Кропивницькі педагоги відвідали Хортицю (відео, фото)

  • 25 трав. 2017 09:32
  • 1766
    • Новина Кропивницькі педагоги відвідали Хортицю (відео, фото) Ранкове місто. Кропивницький

    На минулих вихідних педколективи дитячих садочків "Краплинка" і "Оленка" разом з місцевими журналістами відвідали Запоріжжя, край українських славетних козаків.

    У самому місті, між Старим і Новим Дніпром, розташований острів Хортиця, на якому є Національний заповідник Хортиця. Туристи з Кропивницького могли побачити відновлені укріплення, будинки і церкву, які були при козаках. Споруди побудували для зйомок фільму "Тарас Бульба" близько 10 років тому.
     
    Дла гостей заповідника січові козаки влаштували показові виступи, продемонстрували вміння володіти зброєю, трюки і т.п. Сучасні козаки розказали відвідувачам, хто такий джура, якою зброєю володіли запорожці, ким був кінь для козака, для чого були потрібні списи, короткі і довгі мечі, батоги, і показали, як розважалися хлопці у вільний час.
     

    Наступною точкою маршруту був комплекс, на якому розташовані скіфські, половецькі скульптури та їхні фрагменти, а також шляхові стовпи, хрести, корита, жорнова, знайдені археологами на острові. А на горі стоїть половецький воїн, до якого допускають лише жінок, а ті в свою чергу можуть загадати бажання, доторкнувшись до цієї скульптури.

     
     
     
     
    Є на території острова музей, в якому зберігаються човни, які були підняті з Дніпра. Є човни, що були побудовані у 1739 р. на кшталт козацької Чайки, але вже з металевим каркасом, не так давно (2010 р.) був знайдений у р. Десна грузовий човен з пласким дном для перевезення вантажу, людей, рибальства, який використовували від козацьких часів і до XIX ст. 
     
     
     
    Приїхав на свято і мер Львова Андрій Садовий, якого козаки відразу випробували на сміливість, тож йому довелося і горілку з меча пити.
     
     

    Усі охочі мали змогу прокататись верхи на козацьких конях.

     

    Особливої уваги заслуговує музей ретроавтомобілів "ФАЄТОН", що розташований у Запоріжжі. У величезному павільйоні можна побачити старовинні німецькі і американські авто, машину, в якій возили В.Щербицького, літак, який брав участь у зйомках "В бой идут одни старики", безліч велосипедів, мотоциклів, кабріолети та воєнні автівки.

     

    Олена Скочко