Все про нові автобуси у Кропивницькому

  • 11 вер. 2017 12:38
  • 1580
    • Новина Все про нові автобуси у Кропивницькому Ранкове місто. Кропивницький
     
    Чим нові автобуси кращі від маршруток, їхня місткість, вартість проїзду та інше.
     
    Наприкінці березня поточного року комунальне підприємство “Електротранс” оголосило тендер на придбання 20 великомістких автобусів. Заплатити за них комунальники були готові 70 мільйонів гривень. Під час процедури закупівлі підприємство ТОВ "Торговий Дім "ЛІТАН" запропонувало їх придбати за 69 мільйонів 579 тис. 900 гривень. Після покупки з Мінська (Білорусь) вони власним ходом прибули до Києва, де на них встановили додаткове обладнання. А минулого тижня маленькими партіями автобуси виробника МАЗ почали надходити до Кропивницького.
    Наступного дня після прибуття першої партії автобусів на територію КП “Електротранс” нам вдалося потрапити на підприємство, аби побачити їх на власні очі. Тож можемо сказати, що зовні машини ідентичні новим, торік придбаним тролейбусам. Салон машини подібний до зелених автобусів, котрі колись курсували у Кропивницькому.
    Домінує новий транспорт над звичними "дельфінчиками" низкою переваг. За інформацією начальника КП “Електротранс” Олександра Луценка, в придбаному громадському транспорті були встановлені GPS-трекери. З їхньою допомогою майбутні пасажири зможуть переглянути схему руху транспорту в онлайн режимі на своєму смартфоні чи комп’ютері. Це можливо за допомогою додатка EasyWay, який можна безкоштовно завантажити в Play Маркет, або на App Store для користувачів техніки Apple. З допомогою цих додатків містяни зможуть краще планувати своїй поїздки. Особливо GPS-трекери важливі ввечері, аби подивитися, чи є автобус на маршруті та по якій вулиці він рухається.
    Ще однією новинкою в новопридбаному громадському транспорті Кропивницького є встановлені камери відеонагляду в салоні автобусу. Одна камера також встановлена в салоні водія та ще одна працюватиме в режимі відеореєстратора. Інформація з них надходитиме на сервери КП “Електротранс”. Олександр Луценко пояснив, що це обладнання працюватиме з метою безпеки пасажирів. В онлайн-режимі служба безпеки підприємства може в будь-який момент оглянути салони транспорту. Відео з камер спостереження певний час зберігатиметься на серверах, щоб у разі надзвичайних випадків матеріали могли переглянути правоохоронці.
    Для інформування містян в салоні автобусів встановлені також телевізори. Ними транслюватиметься переважно реклама та інша інформація.
     
     Нові автобуси курсуватимуть через центр Кропивницького та доставлятимуть людей до віддалених мікрорайонів: Кущівка, Стара Балашівка, селище Нове, Велика Балка, Арнаутово та інших. Максимальна місткість автобусів розрахована на 100 пасажирів, з яких сидячих 23 місця. Курсуватимуть автобуси до 23 години, тобто з цього часу автобуси востаннє за добу відправлятимуться з початкової на кінцеву точку маршрутів. 
     
    На маршрут транспорт має виїхати після завершення технічного обслуговування та оформлення всіх необхідних документів. З 16 вересня кропивничани зможуть оглянути ці машини з нагоди Дня міста. На маршрутах ближче до 25 вересня вони курсуватимуть в повній кількості.
    - Зараз вони проходять технічне обслуговування, аби бути придатними для перевезення кропивничан. Їх портібно також зареєструвати в поліції, отримати державний номер та інше, - зазначає Олександр Луценко.
     
    За інформацією очільника управління транспорту та зв’язку міської ради у Кропивницькому Олександра Вергуна, наразі транспортники підраховують реальну вартість поїздки. Цього тижня на розгляд міської ради подадуть розрахунки вартості проїзду та виконком має її затвердити.
     
    Олександр Вергун додав, що наразі вартість хоч і обраховується, але зазначає, що при тій кількості зручностей для пасажирів ціна проїзду буде нижчою від вартості запропонованої кропивницькими маршрутками. 
    Дмитро Семенюк