Яриніч продемонстрував у шахті колегам-депутатам радіаційні загрози Кропивницькому

  • 22 бер. 2017 11:29
  • 1505
    • Новина Яриніч продемонстрував у шахті колегам-депутатам радіаційні загрози Кропивницькому Ранкове місто. Кропивницький
     
    Щоби заручитися якомога ширшою парламентською підтримкою Програми радіологічного захисту жителів Кіровоградщини, розпочав персональну роботу з колегами-народними депутатами. Маю донести до кожного парламентаря інформацію про екологічну небезпеку в нашому регіоні та наочно продемонструвати причини такої ситуації. Адже на сьогодні Кіровоградщина опинилася на першому місці в Україні по онкозахворюванням та смертності від раку.
    Минулої п’ятниці я запросив відвідати наше місто народних депутатів О. Співаковського, С. Хланя та О. Жолобецького. Першим місцем, яке ми відвідали, стала Інгульська шахта Східного ГЗК. На глибині 300 метрів мої колеги на власні очі переконалися у тих ризиках, що спричиняються видобутком радіоактивної уранової руди, поклади якої проходять безпосередньо під житловими масивами міста! Персонал шахти та екологи, у свою чергу, розповіли про джерела радіоактивного забруднення нашого довкілля. Зокрема, вони пояснили цикл проникнення радону на поверхню. Своєю ціллю поставив донести колегам парламентарям розуміння того, які онкозагрози спричиняє життя на кристалічному щиті. Майже годину ми оглядали вибитий у цьому щиті тонель, пересуваючись на шахтарських вагонетках. Там радіоактивну руду грузять на шахтні самосвали, а рівень радіації безпосередньо на погрузчику – близько 200 мікрорентген на годину! Для порівняння, фон на поверхні - 25-28 мікрорентген.
    Для того щоб колеги-депутати краще прониклись усвідомленням прямих загроз, після підняття на поверхню, відвідали одну з найстаріших шкіл нашого обласного центру – № 21 на вулиці Береговій. Рівень радону в її приміщеннях наразі перевищує допустимі норми. Наявна система вентиляції не виконує покладених на неї функцій в повній мірі і, очевидно, потребує оновлення. За даними управління освіти, аналогічна ситуація спостерігається щонайменше в 26 навчальних закладах регіону!
    Наприкінці дня колеги запевнили мене в тому, що в них немає жодних сумнівів у необхідності якнайшвидшого виділення 42 млн.грн. задля запуску цільової програми радіаційного і соціального захисту нашого міста. Свідченням цьому стало підписання ними колективного депутатського звернення до Прем’єр-міністра України з ініціативою підтримати дану пропозицію. І на сьогодні я вже зібрав під даним зверненням підписи низки народних депутатів. Продовжую роботу по збільшенню парламентської підтримки програми захисту нашого міста. Дбаємо про здоров’я - дбаємо про життя!
    Пише на своїй сторінці у ФБ Костянтин Яриніч.