На Кіровоградщині через зволікання лікарів помер учасник АТО

  • 18 трав. 2017 12:03
  • 830
    • Новина На Кіровоградщині через зволікання лікарів помер учасник АТО Ранкове місто. Кропивницький
    Прес-клуб: «Відкладна» невідкладна допомога: смерть вояка АТО через зволікання лікарів
     
    У четвер, 18 травня, о 12:30 в Прес-клубі м. Кропивницького (вул. Соборна, 1-А, ТЦ «Копілка», 2 поверх) відбудеться прес-конференція матері ветерана російсько-української війни зі Світловодська Світлани Рощиної та правозахисників ГО «Українська правозахисна агенція» Анни Пахомової і Наталії Пашиної. Учасники прес-конференції повідомлять журналістам про злочинне зволікання медпрацівників Центру екстреної медичної допомоги, яке призвело до трагічної смерті демобілізованого вояка Артема Рощина.
     
    Як повідомила мама Артема, він був артилеристом та брав участь в бойових діях. Ще за мобілізації лікарі «прогледіли» його проблеми зі здоров’ям. Постріли, які супроводжувалися детонацією, ще погіршили стан кори головного мозку бійця. Світлана Рощина розповідає, що Артем, перебуваючи на передовій, страждав від гострого головного болю і практично жив на знеболювальних, які йому надсилали з дому.
     
    Після повернення додому з зони бойових дій у Артема стався інсульт. Він потрапив до реанімації Світловодської центральної районної лікарні. Звідти вояк був направлений в область, а потім – в Київський інститут нейрохірургії. Там було прийняте рішення, що Артемові треба робити операцію. Але для успішної операції треба було зачекати деякий період, щоб стан здоров’я Артема бодай трохи стабілізувався. Проте, в ході очікування у Артема стався другий інсульт.
     
    Дружина одразу викликала "швидку", але їй повідомили, що немає машин. З моменту першого дзвінка до диспетчера і до приїзду бригади екстреної медичної допомоги минуло 40 хвилин. Коли «швидка» приїхала, то постала ще одна проблема: хворого треба було переносити до машини в горизонтальному положенні. Водій відмовився це робити, а серед складу бригади були тільки жінки. Довелося викликати ще одну бригаду, що автоматично розтягло в часі період очікування хворим медичної допомоги. Артема таки вдалося доправити до реанімації, але живим він уже звідти не вийшов.
     
    Після загибелі Артема лікарі вчинили спробу підробити документи. По їхнім документам, він покинув лікарняне ліжко. Родина ж ветерана війни стверджує: на стаціонарному лікуванні він не перебував.
     
    Учасники прес-конференції:
    Світлана Рощина – мама загиблого внаслідок зволікання лікарів «швидкої» ветерана російсько-української війни;
    Наталія Пашина, правозахисниця ГО «Українська правозахисна агенція»
    Анна Пахомова, правозахисниця ГО «Українська правозахисна агенція»