У Кропивницькому відслужили святковий молебен на місці Вознесенського храму

  • 26 трав. 2017 10:47
  • 1162
    • Новина У Кропивницькому відслужили святковий молебен на місці Вознесенського храму Ранкове місто. Кропивницький
     
    На 25 травня в цьому році припало двунадесяте свято Вознесіння Господнього. З цим святом з кінця XIX століття пов’язана історія Єлисаветграда. У 1871-1873 роках у районі Кущівка тогочасної околиці міста св. Єлисавети була побудована красива дерев’яна двохпрестольна церква, яка була освячена в 1877 році, тобто 140 років тому на честь Вознесіння Господнього (2-й боковий престол був освячений раніше на честь усіх святих). Вознесенська церква була окрасою всього району Кущівки. При ній був будинок священника і церковно-приходська школа. В 1936 році ця прекрасна, улюблена всім населенням району церква була зруйнована богоборчою більшовицькою владою. Залишився лише будинок священника, в якому зараз знаходиться районна бібліотека, де можна дізнатися багато цікавого про історію цього району Єлисаветграда і про історію Вознесенської церкви. З 1999 року у садочку школи № 30, що знаходиться біля місця зруйнованого храму, поставлений пам’ятний уклінний хрест, і кожен рік на свято Вознесіння Господнього після Божественної літургії священники і прочани міських православних храмів збираються на цьому святому місці, щоб відслужити святковий молебень та віддатишану тим людям, які будували храми в нашому місті, священникам, які служили в цих храмах та несли слово Боже, просвіту та культуру
    нашому народу. Так відбулося і в цьому році. Священнослужителі Благовіщенського соборного храму та храму Божої Матері на честь ікони «Всецариця» відслужили, за традицією престольного свята водосвятний молебен біля пам’ятного хреста і помолилися за мир в Україні, за наше місто та його мешканців. Святою водою окропили дитячий майданчик і всіх дітей, які гуляли на подвір’ї школи (це особливо сподобалось усім дітям ). Потім священнослужителі і прочани відвідали бібліотеку, яка знаходиться у приміщенні колишньої церковно-приходської школи і почули дуже цікаву розповідь про історію району Кущівки і Вознесенської церкви. Традиційно відвідали також Психоневрологічний інтернат (колишня з 1907 року Богадільня), окропляючи усіх мешканців та працівників святою водою, роздаючи мешканцям солодощі, свічки та духовну літературу, бажаючи здоров’я і радості. Треба сказати, що зараз завершується будівництво і внутрішні роботи нового величного Вознесенського храму на території Свято -Єлисаветинського чоловічого монастиря (район Балашівка).
    Храм, який можна побачити майже з усіх районів міста, буде найбільшим сучасним храмом міста святої Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя.