Де у Кропивницькому водяться кліщі?

  • 20 лип. 2017 18:27
  • 1816
    • Новина Де у Кропивницькому водяться кліщі? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Міський сад, Дендропарк, «Добруджа» та Лісопаркова — місця, де знайшли заражених кліщів.
    За інформацією Кіровоградського обласного лабораторного центру, станом на 14 липня на території Кіровоградщини з початку сезону (кінець березня) до установи було доставлено 814 кліщів, з яких 19 виявилися позитивними, тобто інфікованих бореліями — збудником хвороби Лайма. 
     
    Літо — це пора відпусток. Більшість людей надає перевагу відпочинку в інших областях або за кордоном. Дехто лишається в обласному центрі та відпочиває в популярних і традиційних місцях серед кропивничан. Та, вирушаючи до парків, людина навіть не підозрює, що може стати жертвою небезпечної хвороби, отриманої від укусу кліща. 
    Як повідомила заступник директора з дослідження біологічних факторів Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр» Надія Оперчук (на фото), за півроку кліщів було виявлено більше, ніж за весь минулий рік.
    — Загальну кількість кліщів виявили наші фахівці в районних установах області. Згідно з нашим річним планом, вони щотижнево доставляють відловлених у зонах масового відпочинку кліщів до лабораторії. Особливо фахівці перевіряють місця дитячих таборів, каже фахівець.
    Спеціаліст зазначила, що позитивні знахідки виявлені переважно на території міста Кропивницького. 
    — Шість позитивних кліщів виявили на території Вільшанського району, а решта з міста Кропивницького. Двох виявили на території Лісопаркової, вісім кліщів у Дендропарку, два в міському саду та один в районі «Добруджі», — зазначила Надія Оперчук.
    По всіх позитивних знахідках обласний лабораторний центр направив листи до міської ради та до керівництва Дендропарку з рекомендаціями щодо заходів, які необхідно вжити. Пізніше установа отримала відповідь про те, що рекомендації Центру виконані.
    За її інформацією, цьогоріч випадків хвороби Лайма серед людей, пов’язаних із нападом позитивних кліщів, не зафіксовано. Загалом до лікувальних закладів на території області з початку року звернулось 323 особи з укусами або присмоктуванням кліщів. Із загальної кількості 190 були доставлені в лабораторію обласного лабораторного центру. 
    — Люди звертаються до лікувальних закладів в області з приводу укусів та присмоктування кліщів. Медики в лікувальному закладі видаляють цього кліща та приносять до нас в лабораторію на дослідження. Зазначу, що у нас уже був зареєстрований випадок нападу інфікованого кліща на людину в місті Кропивницькому, проте завдяки своєчасному його виявленню пацієнта з профілактичною метою пролікували, розвиток інфекції припинений, — розповіла Надія Оперчук.
    Спеціаліст додала, що якщо в разі інфікування хворобу не лікувати, то одразу вражається центральна нервова система. При наявних супутніх захворюваннях та ослабленому імунітеті людина взагалі може стати інвалідом. 
    За словами головного спеціаліста Держпродспоживслужби Галини Сабадаш, щоб уберегтися від комах, потрібно вжити захисних заходів: 
    — Є безліч репелентів, що наносяться на одяг для відлякування кліщів. Також треба правильно обирати місце відпочинку. Дітей непотрібно пускати близько до кущів або захаращень з гілляками. У разі виявлення кліща на тілі потрібно звернутися до травмпункту, де його видалять та збережуть для дослідження. Аналіз покаже, чи є в ньому борелії, чи ні.
    Дмитро Семенюк