Поради бувалих, або «Нескінченна історія кохання» з кіровоградським водоканалом

  • 13 серп. 2017 12:39
  • 2279
    • Новина Поради бувалих, або «Нескінченна історія кохання» з кіровоградським водоканалом Ранкове місто. Кропивницький
    Поради бувалих, або «Нескінченна історія кохання» з водоканалом
              
    «Запасіться терпінням, йдіть зранку, а краще заплануйте собі кілька вільних днів» — таку пораду вам дадуть всі абоненти ОКВП «Дніпро–водоканал», які цього літа вирішили «з’ясувати стосунки» із цією установою.
     
    Враження від сучасного ремонту в приміщені абонвідділу ОКВП «Дніпро–водоканал» у Кропивницькому, запровадження системи «електронна черга», нового програмного забезпечення для роботи з клієнтами не вражають  —  дратують, оскільки все інше, на думку відвідувачів, не змінилось.  Спека, задуха, довжелезні черги, в яких вам неодмінно доведеться стояти не один день, з огляду на кількість папірців, що треба принести. Все це може перетворити вашу літню відпустку на суцільний  потік негативних емоцій чи квест, в якому вам щодня будуть пропонувати «донести» чергову ксерокопію або довідку.
    — Дійсно, проблеми є, —  визнає заступник  генерального директора ОКВП «Дніпро — водоканал» Олександр Головченко (на фото). — Але вони спричинені  кількома  об’єктивними обставинами.  Найголовніше, відповідно до Постанови Уряду України № 300 від 26 квітня  ми мали здійснити перерахунок та повернення  невикористаних субсидій у бюджет. З перших днів травня працівники абонвідділу опрацьовували документацію в рамках виконання цього завдання, а це означає, що було звірено і проаналізовано документацію по 54 тисячам абонентів. Це була спільна співпраця з управліннями соцзахисту, де також проводилась збирання інформації  по субсидерам. Тим часом не всі люди почули про ініціативу Уряду, і вже в середині травня виникли черги на звірку стану  розрахунків.  Робота з клієнтами відбувалась одночасно з  виконанням завдань, поставлених Урядом, часом за відсутності повної інформації  про  усіх отримувачів субсидій. Тож людям доводилось по кілька разів приходити, аби дізнатись про точний стан рахунків. Така ситуація була в травні — червні. Паралельно з цим  з 19 червня відбулось підвищення тарифів на водопостачання і водовідведення,  і  знову абоненти  стали звертатись, аби з’ясувати точну цифру поточних боргів/переплат. Здебільшого,  це люди похилого віку, обслуговування яких  потребує більшої  уваги та часу. Третій чинник, це традиційне, для часу відпусток, бажання городян перевірити стан розрахунків із  усіма  комунальними службам.  Це все і спричинило черги. Нині  ми виправляємо ситуацію, але це відбувається поступово.
    Сама кількість документів, які треба надати для вирішення того чи іншого питання в абонвідділі, вражає. В черзі жіночка похилого віку у розмові із сусідкою розповідає: «Куди не піди, треба надати паспорт і ідентифікаційний код. Скоро у міську вбиральню без цього не пускатимуть. А мені ось зателефонували звідкись з Києва і сказали, що я заборгувала виплату по кредиту. Я про це ні чого не знаю і кредит не брала, і в Києві в останнє була років 5 тому».
    — Це не наша забаганка — це необхідність, — пояснює Олександр Головченко. — Бути зареєстрованим у помешканні  може будь–хто, а відповідальність за сплату рахунків за водопостачання і водовідведення несе власник. Тому при підписані Договору «Про надання послуг населенню з централізованого водопостачання та водовідведення»  ми вимагаємо не тільки паспортні дані, а і ідентифікаційний код  — це запорука того, що вас не переплутають із боржником і не визвуть до суду за несплату послуг. Довідка про склад сім’ї  знадобиться, якщо хтось із членів родини користуються пільгами, приміром, учасники бойових дій та користувачам субсидії. Послуги ксероксу у нас немає. Тож про все це варто дізнатись завчасно, аби не приходити  двічі.  Однак першого вересня цього року ми плануємо зробити ксерокопіювання всіх необхідних для укладання договору документів у приміщенні абонентного відділу безкоштовно.  І, найголовніше, повноваження укласти Угоду, окрім працівників абонвідділу, мають  наші контролери, які приходять до вас додому звірити показники лічильників. У  них також є примірники договору. Варто лише запитати. 
    Керівництво водоканалу радить йти до абонвідділу в післяобідню пору. Йдемо. Дійсно, черга менша. Однак на табличці, що стоїть  на столі у адміністратора, великими літерами написано «Талонів немає». 
    — Щоденно абонвідділ може обслуговувати 330–350 осіб. Ті, хто приходить зранку, зазвичай може  мати при собі кілька абонкнижок різних абонентів. Бува, що одна людина приносить на перерахунок документи п’яти, а то і десяти окремих абонентів. Таким чином, час обслуговування клієнта збільшується до непрогнозованих часових рамок. Крім того є категорія громадян, які приходять звіряти стан проплат мало не щомісяця. Особливо, якщо тариф на оплату зріс або у випадку, як це було в липні, через подачу неякісної води клієнти отримають знижку за платежі по воді за дні подачі неякісної послуги у розмірі 20 відсотків,  — говорить  Олександр Головченко.
    Ще один пункт нарікань  — вимога операторів при перевірці стану розрахунків  надати оригінали чеків про  оплату послуг.  Принаймні, так говорять співробітники абонвідділу. Для людей похилого віку це прийнятний варіант, у інших ця вимога щонайменше викликає логічне запитання: «Навіщо тоді існують всі ці системи електронних кабінетів, Інтернет — банкінгів та інших сучасних технологій, якщо в кінцевому випадку треба папірець, який до того ж за місяць-два вицвітає і прочитати написане, практично, не можливо?» Насправді, паперове підтвердження оплати  НЕОБОВЯЗКОВЕ. В цьому нас запевнив той самий заступник  генерального директора ОКВП «Дніпро — водоканал». «Папірець»  — це, так би, мовити страховка клієнта, якщо банк помилився і відправив гроші на інший рахунок, а таке трапляється.
    Олександр  Головченко наго-лошує, що сам користується усіма можливими сучасними технологіями, перевіряє стан розрахунків із надавачами послуг (і не тільки водоканалом)  через електронні кабінети, а в останнє звіряв стан розрахунків  із «рідним» підприємством років п’ять тому — довіряє електронному кабінету.  Від контролера підприємства Олександр Олександрович,  як і будь-який пересічний абонент, кільканадцять днів тому отримав повідомлення про дату і час, коли  робітники водоканалу прийдуть, аби зняти лічильник на перевірку. Повідомлення принесли додому. 
    Всім кропивничанам, яким  дуже хочеться особисто звірити стан розрахунків з ОКВП «Дніпро — водоканал», заступник  генерального директора  підприємства    Олександр Головко радить почекати до кінця серпня, а то і  до початку вересня. Тоді, запевняє посадовець, абонвідділ працюватиме в штатному режимі і, головне, без надзвичайних черг.
     
    Валентина Остапчук