КПП, в результаті чого ми заощадили 80 гривень.
     
    Рухаючись по дорозі та милуючись краєвидами, ми пройшли близько трьох кілометрів. Нам пощастило, і нас підібрав великий автобус з туристами. До бази Заросляк туристи нас провезли безкоштовно.
    Пройшовши сувенірний ринок, починаємо підйом на Говерлу. На початку підйому встановлені вказівники, в яких пропонуватиметься вибрати зручний маршрут: тяжкий та коротший, або довший, проте легший. Після вибору маршруту потрібно рухатися суворо по кольоровим маркерам, що знаходяться на деревах, аби не заблукати. Сам підйом складається з кількох частин: підйом по лісу, мала Говерла, середня та вершина. Під час сходження радимо рівномірно дихати. Для того, щоб полегшити підйом, на сувенірному ринку попередньо можна недорого орендувати лижні палки.
    Діставшись до вершини та помилувавшись краєвидами, радимо спускатися легшим маршрутом. Йти треба обережно, бо подекуди трапляється хитке каміння, наступивши на яке, можна впасти та травмуватися.
    Прийшовши до низу, шукайте транспорт до Ворохти. Вам люб’язно допоможуть туристичні автобуси, місцеві жителі або таксисти.
    Прибувши до самого населеного пункту, користуючись картами, можна оглянути багато старовинних церков. Найбільш привабливим є, звичайно, мости віадук. Серед них є один з найстаріших та найдовших кам›яних аркових мостів Європи довжиною 200 метрів та протяжністю центральної арки — 30 метрів. Збудований у 1895 році за часів Австро–Угорської імперії полоненими італійцями.
    Окрім мостів та церков радимо покататися на конях. У Ворохті вони коштують вдвічі дешевше, ніж у Яремче, — 200 гривень на двох. Виїхати до Яремче звідти можливо поїздом або автобусом. Останній автобус проходить через Ворохту о 20 годині. Останній поїзд близько 19–ї години. 
     
    Дмитро Семенюк