На Кіровоградщині заклали пам’ятник холодноярським повстанцям (відео)

  • 18 вер. 2017 12:38
  • 2129
    • Новина На Кіровоградщині заклали пам’ятник холодноярським повстанцям (відео) Ранкове місто. Кропивницький
     
    В с. Цибулеве, Знам’янщина, біля садиби "Гайдамацька Січ" заклали камінь для пам’ятника повстанцям Холодного Яру.
    Згідно Указу Президента України, у 2017 р. відзначається 100 років Української революції. На території Кіровоградщини у 1917-1922 рр. у Чорному лісі, у Холодному Яру діяли загони повстанців, які боролися проти більшовиків. Серед них Пилип Хмара, Голик-Залізняк, Деонісій Гупало, Іларіон Загородній, Олександр Кваша, Кость Пестушко та інші.
     
    Знам’янська міська організація ВО "Свобода" влаштувала захід, на якому патріоти Кіровоградщини вшанували повстанців нашого краю. У Цибулеве у садибу приїхали бійці 17-го батальйону, які привезли з Пісків камінь від бійців, які зараз воюють на сході України. Бійці батальйону, націоналісти та патріоти з Кропивницького та інших районів області піднялися на скелю Перуна, щоби закласти камінь на місці майбутнього пам’ятника холодноярцям. Організатори зазначили, що пам’ятник буде готовий через 2-3 місяці. На захід завітав і Тарас Силенко, відомий сучасний кобзар, який вперше виконав пісню "Меч Арем".
     
     
    На подвір’ї організатори розмістили стенди з портретами отаманів-повстанців 1917-1922 рр., а також світлини вояків, які полягли у Московсько-українській війні за останніх три роки. На вшанування завітали і родичі, нащадки отаманів, які розповіли присутнім про життєвий шлях і героїчну боротьбу своїх славетних предків. Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих у різні часи у боротьбі за Україну. Молитву зачитав настоятель УГКЦ м. Знам’янки отець Іван.