Група з Кропивницького на розкопках в Ольвії знайшла 15 предметів побуту давніх греків

  • 30 бер. 2017 16:27
  • 1051
    • Новина Група з Кропивницького на розкопках в Ольвії знайшла 15 предметів побуту давніх греків Ранкове місто. Кропивницький
     
    Волонтери-добровольці з усіх куточків України та співробітники інституту археології НАН щороку здійснюють експедиції до археологічного заповідника Ольвія.
     
    За час самостійності держави Україна керівництво експедиції зустрічалося з різного роду труднощами, від особистого зазіхання на заповідні території можновладців до банальних фінансових проблем. І все ж емоційна атмосфера у відносинах між учасниками експедиції залишається незмінно конструктивною навіть в умовах суспільних потрясінь нашої країни в останні роки.
    Попередній, двадцять п’ятий із організованих Національною Академією Наук сезон розкопок давньогрецького міста Ольвія став одним із найуспішніших. В цих розкопках взяли участь понад двісті осіб: студенти українських навчальних закладів, волонтери які мають не пов’язані з історичною наукою професії, учасники польської наукової місії та німецькі команди науковців серед яких більше 20-ти осіб мають наукові ступені у різних напрямах: культурології, археології, антропології, геології, архітектури. 
     
    Впродовж розкопок здобуто матеріали, на основі яких, можливо, стануть відомі нові факти про життя древніх греків на території сучасної України, зокрема подробиці їхнього побуту, планування міста, етнічний склад населення.
    На рахунку групи з Кропивницького за останні два сезони десятки предметів культу і побуту, серед яких 15 неушкоджених предметів посуду, знайдених в контексті поховань класичного та елліністичного періодів. А також знайдений та очищений рідкісний об’єкт архітектури. На жаль, доводиться констатувати, що за належного фінансування ефективність робіт експедиції загалом могла би бути в 3-4 рази вищою. Про це говорить зокрема і співробітник інституту археології, учасник експедиції Андрій Івченко.
     
    Географія залучення волонтерів, які виконують основні роботи з розкопок та первинного впорядкування знайденого матеріалу, – включає територію від Львова до Луганська, від Києва до Одеси і виходить за межі України. Учасники з Кіровоградщини беззмінно беруть участь в події уже більше 15 років.
    Особлива історична цінність культурного шару давньогрецького полісу полягає також в чистоті, оскільки після знищення міста гунами на його місці уже ніколи не було крупних поселень. Однак важливим є і сучасне суспільне явище, що полягає у багаторічній добровільній самоорганізації сотень людей з метою діяльності в межах спільних інтересів. Щороку на кілька місяців узбережжя між Дніпро-Бузьким лиманом та Чорним морем, а також прилеглі степи наповнюються життям. Тимчасовим мешканцям заповідної території в силу схожих умов проживання доводиться якоюсь мірою реконструювати побут давніх греків.
     
    Незважаючи на те, що експедиція триває уже більше ста років з перервою, роботи в самому заповіднику проводяться сезонно: приблизно з 10 липня по кінець літа. Виїзди і перебування в заповіднику прийнято називати сезонами експедиції.
    Участь в сезоні іноді відбувається в два-три етапи по 10-15 днів кожен з різними людьми.
    Якщо вас зацікавила участь в експедиції, за додатковою інформацією звертайтесь до Євгена Миценка за телефоном: 099 1957889
    Туз Павло, студент факультету філології та журналістики КДПУ ім. В. Винниченка, волонтер археологічної експедиції
     
    Повідомляє https://gre4ka.info