З’явились нові подробиці чорних розкопок «Кіровоградського Чорнобиля»

  • 25 лип. 2017 11:20
  • 1478
    • Новина З’явились нові подробиці чорних розкопок «Кіровоградського Чорнобиля» Ранкове місто. Кропивницький

    До розгерметизації та крадіжки металу з могильника радіоактивних відходів на глиняному кар’єрі «Веселівське родовище» під обласним центром можуть бути причетні п’ятеро «мажорів», чиї батьки обіймають керівні посади у Кропивницькому. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив начальник спецінспекції міськради Андрій Максюта.

    «П'ятеро ділків - Серьожа, Валєра, Юра, Ігор та Женя вирішили заробити грошей викопавши метал. Організувалися фінансово та технічно - хтось надав трактор-екскаватор, хтось виділив кошти на пальне та інвентар, хтось домовився про "кришу" в правоохоронних органах, а хтось привіз робітників з цим самим інвентарем і показав фронт робіт. Далі група підприємливих ділків-"археологів" привезла робітників в конкретне місце у поле за Аджамським переїздом! Бо ці дєловари знали, що саме там і є залежі захороненого металу, залежі у вигляді металевих коробів з відходами. Хоча останні (тобто відходи) копачів не цікавили, їх цікавив лише метал. В ході робіт, дістававши металеві ящики з землі їх начиння (небезпечні радіаційні відходи) просто висипали поряд, метал же складали на кучі, а потім вивозили на пункт металоприйому.

    Розпочали копати у понеділок 10 липня. У вівторок до копачів прийшли робітники сусіднього кар'єру цегельного заводу і повідомили - тут копати не можна, через те, що в цьому місці під землею у 1988 році захоронили небезпечні радаційні відходи цезію (!!!). Таке повідомлення групу ділків не зупинило. Адже враховуючи їхні зв'язки - вони вважали, що їм все можна. Що за зв'язки у даного квінтету, запитаєте ви?

    Батько одного з ділків-організаторів очолює обласне управління однієї з державних установ, ще один ділок працює одним з керівників комунального підприємства міської ради, ще один ділок з цього квінтету має зв'язки у правоохоронних органах. До речі, працівники одного з правоохоронних органів таки приїздили на місце незаконних земляних робіт за викликом тих же не байдужих громадян-робітників кар'єру. Було це в середу, 12 липня. Та приїхали і поїхали (мабуть таки спрацювала "криша"), а трохи згодом ділками- "археологами" було завантажено металоломом вантажний автомобіль МАН і вивезено у не відомому напрямку, а роботи продовжилися ще з більшим ентузіазмом. Зупинили їх лише працівники спецінспекції міськради, зупинили і запротоколювали дані незаконні земельні роботи на комунальній землі міста!

    І даний протокол на наступному тижні розгляне адмінкомісія міської ради», - йдеться в повідомленні Андрія Максюти. 

    Нагадаємо, 13 липня начальник спецінспекції Кіровоградської міської ради Андрій Максюта повідомив про те, що під Кропивницьким невідомі розкопали могильник радіоактивних відходів, який існував на глиняному кар’єрі «Веселівське родовище». Чорні копачі екскаватором вирили металеві ємності, в яких зберігалась заражена радіоактивним цезієм земля.