СБУ попереджає про ризики електронних платіжних систем

  • 20 черв. 2017 13:08
  • 720
    • Новина СБУ попереджає про ризики електронних платіжних систем Ранкове місто. Кропивницький
     
    Українська держава протистоїть у гібридній війні армії та спецслужбам Російської Федерації. Крім активних бойових дій противник атакує в інформаційному просторі, інспірує псевдопротестні акції, в арсеналі підконтрольних йому бойовиків скоєння терористичних актів для залякування населення і дестабілізації ситуації в нашій державі. 
    Організація проплачених мітингів, створення і адміністрування антиукраїнських груп у соцмережах, заснування фейкових місцевих громад  - усе це потребує значних коштів.  Фінансування такого роду протиправної діяльності відбувається через різні схеми, які  дозволяють зловмисникам маскувати свої справжні наміри.
    Так для фінансового забезпечення терористичної діяльності, організації антиукраїнської пропаганди все частіше використовуються електронні платіжні системи. Служба безпеки України викрила низку фактів, коли електронні ресурси з надання послуг по введенню/виведенню та переказу коштів створювалися спеціально з цією метою. Зловмисників приваблює простота використання, мобільність, розгалуженість і, на перший погляд, звичайність фінансових операцій.  
     Управлінням СБУ в Кіровоградській області відкрито кримінальне провадження проти осіб, які створили веб-конвертцентр з відмивання грошей, викрадених міжнародними хакерами проросійського угруповання "Кіберберкут". Зловмисники, які сприяли терористичним організаціям ОРДЛО, здійснювали фінансові операції за допомогою електронних платіжних систем. Учасники оборудки – мешканці м. Кропивницького – отримували дані про банківські картки та безкарткові платіжні операції громадян і привласнювали кошти з використанням підроблених платіжних карток, криптовалюти "Біткойн" та ресурсів кількох небанківських платіжних систем. 
    У ході обшуків у них було вилучено готівку у різній валюті на суму понад  мільйон гривень в еквіваленті та оргтехніку, з використанням якої здійснювалися незаконні фінансові операції. Слідство у рамках кримінального провадження за ст. 258-3 КК України (створення терористичної групи чи терористичної організації) та ст.258-5 КК України (фінансування тероризму) триває. 
    СБУ застерігає мешканців Кіровоградщини від використання сумнівних платіжних систем та нелегальних електронних «обмінників», які можуть використовувати свої прибутки для фінансування або сприяння терористичній діяльності, за що законом передбачено кримінальну відповідальність.  
    Перед використанням електронних платіжних систем слід перевіряти реквізити адресата та переконатися у надійності системи, за допомогою якої планується проведення операції.
    У разі виявлення підозрілих Інтернет-ресурсів, просимо невідкладно звертатись за цілодобовим номером телефону довіри Управління СБУ в Кіровоградській області: (0522) 36-13-06 або на адресу офіційної електронної скриньки – usbu_kvg@ssu.gov.ua. 
     
    Повідомляє Управління СБУ в Кіровоградській області