Хто приховує справу про розриття радіоактивного могильника під Кропивницьким? (ВІДЕО)

  • 18 вер. 2017 16:07
  • 1334
    • Новина Хто приховує справу про розриття радіоактивного могильника під Кропивницьким? (ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький
    Андрій Максюта, начальник спецінспекції міськради, намагається дізнатися, як просувається справа  з приводу  незаконної  розкопки радіоактивного могильника під Кропивницьким.
     
    Про це повідомляють ПОДРОБНОСТИ
    Нові деталі у справі про незаконні розкопки радіо-активного могильника у Кропивницькому. У липні невідомі вивезли звідти кілька тон небезпечного металу. Поліція розслідує цю справу два місяці, але з місця не зрушили. Досі - не опитані свідки, не оголошено жодної підозри. Олена Бринза розбиралась у ситуації. 
     
    Радіоактивний могильник - розкопали в липні. Брухт із місцевого підприємства, опромінений цезієм, тут захоронили у вісімдесятих. Чіпати його не дозволяється 300 років - вкрай небезпечно! Та групу чоловіків це не зупинило. Метал вивозили - причепами.
     
    Поліція вилучила спецтехніку, за допомогою якої вони працювали. Та самих мисливців за металом досі не затримали. Проте з'явилися цікаві факти. Екскаватор, яким розворушили могильник, належить головному інженерові комунального підприємства "Універсал - 2005" - Ігореві Тюріну. Однак з'ясовують це не слідчі, а начальник міської спецінспекції, який і заявив про злочин. Дати свідчення він намагається вже вп'яте, двічі звертався письмово, однак відповіді - жодної.
     
    "Ми приїздили 30 серпня до Кропивницького відділу поліції слідчий дивним чином, як привид, мігрував між прокуратурою і відділом поліції, коли ми приїхали до прокуратури де він сказали, що знаходиться тривалий час, то його там ніхто не бачив, його там і не було. Є інформація що тут є кум, брат - сват - порішаємо, ситуація затягується, ситуація непідконтрольна", - говорить Андрій Максюта, начальник спецінспекції Кропивницької міської ради.
     
    Сьогодні - начальник спецінспекції знову приїхав до відділу поліції. Про це попередив заздалегідь, але керівника на місці - немає. Замість нього виходить - старший слідчий.
     
    "Я тільки слідчий в групі, я не розслідував це провадження і мене призначено в групу слідчих, тому отримаю дане клопотання, надам відповідь", - говорить Роман Виходець, старший слідчий Кропивницького відділу поліції.
     
    "Осьо воно було прийнято в канцелярії вашій, ось офіційне звернення. - Все! - Так це не відповідь. - Я понімаю".
     
    На цьому розмова закінчується, і старший слідчий - просто тікає.
     
    "Все, на все добре".
     
    Одразу після того, як представники спецінспекції виявили розритий могильник, на власника екскаватора склали адмінпротокол. Який передбачав стягнення штрафу - близько півтори тисячі гривень. Документ передали в село Бережинка, де прописаний Тюрін. Там протокол розглянули, але жодного покарання - не призначили. Мовляв, не побачили складу злочину. За коментарем ми звернулися до сільського голови. Але говорити на камеру вона навідріз відмовилася.
     
    "Дякую що завітали, вибачайте, але у нас тут свої справи, дякую", - говорить Наталія Бондаренко, сільський голова Бережинки.
     
    У спецінспекції переконані - бездіяльність поліції та чиновників - не випадковість. Організатори незаконної розкопки могильника у будь-який спосіб намагаються зробити так, аби справу поховали.
     

    Відео каналу ІНТЕР

    Нагадаємо, стало відомо про зв’язок між двома випадками розриття радіоактивного могильника під Кропивницьким.

    Кіровоградский Чернобыль манит жителей наживы