300 новенців обстежились на ВІЛ

  • 21 лип. 2017 18:34
  • 1128
    • Новина 300 новенців обстежились на ВІЛ Ранкове місто. Кропивницький
     
    У комунальному закладі «Центр первинної медико–санітарної допомоги №2. Амбулаторія загальної практики сімейної медицини №7», що в селищі Нове, протягом травня і червня  перевірила на ВІЛ 320 місцевих жителів, з яких не виявлено жодного з позитивним результатом. 
     
    Про мотивацію вчасно робити обстеження та зупинення епідемії ВІЛ розповідає старша медична сестра закладу охорони здоров’я, згаданого вище, Віра Іванівна Селіна. 
    — Як мотивуєте людей проходити тестування на ВІЛ?
    — У першу чергу відзначу, що у нас в закладі висять оголошення про тестування на ВІЛ. Тестуємо ми на першому поверсі. Тож запрошуємо пацієнтів дізнатися про свій ВІЛ–статус. 
    У нас тим добре, що у нас сімейна медицина. На першому поверсі працює сімейний лікар, який приймає діток, а з ними приходять і тато, і мама. Залучаємо їх до обстеження. Мама обстежилася і одразу сама приводить тата і каже: «Йди і ти пройди обстеження».
    Далі — на вулиці біля поліклініки у нас розташовані магазини. Там поряд завжди є молодь, яка багато часу проводить на вулиці. Я виходжу до них і звертаюсь: «Хлопці, будьте добрі, у нас є тестування на ВІЛ. У вас є молоді дівчата, вам потрібно обстежитися». І вони приходять й обстежуються.
    Також ми проводили в обласній психлікарні профілактичний огляд, під час якого обстежували медичних працівників. 
    Ми залучали АТОвців. Вони у нас перебувають на обліку. Коли вони приходили, я їм казала, що бажано пройти обстеження на ВІЛ, адже рівень інфекційних хвороб зростає. Вони за собою приводять інших учасників АТО, членів своїх родин. Звичайно ж, усіх ми обстежуємо виключно за бажанням. Так, за травень і червень ми обстежили на ВІЛ 320 осіб. 
    У нас в закладі з приводу ВІЛ ведеться профілактична робота. У нас багато бюлетенів і стендів, де написано, починаючи від гапатитів, закінчуючи плакатами про СНІД. 
    Я беру багато літератури у центрі СНІДу. У нас є поряд оглядовий кабінет, тож я і туди віддаю необхідну літературу про ВІЛ. У нас навіть є такий стенд «СПИД не спит» і «Здорова сім’я — запорука боротьби зі СНІДОм».
    — Чи стикалися ви на практиці з випадками дискримінації по відношенню до ВІЛ–позитивних?
    — Ні, в нас у медичному закладі такого немає. Якщо людина ВІЛ–позитивна, про це знає лише лікар. У нас немає ніякого ажіотажу чи дискримінації по відношенню до ВІЛ–позитивних.
    — Кого плануєте залучати далі до обстеження?
    — Я незабаром вийду із відпустки і буду ще активніше залучати місцевих жителів. Молодь про тестування уже розповідає один одному. Зараз до нас стабільно 2–3 людини приходить обстежитися на ВІЛ. Ми обов’язково безкоштовно видаємо виріб №2 — це презервативи, адже відомо, що ВІЛ передається статевим шляхом.
    — Яке ваше бачення, як зупинити епідемію ВІЛ?
    — Обов’язково повинні проводитися бесіди, лекції із нашими пацієнтами. Серед жителів більше потрібно проводити тестування на виявлення ВІЛ. Проводити заняття із молоддю, особливо у школі, починаючи із старших класів. Там же є медичні сестри. Потрібно говорити про шляхи передачі інфекції. 
    — Який ваш досвід роботи у медицині?
    — У медицині я працюю 45 років, а селищі Новому із 1975 року. Починала я із ФАПу — працювала у ньому сама два роки. У 1975 по 1978 році був медпункт біля залізничної дороги, а потім нас перевели у селище Нове. Поліклініка у нас відкрилася у 1986 році.
    Вікторія Семененко