У художньому музеї провели лекцію про декоративно-прикладне мистецтво

  • 25 трав. 2017 15:22
  • 1074
    • Новина У художньому музеї провели лекцію про декоративно-прикладне мистецтво Ранкове місто. Кропивницький
     
    22-23 травня в обласному художньому музеї була проведена лекція «Декоративно-прикладне мистецтво ХІХ-ХХ ст. на теренах нашого краю» та майстер-клас з витинанки для слухачів Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського,  про це написала Олена Степанок, науковий співробітник худмузею.
    "Майстер-клас з витинанки презентувала член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, член Національної спілки художників України лауреат обласної премії в галузі архітектури, геральдики, вексилології та декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» (2013) Ольга Коломієць. Пані Ольга під час проведення майстер-класу розповіла, що у 2013 році зацікавилася створенням робіт в одному з недосить розповсюджених видів традиційного народного мистецтва для Кіровоградщини – витинанки. Починала з невеличких за розмірами робіт: новорічні прикраси, сніжинки, птахи, квіти, згодом перейшла до виготовлення великих паперових виробів. У 2014 році Ольга Володимирівна поєднуючи знання з історії України, мистецтвознавства та різними техніками витинанки створила низку робіт «Герб області», «Герб міста», «Тарасова ніч», «Козаки», «Військо Запорізьке», «Берегиня», «Молода Україна», «Вільна Україна», «Прадерево світу», «Панна», «Боярин», «Лілея», «Павич», «Безмір, «Будимир – символ Сонця-живого вогню – білий», «Вартові – символ ночі – чорний», «Мистецтво», «Універсам» та «Універсум» .
    Окрім того що всі присутні мали можливість отримати шаблони, під керівництвом Ольги Володимирівни створити витинанку з типологічної групи «Дерева», а також отримати відповіді щодо вибору паперу, клею, оформлення робіт і т.д. Ми щиро дякуємо пані Ользі Коломієць за цікаві розповіді, невимушену та позитивну атмосферу. Сподіваємося, що отримані знання та навики вчителі образотворчого мистецтва донесуть своїм учням", розповідає науковий співробітник.
     
    Пише на сторінці у ФБ Олена Степанок, науковий співробітник худмузею.