У Кропивницькому наукові співробітники художнього музею представили пересувну виставку «Герої не вмирають!»

  • 17 серп. 2017 09:38
  • 1174
    • Новина У Кропивницькому наукові співробітники художнього музею представили пересувну виставку «Герої не вмирають!» Ранкове місто. Кропивницький
    У Кропивницькому до Дня Незалежності наукові співробітники художнього музею представили пересувну  виставку «Герої не вмирають!» 
     
    Експозиція «Герої не вмирають!» приурочена світлій пам’яті Віктора Голого. Співробітники Кіровоградського художнього музею - Олена Степанок та Микола Правда - з нагоди Дня Незалежності завітали до ГО Університет третього віку "Натхнення", щоб ознайомити його "дорослих" студентів з життєвим шляхои і героїчним чином Віктора Голого. 
     
    Віктор Голий народився 28 вересня 1981 року на Знам’янщині. Здобув дві вищі освіти. У 2003 році закінчив Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка за кваліфікацією «Вчитель історії та географії», а у 2007 році Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Національної Академії державного управління. 
     
    Віктор Голий народився у Знам'янці на Кіровоградщині. Походить з давнього козацького роду. Прадід Костянтин Прокопович Голий, учасник національно-визвольних змагань періоду Холоднярської республіки, у серпні 1920 року 15-річним юнаком брав участь у знам'янському повстанні проти більшовиків та їхніх продзагонів. Від народження Віктор мав прізвище Голіков, пізніше відновив родове козацьке прізвище — Голий.
     
    Працював у Знам’янському міському краєзнавчому музеї, зробив значний внесок у розвиток краєзнавства, організовував туристичні пішоходні екскурсії до Холодного Яру.
     
    Почав працювати на нововведеній посаді за фактично новим напрямком роботи – туристична діяльність. Ним були визначені та реалізовані основні пріоритетні напрямки розвитку туристичної галузі міста, а саме: 
    • Створено більше десяти туристичних маршрутів, більшість з яких є досить популярними. 
    • Створено ряд рекламно-інформаційних буклетів, презентацій та туристичний логотип міста. 
    • Проведено паспортизацію туристичних об’єктів міста
    • Налагоджена співпраця з туристичними фірмами міст Кіровограду та Олександрії щодо надання туристичних та культурницьких послуг гостям міста Знам’янка
    • Створено і зареєстровано в 2011 році зелену садибу етнографічного спрямування «Вишивана хата».
    • Ініціатор створення у 2010 році на базі музею міської громадської організації «Туристично-краєзнавчий клуб «Чорнолісся», метою якої є організація дозвілля мешканців міста, пропаганда здорового способу життя та координація діяльності усіх видів туризму в місті. Регулярно особисто був організатором та учасником різних туристичних змагань і заходів. 
     
    За сумлінну працю В.Голого нагороджено грамотою відділу культури і туризму виконавчого комітету Знамянської міської ради(2011р.)
    За творчі доробки В.Голого нагороджено дипломом переможця за участь у «І-му Центрально-Українському музейно-туристичному фестивалі» на теренах Заповідника-музею І.Тобілевича «Хутір Надія» (2012 р)
    Виходячи за межі своїх посадових обов’язків  у сфері туризму займався також на високому професійному рівні краєзнавчо-пошуковою роботою. Теми його досліджень: «Археологія рідного краю», «Козацький період в історії краю», «Заселення краю», «Національно-визвольна боротьба поч. ХХ ст.» та інші. За цими темами Віктором Анатолійовичем було розроблено і проведено в навчальних закладах міста ряд відкритих музейних уроків та презентацій. 
     
    У 2013 році Віктора було звільнено з посади через його конфлікт з владою і проукраїнські погляди, але він не полишав краєзнавство. 
     
    Він був гармашем Чорноліської сотні Чорноліського куреня Буго-Гардівського округу українського козацтва. Віктор жив життям козака, щиро захоплювався українською історією, краєзнавством, археологією. В свою роботу він вкладав всю свою широку душу. Він був ініціатором створення у 2010 році на базі музею міської громадської організації туристично-краєзнавчий клуб «Чорнолісся», метою якої є організація дозвілля мешканців міста, пропаганда здорового способу життя та координація діяльності усіх видів туризму у місті. Регулярно особисто був організатором та учасником різних туристичних змагань та заходів.
     
    Віктор Анатолійович був членом ВО "Свобода", заступником голови Знам’янської районної організації. 
     
    В часі війни добровольцем пішов на фронт — рядовий, далекомірник зенітного розрахунку 4-ї роти 42-го батальйону територіальної оборони Кіровоградської області «Рух Опору» ЗС України.
     
    Загинув у боях в районі Дебальцевим 28 серпня 2014 року. Віктор разом із бойовими товаришами супроводжував колону бойової техніки, вони потрапили у засідку. Ворожий снайпер пробив колесо автомобіля і смертельно поранив водія Миколу Сипченка. Розвернувши зенітну установку, бойовий розрахунок вступив у бій. Ведучи вогонь по супротивнику, хлопці встигли випустити по нападниках більше двохсот снарядів, завдавши їм чималих втрат. Взявши вогонь на себе, Віктор Голий загинув смертю Героя, врятувавши своїх бойових побратимів, які вирвалися з ворожої пастки.
     
    5 вересня знам'янчани прощались зі своїм земляком. За останнім бажанням Віктора похований на кладовищі у селі Плоске Знам'янського району, звідки походить його родина, і де похований його прадід.
     
    Нагороди та звання
    За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, відзначений — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (15.05.2015, посмертно).
     
    18 березня 2016 року сесія Знам'янської міської ради прийняла рішення про присвоєння Віктору Голому звання «Почесний громадянин міста Знам'янка».
     
    Залишилися батько Анатолій Миколайович, мама Олена Григорівна, молодший брат Сергій, дружина Юлія та син Мирослав 2013 р.н.
    Віктор Анатолійович був членом ВО "Свобода", заступником голови Знам’янської районної організації. 
     
     
     
    Депутат Кіровоградської міської ради Віталій Пінчук подякував пані Олені та пану Миколі за цікаву і душевну розповідь про нашого земляка, який поклав своє життя за незалежну Україну. Віталій Вікторович наголосив на тому, що нашій державі потрібно самостійно розбудовувати свою державу, адже маємо велику кількість природніх і людські ресурси.
     
    Після заходу студенти  ГО Університет третього віку відвідали могили Героїв, які загинули у протистоянні з російським агресором, на Рівнянському кладовищі. 
    Голова ГО  Університет третього віку "Натхнення" Фаїна Іллівна Позднякова  сказала, що відтепер члени громадської організації матимуть за традицію відвідувать до Дня Незалежності  могили полеглих Героїв.