У Кропивницькому студенти досліджували феномен Левка Ревуцького (ФОТО)

  • 30 бер. 2017 09:28
  • 1037
    • Новина У Кропивницькому студенти досліджували феномен Левка Ревуцького (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький

    Студентська Всеукраїнська науково-практична конференція «Феномен Левка Ревуцького у духовно-мистецькій спадщині української культури ХХ сторіччя» проходила на базі мистецького факультету Центральноукраїнського (Кіровоградського) педуніверситету імені Винниченка. Це щорічний захід, організований 11 років тому за ініціативи старшого викладача кафедри вокально-хорових дисциплін та методики музичного виховання Костянтина Дьоміна. Нинішнього року він був присвячений 40-м роковинам пам’яті видатного українського композитора, педагога, громадського та музичного діяча.

    До Кропивницького з’їхалися студенти з Кривого Рогу, Умані, Івано-Франківська, Бердянська. Звісно, активними учасниками заходу стали кропивничани – студенти мистецького факультету КДПУ.  

    - Ми проводимо конференцію, аби активізувати наукове мислення студентів, їхній творчий потенціал та виконавсько-художню культуру, - каже

    завкафедри доктор педагогічних наук, професор Алла Растригіна. – Також ми прагнемо підтримати дослідження й презентації творчої спадщини Левка Ревуцького як найбільш потужного митця України. Крізь призму його діяльності розкриваються особливості розвитку українського музичного мистецтва, професійної мистецької освіти і науки у царині української культури ХХ століття.

    Два дні поспіль в актовій залі лунала музика Левка Ревуцького у виконанні солістів та хору мистецького факультету. Студенти змагалися в конкурсі диригентів та вокалістів. Під час пленарного засідання учасники конференції захищали свої творчі роботи та наукові дослідження, які вони робили під керівництвом науковців, музичних педагогів провідних профільних вишів України.

    Після закінчення конкурсної програми та церемонії нагородження переможцям надали право заспівати перед публікою. Фіналом конференції стало традиційне виконання поеми-кантати Левка Ревуцького на вірші Тараса Шевченка «Хустина».

    Перше місце в конкурсі диригентів посіли студентки Центральноукраїнського педагогічного університету Іоанна Шемедюк та Олена Олійник (у категорії «Учасники з диригентською підготовкою»). У категорії «Учасники без диригентської підготовки» перемога дісталася студенту третього курсу Олексію Понзелю. 

    У конкурсі вокалістів перемогли другокурсник цього ж вишу Артем Гасленко та четвертокурсниця Тетяна Кондратенко.