Шпаргалка із децентралізації: Як ефективно розпоряджатися бюджетом?

  • 2 вер. 2017 18:22
  • 952
    • Новина Шпаргалка із децентралізації: Як ефективно розпоряджатися бюджетом? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Мешканці села Бобриця на Київщині об’єдналися, щоб перетворити засмічене село на зразкове місце проживання. Про це дослідивЦентр громадського моніторингу та контролю. 
     
    Разом відремонтували дороги, налагодили вивезення сміття, посадили зелені газони в центрі, побудували парк скульптур і навіть велодоріжку. З початком фінансової децентралізації бюджет села зріс у 10 разів, і в місцевих активістів з’явилося ще більше можливостей. У планах на майбутні 5 років – побудувати аж 18 нових об’єктів інфраструктури. Зокрема, і красивої сучасної набережної. Як формуються місцеві бюджети у рамках фінансової децентралізації і які проекти можна реалізувати за отримані кошти, дослідив Центр громадського моніторингу та контролю.   
    Гроші – у місцевих скарбничках
    За даними уряду, за 7 місяців цього року місцеві бюджети зросли на 24,9 млрд грн порівняно з минулим роком і сягнули 102,8 млрд грн. При цьому бюджети 366 об’єднаних територіальних громад (ОТГ) сягнули 4,7 млрд грн, що на 39,8% вище, ніж минулого року. Зростання забезпечує фінансова децентралізація, і тенденція до збільшення триватиме далі. Прогнозована сума на 2017 рік складає понад 170 млрд грн.  
    З 1 січня 2018 року до місцевих бюджетів буде надходити ще більше податків. Зокрема, законодавство передбачає такі надходження: 5% рентної плати за користування надрами для нафто- і газовидобування; 100% єдиного податку від сільгоспвиробників; 13,44% акцизного податку з пального. 
    Крім того, у держбюджеті на 2018 рік знову будуть заплановані міжбюджетні трансферти для областей, ОТГ і районів. Зокрема, з наступного року їх зможуть отримати 1045 місцевих бюджетів, серед них – 47 нових ОТГ, у яких вибори відбулися цього року. Власне, вони зможуть отримати базову та додаткову дотації (на утримання шкіл, садочків та лікарень), а також компенсацію на податкові пільги зі сплати земельного податку.  
    Як і раніше, місцевим бюджетам буде надана медична та освітня субвенції, причому обсяг останньої розраховуватиметься згідно з новою формулою. Важливим показником буде саме кількість учнів. Також передбачається субвенція на дороги з Державного дорожнього фонду.
    «Сьогодні громади мають можливість працювати ефективно, довгостроково планувати і реалізовувати проекти, які покращують якість інфраструктури. Проте непокоїть питання ефективного використання коштів», ¬– зауважив очільник Мінрегіону Геннадій Зубко. Частина коштів залишається на казначейських рахунках замість того, щоб матеріалізуватися у нові проекти та розширення послуг.
    Нові дороги та сучасні лікарні
    За даними Мінрегіону, кошти місцевих бюджетів в основному витрачають на капітальний ремонт доріг, громадський транспорт, ремонт та оснащення освітніх і медичних закладів, відкриття центрів надання адмінпослуг, будівництво житла, дитячих і спортивних майданчиків, центрів культури, зведення водогонів і сортувальних станцій сміття тощо. 
    Одним із останніх успішних прикладів ефективного використання коштів від фінансової децентралізації є реконструкція та добудова Кіровоградської дитячої обласної лікарні, яка отримала статус багатопрофільного медзакладу ІІІ рівня.