У Кропивницькому до онкохворих діток завітав казкар

  • 26 трав. 2017 11:35
  • 1637
    • Новина У Кропивницькому до онкохворих діток завітав казкар Ранкове місто. Кропивницький
     
    Цього тижня онкохворим діткам гематологічного відділення Кіровоградської обласної дитячої лікарні подарували справжню казку в рамках соціальної акції «Подаруй дитині казку». Її ініціатори – українські дівчата, представники міжнародної благодійної групи «Подаруй посмішку», які проживають в Італії. У Кропивницькому представники МБФ «Янгол життя» реалізували ідею та допомагали з організацією свята.
    Дивовижна казка для маленьких пацієнтів 
    Слухати казки неймовірно приємно. Ніби на мить закриваєш очі, а перед тобою вже виринають казкові персонажі. На жаль, у відділенні гематології дитячої обласної лікарні – інша казка з великими надіями. У цій казці всі вірять, що незабаром добро переможе зло, дітки подолають хвороби і будуть радіти щасливим моментам.
    «А ви любите казки? Які читали останнім часом?» - так розпочалося знайомство казкаря з Кропивницького Павла Чорного з тяжкохворими дітками. «А який в нас відомий театр?», «Як зветься річка» - у гостей  було чимало питань, на які дітки швиденько знаходили відповіді. Тож познайомившись, перейшли до спілкування, книг і казок… Павло Чорний читав свої казочки, додавав інтонації, емоцій… Хлопчики і дівчатка дізнавалися про кульбабку, діточки якої летіли високо-високо. До речі, ця казочка про наше місто і кульбабку зараз перебуває у видавництві, де її готують до друку. 
    Разом із казкарем Павлом Чорним показували дітям неймовірний світ казки і його постійні помічники – це студенти мистецько-волонтерської групи «Лелека» коледжу «Харчування та торгівлі» Марина Усатенко, Аліна Мізін та Каріна Гошко на чолі зі своїм керівником Євгеном Торофієвим. Дівчата розповідали казку про калину, яку намагалися знищити вороги. А також загадували цікаві загадки.
    Година теплої зустрічі пролетіла швидко. Маленькі пацієнти дізналися про дивовижний світ казки. На завершення дитячого свята Павло Чорний подарував кожному свою  «Татусеву книжку», у якій казка написана у формі вірша. Діти дякували за знайомство і на питання, чи хотіли вони ще слухати казки, вони з радістю відповіли «так». Стасик навіть після казкової терапії просив дівчат почитати йому казки із «Татусевої книжки», тож зустріч мала продовження.
     
    Павло Чорний: Вони повинні мати надію
    - Дітям важкувато було сприймати, розмовляти. Спочатку вони були напружені і соромилися, а потім відбувся контакт. Маленькі дітки були трішки знервовані… Ті що дорослі, вони спілкувалися з нами, посміхалися, – це найголовніше. У кожній книзі я написав побажання, щоб вони всі одужували. Там є казка про силу і що таке справжня сила. А вони сильні, це відчувається. Вони значно сильніші, ніж здорові дітки… Їм кожного дня доводиться боротися за своє здоров’я,  життя. Вони повинні мати надію. Повинні розуміти, що все у своєму житті можна перебороти і навіть хворобу. Вони повинні знати, що їх не забувають, що до них приходять дорослі, навіть, такі диваки, як ми. Діти не залишаються наодинці, є волонтери і благодійники. Вони повинні відчувати турботу про них навіть у таких невеличких акціях. Адже не все можна зводити до цукерок. Я бачив, як у діток спалахували очі під час спілкування. Я сам батько і в мене дитина була у такому віці. Я відчуваю  і розумію, що вони хочуть ось цього тепла, щоб з ними хтось розділив цю проблему, - ділиться враженнями казкар Павло Чорний.
     
    Волонтери з Італії: Ми показали світ казки онкохворим діткам
    Ініціатори соціальної акції «Подаруй дитині казку» добро дарують не вперше. І хоча живуть за кордоном, завжди пам’ятають про свою Батьківщину. 
    - Я три роки займаюся гуманітарною і благодійною допомогою. З однодумцями ми вирішили вийти на вищий рівень – просвітницький. Зараз, на жаль, досить важкий період – люди більше переймаються тим, як нагодувати і одягнути себе й дітей. А книжки, театр, музеї для багатьох – це велика розкіш. Мої італійські друзі знали, що ми допомагаємо українським дітям. У них є аматорський театр «La compagnia dei genitori», от вони і запропонували нам торік благодійну виставу. Виручені кошти пішли на поїздку дітей загиблих з чотирьох прифронтових областей у Львів на Різдво, третя частина коштів була використана на поїздку для близько 400 дітей з інтернатів Чернівецької області у театр в Чернівцях та виставу, - ділиться представник міжнародної благодійної групи «Подаруй посмішку» Ірина Луць.
    Ірина додає, що італійцям сподобалося, як вони з її колегою Оксаною Трапані-Гаденко використали кошти на благодійну справу. Тож вирішили подарувати ще один благодійний спектакль. 
    - Цього разу ми зібрали менше коштів, але все ж таки їх вистачило, щоб втілити нашу добру мету. Оксанка мені каже, що цього разу потрібно створити щось оригінальне і дивовижне для діток, які долають онкозахворювання. Тим більше подарунки для них приносять періодично, а от моральний позитивний заряд – інша справа. Порадившись між собою ми вирішили запрошувати дитячих письменників в онковідділення. Раніше я бачила, як дитячі письменники ходять до дітей у школи, наприклад, Лариса Ніцой, Сашко Лірник, Катерина Єгорушкіна. Тому ми подумали: чому б не створити таку теплу зустріч для маленьких борців за життя, - розповідає організатор Ірина Луць.
    Ірина каже, щоб втілити ідею у Кропивницькому, спочатку зверталася до українських волонтерів, які були причетні до попередньої акції, а потім в інтернеті знайшла кілька статей і відгуків про казкаря Павла Чорного. 
    - Ми з Оксаною та іншими італійцями почитали статті про казкаря і вирішили його запросити. Тоді я знайшла його у «Фейсбуці», розповіла про ідею акції і він погодився  нам допомогти, - додає насамкінець розмови Ірина Луць.
    Дякуємо всім, хто причетний до свята казки
    Втілити свято казки для своїх підопічних взявся міжнародний благодійний фонд «Янгол життя». Власне, вони займалися організаторськими моментами.
    - Я спілкувалася з директором видавництва Тамарою Саміляк, розповіла про ідею і мету акції. Вона нам пішла назустріч. Загальна вартість книги коштує 140 гривень, а нам вона обійшлася на 50% дешевше. Ми вдячні за розуміння цієї доброї справи. «Татусеву книжку» Павла Чорного отримали двадцять діток. А разом з книгами були солодкі пакунки від наших постійних помічників з Італії Оксани та Ірини. Ми щиро дякуємо кожному, хто був причетний до такого світлого дитячого свята, свята казки, - говорить директор МБФ «Янгол життя» Наталя Селецька.
     
    Пише Вікторія Семененко, прес-секретар ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ"
    Фото: Вікторія Семененко