Як правильно поводитися з побутовою хімією?

  • 26 черв. 2017 13:41
  • 6947
    • Новина Як правильно поводитися з побутовою хімією? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Засоби побутової хімії за своїм призначенням поділяються на кілька груп: косметичні засоби, миючі засоби, плямовивідники, лакофарбові препарати, інсектициди.
    Крім того, у кожної господині на кухні є оцет або оцтова есенція, лимонна кислота — речовини, які в малих кількостях використовують для приготування їжі. Ще на кожній кухні можна знайти засіб для миття посуду, порошок або гель для чищення раковини і плити. Можливо, десь там же знаходиться рідина для миття скла. Усі ці засоби допомагають підтримувати чистоту в домі, але потребують обережного поводження з ними.
    Запам’ятайте:
    користуватися препаратами побутової хімії потрібно тільки за призначенням;
    обов'язково дотримуватися інструкції на етикетці. І якщо там написано «уникати контакту зі шкірою» — значить, цим засобом можна користуватися тільки в гумових рукавичках. Хімічний опік — це дуже боляче!
    не пийте і навіть не куштуйте нічого із пляшок і банок, у вмісті яких ви не впевнені. 
    Тепер перейдемо у ванну кімнату, оскільки порошки й інші засоби для прання — відбілювачі, кондиціонери для білизни переважно зберігають там, а також засоби для чищення сантехніки, дуже їдкі і шкідливі для шкіри. Ще у ванні є різні шампуні, лаки для волосся, дезодоранти, одеколони, засоби для гоління. 
    Дорослим необхідно обмежити доступ дітям до цих гарних баночок, пляшечок, тюбиків. Вони взагалі не повинні їх торкатись. І не тому, що батьки будуть сварити, — просто всі ці засоби призначені для дорослих, розраховані на шкіру дорослої людини. 
    У кожному будинку можна знайти банки і пляшки з фарбами і розчинниками, клей та інші незамінні при ремонті, але токсичні речовини. Токсичні речовини небезпечно навіть нюхати, бо можна отруїтися! Потрібно також пам'ятати, що багато із цих речовин і навіть їхніх парів легко загоряються, тому всі ємності необхідно тримати щільно закупореними і в жодному разі не користуватися поруч із ними сірниками або запальничкою. 
    Щоб уникнути небажаних наслідків при користуванні хімічними препаратами, необхідно дотримуватися правил:
    усі препарати слід застосовувати тільки за прямим призначенням, суворо дотримуватися інструкцій та рекомендацій;
    усі засоби побутової хімії, якщо це навіть звичайний пральний порошок, слід зберігати у недоступних для дітей місцях;
    хімічні речовини не можна розпилювати поруч з відкритим полум’ям;
    після завершення робіт слід обов’язково провітрити приміщення;
    під час роботи з агресивними хімічними речовинами — кислотами, лугами — треба надягати гумові рукавиці та окуляри;
    не можна нюхати, низько нахилятися над посудом з хімічною речовиною;
    перед роботою з отруйними речовинами треба обов’язково винести з приміщення продукти, а після роботи ретельно вимити руки.
    Будь-яку інформацію з питань цивільного захисту та методичну допомогу з питань організації, планування та здійснення заходів цивільного захисту на підприємствах, в установах, організаціях можна отримати в консультаційних пунктах навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області за адресами: м. Кропивницький, вул. Кавалерійська, 13 тел. (0522) 24-26-92; м. Світловодськ, вул. Чорноморівська, 3, тел. (050) 202-51-21; м. Олександрія, вул. Софіївська, 18, тел. (05235) 4-35-31. 
     
     
    Повідомляє НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області