В Олександрії пошкодили пам'ятні дошки колишнім керівникам міста

  • 14 серп. 2017 14:17
  • 1004
    • Новина В Олександрії пошкодили пам'ятні дошки колишнім керівникам міста Ранкове місто. Кропивницький
    Чергова провокація в Олександрії: пошкодили пам'ятні дошки колишнім керівникам міста
     
    Про це повідомляють Олександрійські новини
     
     
    Дві пам’ятні дошки на фасаді Центру дитячої та юнацької творчості імені Олександра Шакала – колишнім керівникам міста Пилипу Гриценку та Олексію Скічку невідомі зафарбували і зробили напис, який, мовляв, стверджує причетність останніх до радянської системи управління державою.
     
    Варто сказати, що це вже не перша спроба створити прецедент і спровокувати політичні сили та громадськість до конфлікту, і викликати негативне реагування на декомунізацію, що відбулася в місті.
     
    Треба відзначити, що згадані керівники не підпадають під норму закону щодо декомунізації, хоча і обіймали місцеві партійні керівні посади. Крім того, Пилип Гриценко, який був першим секретарем Олександрійського міського комітету Комуністичної партії України у 1963-1974 роках, був відомий у місті як активний прихильник української мови та культури навіть у глухі часи сталінської реакції. Саме за ініціативи П. Гриценка було споруджено чимало цікавих архітектурних споруд, а одразу після початку перебудови і припинення тотального тиску Пилип Юхимович неодноразово публічно виступав як людина з проукраїнськими поглядами.
    Чимало для розвитку міста та, знову ж, проукраїнських позицій зробив і Олексій Скічко, голова виконкому у 1990-1994 та міський голова Олександрії у 2006-2010 роках. Зокрема, саме за його управління містом було відкрито пам'ятний знак жертвам голодоморів та політичних репресій, який тривалий час не могли встановити через опір місцевої влади, а 2016 року влада намагалася перенести його на околицю міста.
     
    1991 року Олексій Скічко не підтримав спробу державного перевороту - "ГКЧП", орієнтуючись на українську владу, а не Москву.   
     
    Згадані пам’ятні дошки дораховуються до кола об’єктів культурної спадщини, і посягання на них може розглядатись як кримінальний злочин.
    Нагадаємо, меморіальні дошки, присвячені колишнім очільникам міста, відкрили в ЦДЮТ імені Шакала 2013 року.
     
    Фото - "Олександрійські новини"