У Кропивницькому розшукується шахрайка

  • 22 черв. 2017 11:08
  • 1616
    • Новина У Кропивницькому розшукується шахрайка Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Дев’ять років тому Ленінський районний суд тоді іще Кіровограда виніс рішення на користь пенсіонерки, яка, довірившись «подрузі», віддала шахрайці практично усе, що в неї було. Майже п’ять років поліція, попри те, що злочинницю часто бачать у обласному центрі, не може знайти підозрювану.
    У вересні 2006 року добра знайома кропивницької пенсіонерки Ірини Іванівни (ім’я героїні змінено – Ред.) Ольга Тимошенко вперше позичила у тієї 2000 доларів США – нібито для потреб свого бізнесу. Ірина Іванівна, яка втратила незадовго до цього двох найрідніших людей, чоловіка та сина, була доброю до близької подруги та й особливо не замислювалася над наслідками такого кроку – за короткий час Ольга Петрівна стала їй людиною не чужою:  підтримувала самотню жінку, в розмовах і вчинках здавалася щирою і відвертою. Довіра до Ольги Тимошенко була настільки великою, що пенсіонерка позичала «подрузі» кошти іще тричі. Ба більше – коли у листопаді 2007 року сума, якої «потребував бізнес», Ольги Тимошенко сягнула 28 тисяч доларів, Ірина Іванівна не задумуючись взяла кредит в банку під заставу власного житла і передала кошти знайомій.
    - Ми були не бідною родиною, мали бізнес, – розповідає Ірина Іванівна, – тож кошти у мене  були. Сталося так, що у мене трагічно загинув син, а згодом пішов з життя чоловік. Я залишилася практично сама. Ольга Тимошенко, з якою ми познайомилися суто випадково, через спільну знайому, просто скористалася моїм станом. Я сама зараз не розумію, як могла настільки сліпо довіряти практично чужій людині.
    Згодом, дещо прийшовши до тями, Ірина Іванівна усвідомила, що віддавати позичені кошти її «подруга» не поспішає. Банк тиснув драконівськими відсотками і погрожував відібрати житло, а «близька подруга» просто перестала виходити на зв'язок. 
    Просто фантастичну довірливість Ірини Іванівни сама жертва шахрайства пояснює просто: у тяжкий період довірилася подрузі і щиро хотіла їй допомогти. До того ж Ольга Тимошенко не просто людина з вулиці – жінка займала відповідальну посаду в одній із серйозних владних структур в області, а її родина обробляє землю в одному із районів Кіровоградщини.
    Ірині Іванівні у суді вдалося довести, що Ольга Тимошенко позичила і не повернула їй кошти. 12 грудня 2008 року Ленінський районний суд Кіровограда визнав дійсними усі укладені договори займу коштів на загальну суму 36 тисяч доларів США (благо, жінка давала кошти під розписку) та вирішив стягнути з відповідачки 211 тисяч 356 гривень (гривневий еквівалент суми на момент прийняття рішення). Рішення було заочним, адже Ольга Тимошенко на суд не з’явилася, і набрало законної сили 24 грудня 2008 року. 
    Цікаво, що в процесі судової тяганини з’ясувалося, що Ірина Іванівна – далеко не єдина жертва Ольги Тимошенко. Як виявилося, у шахрайки за плечима чималий досвід видурювання коштів із довірливих кропивничан і, варто зазначати, людей в місті далеко не рядових. За інформацією «Златополя», жертвами «позичальниці» стали близько десятка інших мешканців міста та кредитних організацій, а загальна сума «позичених на вічне віддавання грошей» сягнула кількох мільйонів гривень – дехто з тих, хто допоміг Ользі Тимошенко грошима, до суду не звертався і воліє краще забути борг, ніж «світити» в пресі своє ім’я та суму позичених коштів.
    Попри рішення суду, своїх грошей Ірина Іванівна так і недочекалася. Намагання самостійно знайти боржницю теж не мали успіху – жінка уперто не бажала йти на будь-який контакт із колись близькою подругою. ДВС також нічим допомогти не змогла. Не допомагає поки навіть поліція, яка вже майже 5 років намагається шахрайку знайти.
    У 2009 році поліцією було відкрито кримінальне провадження за ч.2 статті 190 ККУ (Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому). Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років. Згодом суд визнав, що слідчий неправильно кваліфікував злочин і насправді йдеться про шахрайство в особливо великих розмірах.
    28 грудня 2012 року за фактом заволодіння Ольгою Петрівною Тимошенко шахрайським шляхом коштів Ірини Іванівни поліцією було розпочато кримінальне провадження за ч.4 статті 190 ККУ («Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою»).  Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна. На даний момент досудове розслідування у кримінальному провадженні зупинено, а Ольгу Тимошенко оголошено у розшук. 
    Справа, відкрита більш як 4,5 роки тому, не рухається, оскільки поліція, одним із завдань якої є розшук злочинців, Ольгу Тимошенко чомусь знайти не може. Крім того, поліція з дивних причин не продовжила дозвіл слідчого судді на затримання підозрюваної.
    В поліції, куди неодноразово протягом цих років зверталася пенсіонерка, кажуть, що місцезнаходження Ольги Тимошенко наразі встановити неможливо. Більше того, в ГУ Нацполіції в Кіровоградській області попросили жертву шахрайства «при отриманні будь-якої інформації про місцезнаходження Тимошенко О.П. … без зволікань звернутися до начальника СВ Кропивницького ВП ГУНП Мельник А.Ю або безпосередньо до старшого слідчого Федічкіна Б.С.». 
    - У вересні буде 5 років, як її чоловік прийшов до слідчого і заявив, що Ольга вийшла з дому і пішла у невідомому напрямку. У поліції  кажуть, що не можуть її знайти. Спочатку говорили, що нібито вона покинула межі країни, потім розповідали, ніби вона у Придністров’ї, згодом – що втекла до Криму, що перебуває на території «ДНР» чи «ЛНР». У той же час мої знайомі неодноразово бачили Ольгу Тимошенко у нас, в обласному центрі – і в парку, і на ринку. Вона спокійно гуляє містом, - розповідає Ірина Іванівна.
    Поліцейські повідомили кореспондентові Златополя, що інформацію про стан даного досудового розслідування заслуховували нещодавно на оперативній нараді, де було заплановано додаткові заходи щодо активізації розслідування. Після заходів з активізації розслідування санкцію слідчого судді на затримання Ольги Тимошенко буде поновлено. Наскільки може «активізуватися» розслідування, яке вже майже п’ять років свідомо чи несвідомо спускається на гальмах, контролюватиме наше видання. 
    Пенсіонерка звертається до небайдужих містян з проханням допомогти знайти Ольгу Тимошенко. 
    - Буду дуже вдячна усім, хто зможе надати хоча б якусь інформацію про місце перебування Ольги. – зазначає Ірина Іванівна. 
    Якщо ви помітили шахрайку, зателефонуйте "102" і повідомте про це, або зверніться до редакції Златополя. 
    Володимир Кондрашов.
    На фото – оголошена у розшук Ольга Тимошенко.