На Кіровоградщині продовжують знищувати школу у Хмельовому

  • 16 вер. 2017 10:31
  • 1073
    • Новина На Кіровоградщині продовжують знищувати школу у Хмельовому Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Хмельовому намагаються «накласти лапу» на майно школи, поки тривають судові розгляди. Про це повідомляє ГО "Українська правозахисна агенція".
     
    Сьогодні, 15 вересня, в прес-клубі міста Кропивницького відбулася прес-конференція представників громади села Хмельове Маловисківського району та керівника ГО «Українська правозахисна агенція», керівника юридичного відділу обласної організації ВО «Свобода» Павла Дейнека, які розповіли про початок третього етапу боротьби за збереження сільської школи. За словами учасників прес-конференції, відтепер за школу боротимуться вже на рівні Вищого адміністративного суду України. 
    Нагадаємо, що в селі Хмельовому Маловисківського району вже понад рік триває протистояння між місцевою сільською громадою і представниками районної влади. Конфлікт був спровокований фактичним закриттям Хмелівської ЗШ І-ІІ ступенів в переддень початку 2016-2017 навчального року. Представники батьківського комітету наголошували, що школа була «ліквідована» без урахування думки батьків, громади та освітян. Люди, намагаючись зберегти освітній заклад, зверталися до чиновників усіх рівнів, а також провели цілу низку акцій протесту близько десятка гучних прес-конференцій. Зокрема, обурені селяни двічі блокували трасу державного значення Кропивницький - Умань. Але найважливіша боротьба хмелівчан за збереження школи тривала у судовій площині. 17 березня 2017 року громада здобула перемогу в суді першої інстанції за позовом голови батьківського комітету школи Леоніда Назаренка щодо неправомірного закриття сільської школи. Суд тоді визнав протиправним і скасував рішення Маловисківської районної ради, яким була ліквідована Хмелівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, в частині, що стосується цього закладу. Проте, досить неочікувано для громади Дніпропетровський апеляційний суд це рішення скасував. Але це не зупинило громаду у їхній справедливій боротьбі. 
    Як зазначив керівник ГО «Українська правозахисна агенція» Павло Дейнеко, 4 вересня 2017 року суддя Вищого адміністративного суду України Мойщук М.І., керуючись статтями 214, 215 КАСУ ухвалив рішення відкрити касаційне провадження. За словами правозахисника, представники громади вже з новими силами і впевненістю у перемозі розпочала новий етап боротьби. 
    «Ми отримали ухвалу від Вищого адміністративного суду, що справу призначено до розгляду. Обіцяємо обов’язково повідомити громадськість про дату розгляду, коли вона стане відома. Переконаний, що ми про неї знатимемо, адже письмово зазначили про бажання розгляду справи у присутності позивача. Крім того, ми готові звертатися і до Європейського суду з прав людини, якщо виникне потреба. Будемо використовувати всі можливі юридичні інструменти», - підкреслив Павло Дейнеко.
    Крім вищезазначеного, Анна Бур’ян та Леонід Назаренко повідомили про нові обставини протистояння між громадою і Маловисківською районною радою та районним відділом освіти Маловисківської РДА. Зокрема, розповіли про шокуючи факти спроби «рейдерського захоплення» майна ліквідованої школи, яке представники громади самотужки охороняли впродовж року. Спікери повідомили про «раптову» появу перед будівлею закритого владою навчального закладу двох автобусів та близько 20-ти осіб, які нібито приїхали по підручники для 3-го класу. «Напевно, третій клас великий», - зіронізував Леонід Назаренко, розповідаючи про справжні наміри приїжджих. Представники громади Хмельового припускають, що транспорт прибув для вивезення з приміщення школи комп’ютерів та іншого цінного обладнання для проведення навчального процесу.
    «Коли приїхали ці два автобуси «по підручники», громада обурилася. Сталася сутичка, в наш бік лунали образи, хамство навіть не приховували. Звісно, ми не дозволили вивозити майно. Обидві сторони протистояння написали відповідні заяви в правоохоронні органи», - коментує Леонід Назаренко.
    Анна Бур’ян, в свою чергу, розповіла про цькування представників батьківського комітету ліквідованої школи та особисто її як депутата районної ради. Жінка пригадала принизливі пасквілі, які навіть були винесені на обговорення в сесійній залі Маловисківської районної ради. Вона наголошує, що таким чином поважні чиновники чи освітяни справ не вирішують. І якби вони відчували за собою силу «впоратися» з бунтівними представниками громади Хмельового цивілізовано, до таких засобів навряд чи б зверталися. Щодо дій влади Анна Бур’ян має чітку позицію: вони абсолютно не відповідають потребам простих людей.
    «Складається враження, що влада і ми, прості люди, перебуваємо в різних вимірах. Наприклад, міністр освіти Гриневич запевняла, що жоден навчальний заклад не буде закритий. За її словами, можливе було б хіба що перепрофілювання в інший навчальний заклад. Але сьогодні все йде до того, що просто намагаються знищити майно школи, щоб не відновлювати її роботу. Адже, як говориться, немає майна – немає чого відновлювати», - наголосила депутат Маловисківської районної ради, представниця ГО «Нам до всього є діло» Анна Бур’ян.
    Насамкінець, учасники прес-конференції ще раз наголосили, що будь-якими способами відстоюватимуть право дітей на навчання в рідній школі. Навіть якщо доведеться звертатися до Європейського суду з прав людини, зупинятися громада не збирається. «Маємо ж безвіз, до Європейського суду стало ближче», - жартують борці за справедливість, і віра в їх успіх одразу стає абсолютним переконанням.