Кропивничани бояться, що засилля диких собак призведе до знищення котів та нашестя щурів

  • 21 вер. 2017 13:35
  • 1968
    • Новина Кропивничани бояться, що засилля диких собак призведе до знищення котів та нашестя щурів Ранкове місто. Кропивницький
     
    Кропивничани турбуються, що засилля безпритульбних собак призведе до знищення котів та нашестя щурів у житлових будинках. Дикі злі собаки нападають на беззахисних дворових котів, які виловлюють мишей у підвалах багатоповерхівок.
    Про це на ФБ пише Надія Паливода, голова "Озеленення Кропивницький"
     
    "Біда з цими собаками. Я люблю тварин і все живе, це всі знають, але, здається, ситуація виходить з-під контролю. 
    Біля нашого підїзду живе кицька, її годує весь підїзд, років за два тому я її стерилізувала, тож цілком безпроблемна тварина. Я вийшла в двір, кицька підійшла і стала тертися об мої ноги. І тут звідки не візьмись 5 собак - з нальота, нападають на кицьку, вона кулею несеться через двір, через дитячу пісочницю, повз дітей та їхніх мам, собаки за нею, кицька в останню секунду залітає під машину, ця свора оточує машину з усіх боків, намагається дістати. Це все на моїх очах, я біжу за ними, кричу, пробую налякати - а вони дивляться на мене, як на порожнє місце. І діти стоять - роти повідкривали.
    Окей. А якби не було цієї машини? На очах людей, дітей серед білого дня собаки би розірвали кицьку.
    Це не перший раз така ситуація - недалеко "мусорка", свори собак кожні півгодини проходять через двір.
    Недавно Катя з двору прибігла перелякана: "Мама, там собака загнала кицьку на дерево і стереже її, іди рятуй".
    Виходжу - на дереві кицька, під деревом всілася собака якраз біля дитячого майданчика. Я пробую підійти - вона пащу на мене вищирила і глухо ричить. Я ретирувалася. Три години це падло караулило кицьку, зрештою пішло. 
    Ця кицька - єдина на два будинки. Раніше жило 5-6 котів, усіх їх давно порозривали пси, добре, хоч не на моїх очах, але сусіди розказували.
    Кицька класна, ловить мишей і щурів. Носиться з ними, грається - хвастається. Корисна в господарстві тварина.
    Але єдине, що дає їй можливість вижити в цьому стрьомному дворі, - це трохи відхилена решітка на одному з підвальних вікон: там вона живе, ночує, зимує, а головне - ховається від нескінченних зграй собак.
    Всі інші підвальні вікна закладені цеглою і решітками - "щоб не водилися" коти. Ну, от і результат - із дворів практично зникають коти, і стає все більше щурів.
    Я б її забрала, але в мене двоє своїх, та й кицька звикла до свободи, а не 4-х стін.
    Я просто боюся, що одного дня може не виявитися машини, під яку вона встигне заховатися.
    Пам’ятаєте, Київська міська рада спеціальним рішенням визнала котів частиною екосистеми міста. Їм дозволили жити в підвалах, тому що вони знищують гризунів: https://goo.gl/bqY4b7
    Може, варто й нам замислитися над цією проблемою, поки нас не завоювали щурі, та їхні головні спонсори - собаки?