На Кіровоградщині "провернули" новомодну земельну аферу

  • 22 черв. 2017 10:34
  • 1447
    • Новина На Кіровоградщині «провернули» новомодну земельну аферу Ранкове місто. Кропивницький
     
    Секретар Торговицької сільської ради Наталія Терновенко розповіла про новомодну земельну аферу – заміну кадастрових номерів
     
    Нещодавно в Прес-клубі міста Кропивницького відбулася прес-конференція секретаря Торговицької сільської  ради Наталії Терновенко спільно представником інтересів громади Торговиці Олександром Маличенком та правозахисником ГО «Українська правозахисна агенція» Олександром Сосонським. Учасники прес-конференції розповіли про «новомодну» аферу з земельними ділянками та про те, як  ФГ «Нива України» змінило кадастрові номери існуючих земельних паїв, що дозволило їм на свій розсуд розпоряджаються «новими» землями. У той же час спадкоємці, які мають на руках державні акти на володіння земельними ділянками, фактично залишаються без спадку.
    Як повідомила Наталія Терновенко, 12 серпня 2016 року до Торговицької сільської ради надійшов лист від ФГ «Нива України» з проханням передати їм в оренду невитребувані паї. Того ж дня голова сільради Юрій Кернер, перебуваючи у відпустці, направив листа до Новоархангельської РДА, в якому зазначено, що сільрада не заперечує щодо надання в оренду невитребуваних паїв та проектних доріг до таких паїв. Як пояснив депутатам пан Кернер, він змушений був так вчинити, бо отримав наказ від голови РДА С. Васильченка. При цьому, питання про погодження на передачу земель на сесії Торговицької сільської ради навіть не порушувалося. Депутати випадково дізналися про цю оборудку.
    «24 лютого 2017 року більшістю від депутатського складу Новоархангельської районної ради, за участи представників громади, політичних партій, ГО, депутатів селищної та сільських рад, шляхом таємного голосування була оголошена недовіра голові Новоархангельської державної адміністрації Васильченко Сергію Сергійовичу. Крім того, 30 березня 2017 року Новоархангельським районним судом (Рішення за підписом судді Партоліної І.П.) визнане недійсним розпорядження голови Новоархангельської районної адміністрації Васильченка Сергія Сергійовича «Про надання дозволу ФГ «Нива України» на виготовлення технічної документації з землеустрою. Також визнане недійсним розпорядження голови РДА «Про передачу в оренду нерозподілених(невитребуваних) земельних ділянок для ведення товарного сг виробництва ФГ «Нива України» на території Торговицької сільської ради. Але Васильченко подав апеляцію на рішення суду першої інстанції. Ми не знаємо, чим завершиться судовий процес. Ми зверталися у всі інстанції. Можна стверджувати, що жоден з інститутів у нас в області, та й у всій країні, не працює. Зокрема, голова ОДА С.Кузьменко вирішив не брати на себе відповідальність, а зачекати рішення суду. Ми зверталися і в Адміністрацію Президента, і в Нацполіцію. Відповідь отримали лише з поліції, але й та настільки абсурдна, що ми не знаємо, як з нею бути. Поліціанти не вважають злочином незаконну зміну кадастрових номерів. А голова ОДА С. Кузьменко не вважає, що висловлена недовіра підпорядкованому йому чиновнику є підставою для відповідної реакції», - розповіла Наталія Терновенко.
     Тож, судові процеси тривають і досі. 
    «20 червня відбулося судове засідання в апеляційному суді м. Кропивницького, в ході якого ми дали на розгляд суду всі докази, серед яких – 9 державних актів на володіння землею, яку пан Васильченко «згорнув» у купу «невитребуваних» паїв. Переконані, що 4 липня, в день, на який призначене чергове засідання, суд винесе єдине справедливе рішення», - додав Олександр Маличенко.
    В свою чергу, правозахисник ГО «Українська правозахисна агенція» Олександр Сосонський висловив припущення, що саме таким чином рейдери готуються до зняття мораторію на продаж землі. Крім того, він наголосив, що випадок на Новоархангельщині – не поодинокий.
    «Єдине, що ми тут бачимо незвичне, що на всі проблемні ділянки були змінені кадастрові номери. Тепер спадкоємці, навіть маючи на руках державні акти, мають у суді доводити, що це одна й та сама ділянка. До слова, один з цих спадкоємців уже це зробив. Але кадастровий номер при цьому не повернули – просто тепер він володіє ділянкою з тим номером, який незаконно був приписаний до неї. Цей прецедент доводить, що голова РДА Васильченко мав зробити висновки і визнати свою провину. Голова РДА Васильченко, замість визнати свою помилку і спробувати її виправити, не змирився з рішенням суду і подав апеляційну скаргу. Що це значить? Можливо, тих, з ким він у зговорі, Васильченко боїться більше, ніж кримінальної відповідальності? Проте, якщо він і далі продовжує своє свавілля, то на нього є лише одна управа – згуртованість громади і суд. Переконаний, що ми зможемо перемогти, адже маємо величезний пакет доказів. До слова, ці документи направлялися в усі інстанції, куди зверталася громада Торговиці. І дивно, що нема жодної реакції на такі кричущі факти», - підкреслив Олександр Сосонський.
     
     ГО "Українська правозахисна агенція"