Для чого потрібні тренінги з формування толерантного ставлення до людей, які живуть з ВІЛ

  • 22 вер. 2017 09:05
  • 1611
    • Новина Для чого потрібні тренінги з формування толерантного ставлення до людей, які живуть з ВІЛ Ранкове місто. Кропивницький
     
    Медичні працівники відзначають ефективність та корисність тренінгів проекту RESPECT, про це розповідає Семененко Вікторія, PR-менеджер КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».
     
    Медичні працівники пілотних закладів охорони здоров’я Кропивницького протягом літа та осені проходили одноденні тренінги з формування толерантного ставлення до людей, які живуть з ВІЛ, та представників груп найвищого ризику, які проводило Кіровоградське обласне відділення ВБО «Мережа ЛЖВ» в рамках проекту RESPECT: «Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, до представників груп найвищого ризику в медичних закладах України» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
     
    З травня по вересень 2017 року 748 медичних працівників на 32 тренінгах загалом, отримали нову інформацію, знайшли відповіді на табуйовані питання.
    - Майже всі учасники тренінгу були активними, охоче брали участь в обговорені запропонованих питань, інтерактивних вправах. Відзначу досить високий рівень стигми по відношенню до людей, які живуть з ВІЛ/СНІД та груп найвищого ризику, який був у учасників на початку тренінгу, та тренерам вдалося це зменшити, підвищити рівень знань. Медичні працівники стали більш компетентними з питань профілактики та шляхів інфікування, - розповідає координатор тренінгової діяльності проекту RESPECT у Кіровоградській області Оксана Шершень.
    Оксана Шершень відзначає ефективність проведених навчальних тренінгів для медичних працівників. На питання анкети, якою ми вимірювали зміни у рівні знань та ставлення до ВІЛ, 95% учасників відзначили корисність навчання. Тренери проекту також зробили оцінку ефективності проведення тренінгу за допомогою інструменту виміру змін: рівень стигми по відношенню до людей, що живуть з ВІЛ/СНІД та уразливих груп до початку проведення тренінгів становив 32%, після тренінгів - 19%, рівень знань збільшився з 45% до 69%. 
    Медичні працівники про отримані знання на тренінгах розповідають наступне:
    - Серед нової інформації, я хотіла би відзначити, що для мене нове було те, що існують благодійні організації, які допомагають ВІЛ-позитивним людям, формують прихильність до лікування АРВ-терапією, дають нові знання медичним працівникам у цій темі, - коментує учасниця тренінгу, педіатр Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Наталія Думич.
    - Сподобалася подача матеріалу. Ми більш глибше розібрали теми ВІЛ-інфекції, нам показали у вигляді мультфільму, як працюють клітини. Дуже детально та зрозуміло.  Дякую тренерам, що окрім знань надали нам також корисні навички консультування з пацієнтом, у якого ВІЛ. Це дуже знадобиться задля того, щоб пацієнти бачили в нас підтримку, і зверталися за допомогою, не боячись, що їх образять.  Подібні тренінги потрібні не лише для медичних працівників, а й для широкого загалу, щоб усі могли бути більш обізнаними та толерантними, - говорить старша медична сестра поліклінічного відділення обласного госпіталю для ветеранів війни Вікторія Карпова.
    - Ми часто спілкуємося з людьми, які живуть з ВІЛ. У нашому закладі немає стигматизації. Є люди, які розповідають, що були випадки стигми, що з роботи звільняли, то хтось розголосив інформацію про ВІЛ-статус. Коли з цими людьми спілкуєшся про тестування, про результати, а як правило, ти спілкуєшся з ними наодинці, вони кажуть: «Ви ж ніде не зазначайте». Я кажу, що ми не будемо зазначати ваш діагноз, лише із вашої згоди. Як правило, дуже бояться сільські жителі. Один чоловік розповів про випадок, як санітарка розповіла усім про його ВІЛ-статус. На жаль, дуже дивно, що в наш час, попри те, що засоби масової інформації досить активно цю проблему висвітлюють, але досі з боку медпрацівників існує стигматизація. На тренінгу мені цікавими були практичні вправи – вони були настільки цікаво влаштовані, що я задумувалася: «А я не думала, що це також може бути стигмою». Цікавою була вправа про вішання ярликів. Я от не задумувалася, але виходить, що на людину підсвідомо ти вішаєш ярлики, то я переоцінила навіть себе, адже інколи чогось не бачиш у собі. Я чула, як учасники тренінгу казали, що дуже близько не підійшли б до ВІЛ-позитивних, що хвилювалися. Але в кінці тренінгу всі розібралися, що це такі ж самі люди, як ми, не потрібно боятися. Це не туберкульоз, який повітряно-крапельним шляхом передається. На одноденному тренінгу я була одна представниця із тубдиспансеру, більшість працівників були загальної мережі, то виявляється, багато людей, які в загальній мережі мало інформації знають. Тому подібні тренінги були б корисні для багатьох, - розповідає лікар-фтизіатр Кіровоградського обласного протитуберкульозного диспансеру Оксана Цапик. 
     
     
    Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує проект «Через зниження стигми до своєчасного виявлення та ефективного лікування ВІЛ» в рамках проекту RESPECT: «Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, до представників груп найвищого ризику в медичних закладах України» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).