Кропивничани переглянули фільм "Червоний" на допрем’єрному показі

  • 17 серп. 2017 11:40
  • 2385
    • Новина Кропивничани переглянули фільм «Червоний» на допрем’єрному показі Ранкове місто. Кропивницький
     
    16 серпня у кінотеатрі "Портал" відбувся показ історичного фільму "Червоний" за романом Андрія Кокотюхи.
     
    Фільм вийшов за підтримки Державного агентства України з питань кіно. У ньому йдеться про боротьбу за життя українського вояка УПА Данила Червоного в умовах сталінських таборів.
     
    Переглянути кінострічку прийшли близько 250 містян. Також на захід завітали автор роману, український письменник та сценарист Андрій Кокотюха, та один з акторів фільму Ігор Колтовський. На прес-конференції вони розповіли про ідейне наповнення кінокартини та її значення.
    "Я переконаний: після перегляду фільму кожна людина на багато речей буде дивитися по-новому, по-українськи. Цей фільм український, тому що в кінці українець перемагає. Такого ще не було у вітчизняному кінематографі. Ми пам’ятаємо "Нескорений", у якому головний герой промовляє трагічний монолог і помирає; пам’ятаємо "Залізну сотню", де сотня вирушає в гори і гине. А тут ситуація зовсім інакша. Я гадаю, що Данило Червоний стане одним із тих персонажів, які виховують в нас та наших дітях почуття гордості за те, що ми є українцями", - розповів Андрій Малик, організатор заходу.
     
    За словами Ігоря Колтовського, який зіграв в’язня Колю Тайгу, в центрі сюжету - людина з її переживаннями.
     
    "Для мене у цьому фільмі найважливіше - людина і її бажання жити та бути вільною. Тут це бажання жити таке болісне, і це відчувається з екрану", - поділився Ігор Колтовський.
    Також Андрій Кокотюха зазначив, що українському кінематографу бракує цитованості. Такі фільми як "Червоний" покликані вирішити цю проблему.
     
    "Так склалося, що українці різного соціального статусу, віку, місця проживання цитують переважно радянські фільми російського виробництва. Єдиний український фільм, який цитується широко, - це "За двома зайцями". Мені б хотілося, щоб українське кіно було цитоване, і не лише "Червоний". Щоб плакати зі світлинами наших акторів висіли у фойє кінотеатрів. Я як автор старався виписувати діалоги так, щоб у них лунали фрази, які хочеться цитувати", - Андрій Кокотюха.
    Після допрем’єрного показу автор та актор поспілкувалися з глядачами. Також кропивничани мали нагоду придбати роман з автографом письменника.
    Прем’єра фільму запланована на 24 серпня. Переглянути його можна буде протягом двох тижнів у кінотеатрі "Портал".
     
    Наталія Нічишина