На Кіровоградщині жінка залишила без житла двоє неповнолітніх сестер

  • 18 серп. 2017 11:02
  • 1290
    • Новина На Кіровоградщині жінка залишила без житла двоє неповнолітніх сестер Ранкове місто. Кропивницький
     
    Жінка продала будинок у Кропивницькому, залишивши двох неповнолітніх сестер, його співвласниць, на вулиці.
     
    У матері було п’ятеро дітей. Після її смерті лишився будинок. Повнолітня донька вирішила оформити спадщину на себе проігнорувавши право двох неповнолітніх сестер на цей будинок. Двоє дорослих братів вирішують відмовитись від цього будинку на користь старшої родички. Жертвами цієї махінації стають дві неповнолітніх сестри, у яких думки про продаж ніхто не запитав. Вони лишилися практично на вулиці.
     
    Завадити цьому процесу купівлі-продажу могли працівники служби у справах дітей Кіровоградської міської ради, проте цього не зробили. Як з’ясувалося після службової перевірки, що такі випадки в обласному центрі не були поодинокими. Вони траплялися в 2013, 2014 в 2015 роках.  Житло продавали та ігнорували право користування ним дитиною. Пізніше інтереси тих дітей відстоювалися прокуратурою, проте вже було запізно, так як воно кілька разів перепродавалось.
    Після виявлення таких фактів за розпорядженням міського голови начальник служби була звільнена із займаної посади.
     
    “Розпорядженням міського голови було вирішено провести за вказаними фактами службове розслідування. За його результатами комісія (комісії з питань захисту прав дитини) запропонувала міському голові звільнити керівника служби у справах дітей із займаної посади. За бездіяльністю посадовця це призвело до позбавлення дітей сиріт їхнього законного житла. Цей випадок під час головування начальника був непоодинокий”, -  розповіла начальник юридичного управління міської ради у Кропивницькому Марина Смаглюк: “Це наш обов’язок повернути цим дітям житло, яке пропало в них, на нашу думку, у незаконний спосіб за бездіяльності начальника служби”.
     
    Під час прес-конференції в приміщені міської ради у Кропивницькому повідомили, що дівчата, 2001 та 2002 року народження. Після смерті матері (в 2011 році) залишився житловий будинок на Масляниківці площею у 50,2 КВ2, землею та господарчими спорудами. Там проживала повнолітня сестра та два брати. Повнолітня сестра приховала від нотаріуса, що право на нерухомість мають її дві сестри, проте ріелтеру цю інформацію було відомо. Пізніше вона пояснила, що вся махінація проводилась з метою продати будинок і поділити гроші між нею та двома братами. Діти в справі поділу не фігурували.
     
    Як зазначили під час прес-конференції, що міську раду про вселення до будинку невідомих людей повідомли сусіди. Продана нерухомість була в травні місяці цього року. 
     
    Марина Смаглюк під час прес-сконференції зазначила, що раніше виконавчим комітетом діти були передані під опіку прийомній родині. Наразі неповнолітні проживають в одному з селищ на Кіровоградщині.
     
    Щодо нових власників будинку Марина Смаглюк додала: “нові власники житла стурбовані. Вони зазначають, що знали про ситуацію, але їм не було відомо, що потрібен необхідний дозвіл органу опіки. Вони збираються відстоювати свої права та заперечуватимуть наш позов в суді. Ми будемо визнавати недійсним договір купівлі-продажу та свідоцтво про право на спадщину”.
    Під час засідання комісії з питань захисту прав дитини опікуни дітей повідомили, що мали спілкування з іншою стороною конфлікту. Опікунам було запропоновано знайти для дівчаток хату в селі, вартість якої буде оплачена. На таку пропозицію вони відмовились: “Нам телефонували та пропонували, щоб ми знайшли хату в селі, яку вони куплять. Ми на ці умови не пішли, бо дівчата мають проживати у своєму домі”.
     
    Під час засідання комісії з захисту прав дітей її членами було прийнято рішення підготувати позов та звернутися до суду, щоб визнати договір купівлі-продажу будинку недійсним. Рішення було прийняте з метою повернути майно неповнолітнім дітям. 
     
    Також, аби з’ясувати, чи має місце у справі кримінальна складова, міська рада передасть матеріали до поліції.
    Дмитро Семенюк